Verfijn je route

GR 131 Brugse Ommeland Ė Ieperboog

GR 131 start in het oude Zwinstadje Damme en loopt diagonaal door de provincie West-Vlaanderen naar de Ieperboog. Het pad verbindt GR 5A in het noorden van de provincie met GR 128 in het zuiden. 

De route omvat 3 delen: het Brugse Ommeland, het Houtland, en de IJzervallei met de Ieperboog. In de eerste twee delen is groen van de bossen de hoofdkleur, in het laatste deel is het blauw van het water.
Het hele traject ademt een rijke en boeiende geschiedenis uit. Damme is de geschiedenis zelf. Talrijke kastelen wijzen op de rijkdom van het Brugse Ommeland. Dan volgen groengebieden mekaar in snel tempo op: Bulskampveld, Blauwhuis, Groenhove,Wijnendalebos, Staatsbossen van Koekelare. Vanaf hier eist de ‘Groote Oorlog’alle aandacht op: Vladslo, IJzertoren, Steenstrate, Essex Farm Cemetery, Menenpoort.
Dan is het nog een kleine stap naar het Provinciedomein De Palingbeek in Zillebeke: hier in het Molenbos sluit GR 131 aan op GR 128. Met een verbinding naar het station van Ieper krijg je nog een mooi stuk doorheen het provinciedomein cadeau.

De drie delen zijn ingedeeld in dagetappes van ongeveer 20 km. Stap je het hele traject, dan ben je een volle week (7 dagen) onderweg. 

De bewegwijzering

De route is door vrijwilligers in beide richtingen bewegwijzerd met wit-rode strepen volgens ons  beproefde systeem van de GR's. De basismarkering bestaat uit twee strepen onder elkaar, wit bovenaan en rood onderaan. De markeringen worden aangebracht op bomen, lantaarnpalen of wat zich daar verder toe leent.

De wandelgids

De route is in twee richtingen beschreven van Damme naar de Ieperboog en omgekeerd. Als je kiest om in Ieper te starten, begin je achteraan te lezen.  De tekst wordt aangevuld met achtergrondinformatie over bezienswaardigheden in de natuur, in dorpen en steden.  Voor elk van de drie deeltrajecten is een overzichtskaart gemaakt. Tijdens de tocht kun je gebruikmaken van de detailkaarten. Naast het ingetekende GR-traject staan op de kaarten ook referentiepunten, stations of treinhaltes, belangrijke bushaltes,horeca, winkels en bezienswaardigheden aangeduid.
Dankzij het handig formaat gaat de gids gemakkelijk mee in de rugzak.

GR 130 of GR 131? 

In 1992 verscheen de topogids GR 130 ‘Krekengebied-IJzervallei’: van Maldegemnaar Stavele. GR 130 vervelde in GR 131 toen in 2007 ‘GR IJzer van bron totmonding’ verscheen en onder druk van onze Franse collega’s het nummer 130 toegewezen kreeg.

Afbeeldingen GR 131 Brugse Ommeland Ė Ieperboog

info GR 131 Brugse Ommeland Ė Ieperboog

 • afstandAfstand: 148 km
 • trajectTraject:
  • Damme
  • Ieper
 • viaVia: Sint-Joris
  Ruddervoorde
  Vladslo
  Knokkebrug
  Boezinge
Toon de trajectwijziging

Problemen onderweg?

Een probleem ondervonden op het traject? Een foutje in de topogids? Heb je suggesties of opmerkingen?
Meld het ťťn van onderstaande knoppen. Geef voldoende informatie. Zo help je de kwaliteit van onze routes op peil te houden.
We behandelen je melding zo snel mogelijk. Alvast bedankt voor je hulp!

Meld uw probleem Suggestie