Verfijn je route

GR 130 IJzer

De GR 130 Ijzer is open gesteld in 2007 en loopt voor 50% door de Westhoekregio van Frans-Vlaanderen en 50 % door West-Vlaanderen (Bachten de Kupe). Het is een vlotte wandeltocht over een vlak en erg open landschap.

De GR 130 IJzer takt af van de GR 128 in Buysscheure en volgt niet slaafs de loop van de prille rivier. De route verkent eerst de hoogte van Merckeghem om bezijden Bollezele de IJzer te ontmoeten. Esquelbecq staat bekend om zijn kasteel en Wormhout doet zijn naam als Vlaams provinciestadje alle eer aan. De IJzer krijgt versterking van de Peenebeek en trekt voorbij Herzeele de grens over. Haringe en Roesbrugge verwelkomen de GR-stappers. Een gemeenschappelijk traject met de GR 5A  Zuid tot in Stavele en met de GR 131 tot in Diksmuide laat je kennis maken met de weidse IJzerbroeken. Diksmuide is echter ook het IJzerfront van 1914-18. De herinneringen aan de Grote Oorlog zijn nog heel levendig: IJzertoren, Dodengang, Oud-Stuivekenskerke. Voorbij het natuurgebied de Viconiakleiputten kom je weer uit aan de IJzer. De oever evan is de enige hoogte in dit vlakke land. Drie bruggen brengen je naar het spaarbekken van Nieuwpoort. Samen met de GR 5A Noord bereik je, via het sluizencomplex de Ganzepoot en de havengeul, de zeedijk in Nieuwpooort-Bad.

De rivier zien groeien van een veldbeekje over een uitdijende rivier tot een waterzee bij Nieuwpoort, vormt de (wit) rode draad van deze tocht.

Afbeeldingen GR 130 IJzer

info GR 130 IJzer

Toon de trajectwijziging

Problemen onderweg?

Een probleem ondervonden op het traject? Een foutje in de topogids? Heb je suggesties of opmerkingen?
Meld het ťťn van onderstaande knoppen. Geef voldoende informatie. Zo help je de kwaliteit van onze routes op peil te houden.
We behandelen je melding zo snel mogelijk. Alvast bedankt voor je hulp!

Meld uw probleem Suggestie