Verfijn je route

Hanzefietsroute variant Langs de Oder

Wil je iets anders wil dan slingerende boswegen? Of zie je op tegen het mooie maar ruige en pittige traject door de Gamengrund en de Märkische Schweiz. Dan is deze variant langs de Oder een geldig alternatief . De route volgt de goed gemarkeerde Oder-Neiße-Radweg. Het lijkt op fietsen langs de IJssel, maar dan allemaal veel breder, ruimer en vooral stiller. Ook voor natuurliefhebbers en vogelaars valt hier veel te zien en te beleven.

Fietsen langs de Oder is erg populair bij de Duitsers, die de route vooral stroomafwaarts fietsen. Omdat recreatief fietsen een belangrijke functie heeft in de toeristische ontwikkeling in de voormalige DDR wordt er behoorlijk wat geld gestopt in de infrastructuur. Het hele traject tot Lebus loopt over smalle asfaltwegen en is vrijwel geheel autovrij. Langs de route staan een aantal informatieborden, die de voorzieningen in de dorpjes weergeven.

De rivier slingert een beetje maar gaat al bij al toch redelijk recht op het doel af. Onderweg liggen enkel wijdverspreide dorpen in de nabije omgeving van de rivier. Hoewel het overwegend kleine dorpjes zijn, hebben ze wel een aantal nuttige voorzieningen voor passerende fietsers.

Na Hohensaaten loopt de route eerst even over een gewone weg voordat hij bij Neuglietzen de dijk bereikt. Het traject loopt daarna langs en over de rivierdijk met mooie vergezichten over de uiterwaarden en boerderijen aan de westkant van de dijk. Aan de overzijde van de rivier duikt zo nu en dan een Pools dorpje op. Er is vrij weinig scheepsvaart op de rivier. Door een onregelmatige neerslagverdeling heeft de Oder een zeer wisselende waterstand en heeft het stroomgebied regelmatig met overstromingen te kampen. Van maart tot juli is de waterstand het hoogst. In de tweede helft van het jaar kan de waterstand echter zo laag worden dat de scheepvaart geheel tot stilstand komt.

De oude bisschopsstad Lebus ligt wat hoger op een rotsachtige heuvelrug, zodat geklommen moet worden om er te komen. je kan er een klooster en een burchtruïne bezichtigen.Afbeeldingen Hanzefietsroute variant Langs de Oder

info Hanzefietsroute variant Langs de Oder

 • afstandAfstand: 87,2 km
 • trajectTraject:
  • Hohenwutzen
  • Frankfurt a/d Oder
 • viaVia: Zollbrücke
  Graben
  Kienitz
  Küstriner Vorland
  Lebus

Problemen onderweg?

Een probleem ondervonden op het traject? Een foutje in de topogids? Heb je suggesties of opmerkingen?
Meld het één van onderstaande knoppen. Geef voldoende informatie. Zo help je de kwaliteit van onze routes op peil te houden.
We behandelen je melding zo snel mogelijk. Alvast bedankt voor je hulp!

Meld uw probleem Suggestie