Verfijn je route

Hanzefietsroute variant Groningen

Dit alternatief is interessant voor wie een bezoek aan het centrum van deze Hanzestad wil brengen of voor wie de route wil beginnen vanuit Groningen. Daarnaast kan dit alternatief ook gebruikt worden om naar de camping in het stadspark te gaan.

De route gaat door het fraaie Stadspark naar het rustige oude centrum met havens en pakhuizen. Vervolgens loopt ze over de Vismarkt, langs het beroemde Groninger Museum, langs het NS-Station en langs het mooie Hoornsediep om tenslotte bij het Paterswoldermeer de stad te verlaten.

Deze variant is 10,3 km langer dan de hoofdroute.

Bezienswaardigheden
  • De Martinikerk op de Grote Markt is uit het begin van de 13e eeuw. Verbouwingen in de 15e en 16e eeuw hebben gezorgd voor het laatgotische karakter. Het renaissance Goudkantoor op dezelfde Markt werd in 1635 gebouwd.
  • De A-kerk op het A-kerkhof is uit 1247 en werd in de 15e eeuw grondig verbouwd, waarbij het romaanse karakter verloren ging. In de jaren ’70 van de 20e eeuw is de kerk gerestaureerd. 
  • Het Prinsenhof op het Martinikerkhof werd in de 15e eeuw gebouwd als het huis voor de Broeders des Gemenen Levens.
  • Het Rode of Burgerweeshuis in de Rode Weeshuisstraat dateert uit het einde van de 16e eeuw. 
  • In de Oude Boteringestraat staat een aantal mooie woonhuizen. Het in 1913 gebouwde pand op nr. 19 is gebouwd naar het voorbeeld van een gotisch wijnhuis. 
  • Ook op de Grote Markt, het A-Kerkhof, de Vismarkt en de Ossenmarkt zijn mooie panden terug te vinden. Daarnaast zijn er nog een aantal gasthuizen, of hofjes, uit de 14e tot de 18e eeuw.  

Afbeeldingen Hanzefietsroute variant Groningen

info Hanzefietsroute variant Groningen

  • afstandAfstand: 21 km

Problemen onderweg?

Een probleem ondervonden op het traject? Een foutje in de topogids? Heb je suggesties of opmerkingen?
Meld het één van onderstaande knoppen. Geef voldoende informatie. Zo help je de kwaliteit van onze routes op peil te houden.
We behandelen je melding zo snel mogelijk. Alvast bedankt voor je hulp!

Meld uw probleem Suggestie