Verfijn je route

Streek-GR Haspengouw

De Streek-GR Haspengouw is een lusvormige langeafstandroute door Haspengouw. 

Haspengouw is vooral als fruitstreek bekend. In de lente zijn het de bloesems die je bekoren, aan het einde van de zomer en in de herfst hangt het sappige fruit aan de bomen. Maar er is veel meer, ieder seizoen opnieuw. Je wandelt door waardevolle beekvalleien, langs kastelen en monumentale hoeves, door boerendorpjes en langs tal van verborgen groene pareltjes. Op de plateaus kan je genieten van een wijds landschap, waarbij de uitzichten soms tot Luik reiken. Landschap, natuur en cultuur gaan hier samen en kneedden een schitterend landschap. 

De route is 182 km lang. De hoofdroute is 130 km lang. Daarnaast heb je nog 52 km aan doorsteken waardoor je ook kortere lussen kan maken:

Maar liefst 81 km van de wandeltrajecten is onverhard, 129 km is autoluw! 

Bewegwijzering

Waar de route samenvalt met andere GR's (GR 128 Vlaanderenroute en GR 564)  vind je wit-rode tekens, elders geel-rood.

Aansluiting Openbaar vervoer

Wie met de trein reist, kan starten vanuit de stations van Sint-Truiden, Alken of Tongeren. Elk dorpscentrum is ook met de bus bereikbaar.

Voor wie?

De avontuurlijke wandelaar die van wandelen een daguitstap maakt, komt met de Streek-GR Haspengouw helemaal aan zijn trekken. Je kunt verschillende wandeltrajecten aan elkaar koppelen tot een meerdaagse wandelvakantie. In de omgeving van de streek GR zijn er verschillende leuke logeeradressen. Leden van Grote Routepaden kunnen hier de logiesdatabank raadplegen.

Bivakzones

In juni 2019 werden 7 bivakzones aangelegd langs de Streek-GR Haspengouw. Bivakzones zijn locaties in de natuur waar het toegelaten is om te kamperen. Ideaal voor een meerdaagse wandelvakantie! Kijk  in de rechterkolom bij DOWNLOADS voor de folder met alle informatie.

In 2016 werd de Streek-GR Haspengouw uitgeroepen tot wandelroute van het jaar!

Afbeeldingen Streek-GR Haspengouw

info Streek-GR Haspengouw

 • afstandAfstand: 130 km
 • variantVariant: 52 km
 • viaVia: Sint-Truiden
  Alken
  Kortessem
  Alden Biesen
  Tongeren
  Heers

Problemen onderweg?

Een probleem ondervonden op het traject? Een foutje in de topogids? Heb je suggesties of opmerkingen?
Meld het ťťn van onderstaande knoppen. Geef voldoende informatie. Zo help je de kwaliteit van onze routes op peil te houden.
We behandelen je melding zo snel mogelijk. Alvast bedankt voor je hulp!

Meld uw probleem Suggestie