Verfijn je route

LF 3 Hanzeroute

De Hanzeroute is het middelste deel van de LF 3. Via voornamelijk vrijliggende fietspaden en slingerende dijkjes fiets je met deze route over een afstand van 135 km langs een van de mooiste rivieren van Nederland: de IJssel.

De IJsselrivier bracht honderden jaren geleden, in de Hanzetijd, rijkdom en voorspoed dankzij haar verbinding met de open zee en het Duitse achterland. Volgeladen koggeschepen voeren af en aan met waardevolle koopwaren, graan, laken en vis. Welvarende handelssteden ontstonden. Eerst Deventer en Zutphen in de luwte van de Utrechtse bisschop en op veilige afstand van de Vikingen in Dorestad. Toen Kampen, Zwolle en tenslotte Doesburg. De vijf eeuwenoude Hanzesteden zijn nu glorierijke havens waar je heerlijk kunt verblijven. Gotische gevels, historische pakhuizen en oude kades doen de rijke geschiedenis herleven.

Onderweg is het ook volop genieten van de natuurrijke uiterwaarden en de vrijwel ongetemde loop van de IJssel. De vele vertakkingen en uitlopers zorgen voor onvergetelijke vergezichten en leveren bij elke bocht nieuwe unieke vormen en prachtige stukjes natuur op. 

Fiets met de IJsel als gids door het historisch Hanzelandschap.


 logo SLF
Voor aanvullingen, logies en andere actuele informatie over de route verwijzen we je graag door naar de LF 3 Hanzeroute detailpagina op de website van de Stichting Landelijk Fietsplatform. Voor het recenste gps-bestand van deze route klik hier.


Gelinkte routes

De Rietlandroute (noord) en de Hanzeroute (midden)  en de Maasroute (zuid) vormen samen de LF 3. Deze LF-route doorkruist gans Nederland van noord naar zuid over een afstand van 535 km.

De LF 3 Hanzeroute maakt deel uit van het bewegwijzerde LF-netwerk van Nederland en takt dus aan op verschillende andere LF-routes.

Van noord naar zuid:

Gezien hun overeenkomstig thema volgen de LF 3 Hanzeroute en de Hanzefietsroute grotendeels het zelfde traject. 

Afbeeldingen LF 3 Hanzeroute

info LF 3 Hanzeroute

 • afstandAfstand: 135 km
 • trajectTraject:
  • Kampen
  • Millingen aan de Rijn
 • viaVia: Zwolle
  Marle
  Wijhe
  Olst-Wijhe
  Diepenveen
  Deventer
  Zutphen
  Brummen
  Doesburg
  Giesbeek
  Westervoort

Problemen onderweg?

Een probleem ondervonden op het traject? Een foutje in de topogids? Heb je suggesties of opmerkingen?
Meld het één van onderstaande knoppen. Geef voldoende informatie. Zo help je de kwaliteit van onze routes op peil te houden.
We behandelen je melding zo snel mogelijk. Alvast bedankt voor je hulp!

Meld uw probleem Suggestie