Verfijn je route

GR 512 Brabantse Heuvelroute

GR 512 verbindt de steden Diest en Geraardsbergen met een 173 km lang traject in oost westelijke richting door Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. Je verkent pittoreske hoekjes en historische gebouwen in Diest. Je trekt door het Hagelandse heuvellandschap, Brabantse bossen en valleien, het traditierijke Pajottenland en de Dendervallei. De Houwaartse berg vol wijnranken, de kastelen van Horst,  Beersel en Gaasbeek en traditionele vierkantshoeven kruisen je weg. Je stapt tussen majestueuze bomen in het Walenbos, Meerdaalwoud, Zoniënwoud, Neigembos en Raspaillebos. Beschermde natuurgebieden in de valleien van de Dijle, de IJse en de Zenne trekken ongetwijfeld je aandacht. Via Gaasbeek en Onze-Lieve-Vrouw Lombeek, enkele van Vlaanderens’ mooiste dorpjes,   bereik je de Muur van Geraardsbergen en zijn stedelijk monumentschoon op het marktplein.

De GR 512, dat is genieten in elk seizoen. In de lente en prille zomer voel je de frisse tinteling van de bloesems en bloemen in het Hageland en Pajottenland. De Vlammende geel-bruin-oranje bladerdaken van de Brabantse bossen houden je warm tijdens de herfst. En de mistige, mysterieuze sferen van wonderlijke natuurgebieden in de valleien van de Dijle, Zenne en Dender begeesteren/overvallen je in de winter

De route is in totaal 173 km lang en opgedeeld in 4 delen, waarbij elk deel is opgesplitst in dagetappes. We kozen voor een gemiddelde stapdag van ongeveer 20 km, waarbij zoveel mogelijk rekening werd gehouden met aansluitingen met het openbaar vervoer en nabijgelegen logies. De volledige Brabantse Heuvelrouteroute kun je op die manier afstappen in 9 dagen.  

De route werd in 2017 volledig vernieuwd een kreeg een nieuwe naam 'Brabantse Heuvelroute'. De vorige wandelgids dateerde uit 1998 en was reeds 5 jaar uitgeput. Klik hier voor een overzicht van de vernieuwingen GR 512.

Video

Wandelaar Luc Bauwens maakte een fotomontage van zijn tocht op GR 512. Klik hier een laat je mee gidsen over de Brabantse heuvels.

Afbeeldingen GR 512 Brabantse Heuvelroute

info GR 512 Brabantse Heuvelroute

Toon de trajectwijziging

Problemen onderweg?

Een probleem ondervonden op het traject? Een foutje in de topogids? Heb je suggesties of opmerkingen?
Meld het ťťn van onderstaande knoppen. Geef voldoende informatie. Zo help je de kwaliteit van onze routes op peil te houden.
We behandelen je melding zo snel mogelijk. Alvast bedankt voor je hulp!

Meld uw probleem Suggestie