Verfijn je route

LF 3 Rietlandroute

De Rietlandroute is het noordelijke deel van de LF 3. Zoals de naam doet vermoeden, neemt deze route je mee door het waterrijke Friesland en het prachtige natuurgebied De Weerribben. Een gebied waar rond 1920 de rietteelt een belangrijke bron van inkomsten was. Het riet werd gebruikt voor dakbedekking, maar ook voor manden en bezems. Hoewel de akkerbouw terrein wint, groeit in dit land van ondiepe, verveende petgaten vandaag de dag nog steeds een weelde van water- en oeverplanten, waartussen de rietstengels hoog boven alles uit rijzen.

Naast natuur beleef je tijdens deze tocht ook volop cultuur. Zo kom je langs typisch Friese boerendorpjes waar uilenborden de gevels sieren en klokkenstoelen desolaat wachten om geluid te worden. Verken ook de deftige buitenplaatsen en niet te vergeten de bruisende stad Leeuwarden.

Beleef de Friese natuur en cultuur op sportieve wijze!


 logo SLF
Voor aanvullingen, logies en andere actuele informatie over de route verwijzen we je graag door naar de LF 3 Rietlandroute detailpagina op de website van de Stichting Landelijk Fietsplatform. Voor het recenste gps-bestand van deze route klik hier.


Gelinkte routes

De Rietlandroute (noord) en de Hanzeroute (midden)  en de Maasroute (zuid) vormen samen de LF 3. Deze LF-route doorkruist gans Nederland van noord naar zuid over een afstand van 535 km.

De LF 3 Rietlandroute maakt deel uit van het bewegwijzerde LF-netwerk van Nederland en takt dus aan op verschillende andere LF-routes.

Van noord naar zuid:

 • de LF 3 start in Holwerd waar er meteen aansluiting is met de LF 1 Noordzeeroute
 • bij Heerenveen is er aansluiting met de LF 20 Flevoroute.
 • tussen Ossenzijl en Kampen valt het traject van de LF 3 Rietlandroute samen met de LF 22 Zuiderzeeroute. Opgelet, op dit traject staan geen bordjes van de LF3 maar moeten de bordjes LF22 Zuiderzeeroute worden gevolgd.
 • in Kampen gaat de route over op de LF 3 Hanzeroute.

In Akkrum is er een knooppunt met de Hanzefietsroute en tussen Ossenzijl en Kampen lopen beide routes samen.

Afbeeldingen LF 3 Rietlandroute

info LF 3 Rietlandroute

 • afstandAfstand: 170 km
 • trajectTraject:
  • Holwerd
  • Kampen
 • viaVia: Lichtaard
  Burdaard
  Leeuwaarden
  Reduzum
  Boarnsterhim
  Akkrum
  Aldeboarn
  Luxwoude
  Mildam
  Ossenzijl
  Blokzijl
  Moespot
  Grafhorst

Problemen onderweg?

Een probleem ondervonden op het traject? Een foutje in de topogids? Heb je suggesties of opmerkingen?
Meld het ťťn van onderstaande knoppen. Geef voldoende informatie. Zo help je de kwaliteit van onze routes op peil te houden.
We behandelen je melding zo snel mogelijk. Alvast bedankt voor je hulp!

Meld uw probleem Suggestie