Verfijn je route

LF 12 Maas- en Vestingroute

Tromgeroffel, kanonschoten, steigerende paarden en wapengekletter: de historie van oude vestingwerken komt weer tot leven dankzij de LF 12 Maas- en Vestingsroute. De route brengt je over een afstand van 220 km van de Hoek van Holland tot in Nijmegen, of omgekeerd.

Je fietst langs de Maas waar imposante kastelen, forten en bunkers deze strategische buffer moesten bewaken. Het rivierwater deed bovendien dienst als verdedigingsmiddel. Wanneer vijandelijke troepen naderden, lieten soldaten het rivierwater buiten de oevers stromen waardoor het gebied onbegaanbaar werd. Tot op heden heeft het Maaswater ook een belangrijke economische functie. Zo zal een lint van duwboten je vergezellen tijdens je tocht. En kom je voorbij heel wat oude handelssteden zoals Dordrecht, Den Bosch en Nijmegen.

De Maasdelta kent ook unieke natuurwaarden met gorzen, grienden, rietlanden en drassige uiterwaarden. Bijzonder zijn de bewoners, waaronder heuse bevers in de Biesbosch.

Verken al fietsend de Maas en ontdek zijn vele functies.

TIP
Fietsen én varen? Het kan met de fietspendelboot in het gebied Noord-Limburg, Brabant, Gelderland. De fietspendelboot heeft aan weerszijden van de Maas 7 halteplaatsen voor op- en afstappen: Boxmeer, Gennep, Oeffelt, Cuijk, Mook, Overasselt en Grave. Klik hier voor meer informatie.


 logo SLF
Voor aanvullingen, logies en andere actuele informatie over de route verwijzen we je graag door naar de LF 12 Maas- en Vestingroute detailpagina op de website van de Stichting Landelijk Fietsplatform. Voor het recenste gps-bestand van deze route klik hier.


Gelinkte routes

De LF 12 Maas- en Vestingroute maakt deel uit van het bewegwijzerde LF-netwerk in Nederland en takt aan op verschillende andere LF-routes.

van noord naar zuid:

 • de route start in de Hoek van Holland waar er aansluiting is met de LF 1 Noordzeeroute
 • bij Vlaardingen, Rotterdam en ten noorden van Dordrecht is er aansluiting met de LF 11 Prinsenroute
 • in Woudrichem is er een knooppunt met de LF 9 NAP-route.
 • tussen Aalst en Bern volgt de route hetzelfde traject als de LF 7 Oeverlandroute.  
 • ter hoogte van Cuijk sluit de LF 12 naadloos aan op de LF 3 Maasroute, die Arnhem met Maastricht verbindt. 

Tussen Vlaardingen en Dordrecht is er heel wat overlapping met de Van Gogh route. Ten noorden van Dordrecht is er ook aansluiting met de St. Jacobsroute naar Compostela. Bij Alem, bij Lith en tussen Ravenstein en Grave zijn er meerdere aansluitingen met de Hanzefietsroute

Afbeeldingen LF 12 Maas- en Vestingroute

info LF 12 Maas- en Vestingroute

 • afstandAfstand: 220 km
 • trajectTraject:
  • Hoek van Holland
  • Nijmegen
 • viaVia: Maassluis
  Vlaardingen
  Spijkenisse
  Puttershoek
  Werkendam
  Woudrichem
  Aalst
  Maasdijk
  's Hertogenbosch
  Oijen
  Grave
  Cuijk
 • variantVariant:

Problemen onderweg?

Een probleem ondervonden op het traject? Een foutje in de topogids? Heb je suggesties of opmerkingen?
Meld het ťťn van onderstaande knoppen. Geef voldoende informatie. Zo help je de kwaliteit van onze routes op peil te houden.
We behandelen je melding zo snel mogelijk. Alvast bedankt voor je hulp!

Meld uw probleem Suggestie