Verfijn je route

Hanzefietsroute variant Rondje Rostock

Vanaf de camping bij Börgerende gaat deze variant naar het centrum van de Hanzestad Rostock en vervolgens via Parkentin, Bad Doberan en Heiligendamm terug.

Rostock, de Hanzestad aan de Warnow, is ontstaan op de plaats van de Slavische nederzetting Roztock. Nadat deze nederzetting in 1161 door de Denen werd verwoest, vestigden zich hier een groot aantal kooplieden uit verschillende delen van Duitsland. In 1218 verkreeg de stad stadsrecht en werd een stadsmuur met maar liefst 20 poorten gebouwd. Hiervan staan er nu nog maar vier overeind. Van 1257 tot 1669 was de stad lid van de Hanze. Door de opkomst van de havensteden Hamburg en Kiel kende Rostock een terugval. De stad kwam zwaar beschadigd uit de Dertigjarige Oorlog en een stadsbrand in 1677 verwoestte de rest. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad niet gespaard.

Bezienswaardigheden
 • Het gotische raadhuis op de Neue Markt dateert uit 1230 en is in de daaropvolgende jaren enkele malen verbouwd en uitgebreid. Voor de mooie pronkgevel met zeven torentjes is in 1729 een roze barokke uitbouw neergezet. 
 • De gotische Marienkirche dateert uit 1452. 
 • Van de middeleeuwse stadsverdediging zijn vier poorten bewaard gebleven en ook zijn enkele delen van de stadsmuur gerestaureerd. De poorten zijn de Steintor, de Mönchtor, de Kuhtor en de 54 meter hoge Kröpeliner Tor. Deze laatste poort is nu ingericht als museum. 
 • het Spitalpfarrhaus
 • het Funfgiebel-haus
 • het Kerkhofhaus
 • het Ständehaus
 • het Heilig Kreuz Kloster.

Rustige wegen zijn in de directe omgeving van Rostock nauwelijks te vinden, vandaar dat voor dit rondje gekozen is voor de kortste route over geasfalteerde wegen. Het voordeel hiervan is dat men het centrum snel bereikt en voldoende tijd heeft voor een uitgebreid bezoek. Het laatste stuk naar het centrum gaat langs een zeer drukke weg (de B105) maar door de vele stoplichten kunnen de auto’s niet hard rijden en veroorzaken ze, op hun uitlaatgassen na, niet zoveel overlast. Je bereikt het centrum via de haven aan de Warnow rivier.

Vanuit Rostock gaat de route nagenoeg in een rechte lijn naar Parkentin, waar een gotisch hallenkerkje staat. Vandaar voert ze naar Bad Doberan waar een aantal 18e en 19e-eeuwse gebouwen, én een hele mooie 14e-eeuwse baksteenkerk, de Doberaner Münster, te bezichtigen zijn. Deze gotische kloosterkerk is gebouwd naar voorbeeld van de Marienkirche in Lübeck. Vanaf Bad Doberan gaat de route over het fietspad langs een mooie lindenallee naar Heiligendamm. Hierna gaat ze terug naar de camping in Börgerende. Wie wil, kan voor dit stuk ook het stoomtreintje Molli nemen.

 

Afbeeldingen Hanzefietsroute variant Rondje Rostock

info Hanzefietsroute variant Rondje Rostock

 • afstandAfstand: 50,6 km
 • trajectTraject:
  • Börgerende-Retwisch
  • Heiligendamm
 • viaVia: Lichtenhagen
  Sievershagen
  Rostock
  Bartenshagen-Parkentin
  Bad Doberan

Problemen onderweg?

Een probleem ondervonden op het traject? Een foutje in de topogids? Heb je suggesties of opmerkingen?
Meld het één van onderstaande knoppen. Geef voldoende informatie. Zo help je de kwaliteit van onze routes op peil te houden.
We behandelen je melding zo snel mogelijk. Alvast bedankt voor je hulp!

Meld uw probleem Suggestie