Verfijn je route

Hanzefietsroute

De Hanzefietsroute, uitgestippeld door Michaël Wannet en uitgegeven door de Stichting ReCreatief Fietsen, brengt je van Zaltbommel via Lübeck naar Brandenburg en terug. Een route die in het totaal maar liefst 3045 km fietsplezier te bieden geeft.

Ontstaan uit de samenwerking tussen een aantal Noordduitse handelaren is de Hanze in de Middeleeuwen uitgegroeid tot een machtig economisch verbond van Duitse steden. De hoofddoelen waren gedurende haar gehele bestaan het beschermen van de aangesloten kooplieden en het uitbreiden van de handel. Het begin van de Hanzegeschiedenis wordt gemarkeerd door de stichting van Lübeck in 1159. Deze havenstad had vanaf de aanvang van het verbond een zeer belangrijke leidende rol. In het totaal heeft de Hanze, hetzij onder verschillende organisatievormen, zo'n 500 jaar bestaan.

Trek als een handelaar op zijn stalen ros van de ene hanzestad naar de andere.

Deze route is opgedeeld in 3 delen

Hanzefietsroute deel 1

Zaltbommel - Lübeck

Deel 1 voert je over rustige wegen en paden langs typische Hanzesteden en door interessante natuurgebieden. Van Nederland tot het noorden van Duitsland ruim 1000 km fietsen door een gevarieerd landschap. 

Het Nederlandse gedeelte leid je door het rivierenlandschap van Waal en IJssel, dwars door de Weerribben en het open weidegebied in Friesland, over de Drentse Hondsrug en door het parkachtige Westerwolde. In Duitsland fiets je door het natuurpark Wildeshauser Geest met de Urwald Baumweg, door het Altes Land langs de Elbe, over de Lüneburger Heide, door het natuurpark Lauenburgische Seen en langs de fraaie rivier de Wakenitz. De meeste steden waar je door komt huizen een aantal goed bewaarde middeleeuwse bouwwerkenh.

Hanzefietsroute deel 2

Lübeck - Brandenburg (of Berlijn) 

De tweede etappe leid je over een afstand van 1000 km via rustige wegen en paden door het noorden en oosten van Duitsland. Je fietst over klifkusten en langs de stranden van de Oostzee, over het eiland Rügen en dwars door het bosrijke eiland Usedom. Daarna rijd je over de Uckermündner Heide en dwars door de Uckermark naar de Oder. In een grote bocht ga je om Berlijn heen, door de stroomgebieden van de rivieren de Spree en de Havel. Het eindpunt: Hanzestad Brandenburg. In de gids zijn verschillende mogelijkheden opgenomen om de wereldstad Berlijn te bezoeken.

Hanzefietsroute deel 3

Brandenburg (of Berlijn) - Zaltbommel

Deel 3 neemt je mee van in het midden van Duitsland tot het zuiden van Nederland. Een traject van 1100 km. In Duitsland voert de route je door het Brandenburger Wald und Seengebied naar het stroomgebied van de rivier de Elbe en daarna door het heuvelachtige Teutoburgerwoud en het Sauerland. In het stuk tot aan de Nederlandse grens fiets je langs het snelstromende riviertje de Rur. In Nederland volg je afwisselend de Duits-Nederlandse grens en de Maas. Bij Rossum bereik je de Waal en vandaar ga je langs de Kil van Hurwenen naar Zaltbommel. In de gids is een aanrijroute van Berlijn naar Brandenburg opgenomen.


 logo Stichting Recreatief Fietsen
Voor de gps-bestanden, aanvullingen op de gids, meldingen van fietsers, foto's en andere actuele informatie over de route verwijzen we je graag door naar de www.hanzefietsroute.nl op de website van de Stichting ReCreatief Fietsen.


Afbeeldingen Hanzefietsroute

info Hanzefietsroute

Problemen onderweg?

Een probleem ondervonden op het traject? Een foutje in de topogids? Heb je suggesties of opmerkingen?
Meld het één van onderstaande knoppen. Geef voldoende informatie. Zo help je de kwaliteit van onze routes op peil te houden.
We behandelen je melding zo snel mogelijk. Alvast bedankt voor je hulp!

Meld uw probleem Suggestie