Verfijn je route

GR 12 Amsterdam - Parijs - Deel Vlaanderen

GR 12 verbindt over een afstand van ongeveer 1 000 km Amsterdam via Brussel met Parijs: drie Europese hoofdsteden op één wandelpad.

Het Vlaamse deel van Bergen op Zoom tot Braine-le-Château is een verrassend afwisselend en groen wandelpad waarin niet alleen Brussel en Antwerpen, maar ook steden als Lier en Mechelen een plaats krijgen.

Tijdens de eerste 60 km van Bergen op Zoom tot Schoten slaagt GR 12 er in om bijna continu in het groen te blijven. Je loopt eerst uren lang door de Brabantse Kempen, door bos- en heidegebied. Een keer in België, kom je langs heel wat kastelen. Bij het kasteel van Schoten krijg je de keuze om je tocht dwars door Antwerpen of in een grote boog rond de stad verder te zetten.

Het hoofdtraject loopt rond Antwerpen en gaat via Lier naar Mechelen. Je komt  langs een aantal Antwerpse parken, nadien voorbij een aantal forten die een rol speelden bij het begin van de Eerste Wereldoorlog. Maar evenzeer kun je genieten van interessante natuurgebieden langs de boorden van de Nete, van de Kesselse Heide en van het Mechels Broek. Je komt ook door het centrum van Lier en Mechelen en je ontdekt daar een rijk stedelijk patrimonium.

De Westelijke Variant (60 km) brengt je vanaf Schoten via het centrum van Antwerpen naar Mechelen. Het traject brengt je langs de belangrijkste historische plaatsen en gebouwen van het oude stadscentrum, met soms verrassende perspectieven. Maar even goed kom je door de groene oases in het stadscentrum. Ten zuiden van Antwerpen loop je door de verschillende parken in de groene rand en vervolgens via Kontich en Waarloos door natuurgebied naar Mechelen. In het centrum van Antwerpen loop je voor een groot deel samen met of kruis je de Stads-GR Antwerpen.

Langs de oude broeken van het Vrijbroekpark en langs de oevers van de Zenne en de Willebroekse Vaart kom je in Grimbergen, waar heel wat te zien is: de oude abdij, de oude watermolens, het voormalige vliegveld. Voorbij Grimbergen krijg je het atomium in beeld. Je gaat onder de Brusselse ring door en via de Heizel trek je Brussel binnen. Langs het Noordstation, de Kruidtuin en de historische plaatsen van de Belgische Omwenteling van 1830 kom je tenslotte op de Brusselse Grote Markt.

In het hart van Brussel wandel je even door het meer commercieel en toeristisch gedeelte van de stad en door de ooit aristocratische buurt van de Zavel. Voorbij het Egmontpaleis en het Justitiepaleis kom je in de volkse buurt van de Marollen. Daarna volgen de residentiële wijken van Ukkel en Drogenbos, eens gewone dorpen die vanaf het einde van de 19de eeuw werden opgeslokt door de uitdijende grootstad. Je loopt hier ook door de groene parken van de chiquere buurten. Na Drogenbos ben je snel weer op het platteland en krijg je wat hellingen te verwerken aan beide zijden van de Zennevallei. Je scheert even langs het Hallerbos voor je Braine-le-Château bereikt, het eindpunt van het Vlaamse deel van het GR 12-traject.

Afbeeldingen GR 12 Amsterdam - Parijs - Deel Vlaanderen

info GR 12 Amsterdam - Parijs - Deel Vlaanderen

 • afstandAfstand: 263 km
 • trajectTraject:
  • Bergen op Zoom
  • Kasteelbrakel
 • viaVia: Ossendrecht
  Putte
  Brasschaat
  Schoten
  Lier
  Mechelen
  Grimbergen
  Heizel – Atomium
  Laken
  Brussel
  Ukkel
  Beersel
  Dworp
  Braine-le-Château

  Westelijke Variant via
  Antwerpen
  Wilrijk
  Waarloos
Toon de trajectwijziging

Problemen onderweg?

Een probleem ondervonden op het traject? Een foutje in de topogids? Heb je suggesties of opmerkingen?
Meld het één van onderstaande knoppen. Geef voldoende informatie. Zo help je de kwaliteit van onze routes op peil te houden.
We behandelen je melding zo snel mogelijk. Alvast bedankt voor je hulp!

Meld uw probleem Suggestie