Verfijn je route

Driedaagse tocht door de kuststreek

In de rechterkolom bij 'Downloads', vind je een gpx bestand waarin alle informatie van onderstaande  tabel vervat zit:

- een track per dagetappe
- waypoints van de overnachtingsplaatsen
- eventuele aanlooproutes naar overnachtingsplaatsen of stations die niet op de route liggen 

Samen met de Fietsgids 'Vlaanderen Fietsroute' kan je zo vertrekken.

* Opgelet de km's verbonden aan het gpx-bestand kunnen afwijken van deze in de tabel. Dit is te wijten aan een grotere of kleinere hoeveelheid punten die gebruikt werden om de tracks op te tekenen.

 

Driedaagse tocht kust

info Driedaagse tocht door de kuststreek

 • afstandAfstand: 179,8 km
 • viaVia: LF 1 Noordzeeroute - Vlaanderen Fietsroute
  LF 5 Vlaanderen Fietsroute

Problemen onderweg?

Een probleem ondervonden op het traject? Een foutje in de topogids? Heb je suggesties of opmerkingen?
Meld het één van onderstaande knoppen. Geef voldoende informatie. Zo help je de kwaliteit van onze routes op peil te houden.
We behandelen je melding zo snel mogelijk. Alvast bedankt voor je hulp!

Meld uw probleem Suggestie

Veelgestelde vragen

 • GR & LF tracks gebruiken

  De GPS tracks van de Vlaamse GR en LF paden (en van de tochten beschreven in de Dagstapper en Dagtrapper gidsen) zijn vrij beschikbaar op deze website.
  Zo ben je er altijd zeker van dat je de meest recente track versie van een GR wandelpad of LF fietsroute te pakken hebt. Als organisatie staan we immers zelf in voor het ontwerpen en onderhouden van de paden, niet alleen op het terrein, maar ook op je gps toestel.


  Waar de tracks staan, wat je ermee kunt doen en hoe je ze kunt gebruiken, dat hebben we allemaal beschreven in een reeks aparte pagina's.
  De toelichtingen zijn vooral gericht aan hen voor wie het allemaal nog wat nieuw is. Ervaren gps gebruikers zullen vrijwel onmiddellijk aan de slag kunnen.


  Hoezeer we ook ons best doen om de tracks up-to-date te houden, toch is het onvermijdelijk dat plots wijzigende omstandigheden ter plaatse roet in het eten gooien. Stel je afwijkingen vast ten opzichte van de track, signaleer het ons dan via gps@groteroutepaden.be. Wij informeren de coördinator en passen de situatie op het terrein en online zo snel mogelijk aan. Op die manier help je iedereen die na jou dezelfde route wil wandelen of fietsen. Alvast onze dank daarvoor.


  BELANGRIJK!
  Lees voor je onze tracks gebruikt zeker de pagina Aansprakelijkheid.

 • Waar staan de GR en LF tracks?

  Je vindt de gps-tracks op de detailpagina's van de individuele GR- en LF-trajecten en van de Dagstapper en Dagtrapper gidsen.
  Als het gaat over een GR of LF die geheel of gedeeltelijk buiten Vlaanderen ligt, dan stellen we ofwel geen, ofwel slechts het Vlaamse gedeelte van de track ter beschikking.

   


  Er zijn drie manieren om bij de detailpagina's van de GR en LF trajecten te komen:  • Vanaf de home pagina


  De home pagina opent met een overzichtskaart waarop alle GR en LF trajecten getoond worden. De GR's zijn rood ingetekend, de streek GR's paars en de LF-routes blauw.
  Optie 1:
  Plaats de cursor op een traject. Er verschijnt een venster met de naam van de route. Klik en je krijgt de detailpagina van deze route te zien.
  Optie 2:
  Onderaan de kaart, bij 'Verfijn je route' kan je onmiddellijk de gewenste route selecteren. Na selectie wordt de detailpagina van de gewenste route geopend.  • Vanaf de rubriek GR-WANDELEN - Route Overzicht


  Beweeg de cursor over de hoofdrubriek "GR-WANDELEN". Er verschijnt automatisch een lijstje met subrubrieken. Klik "Route Overzicht" aan. Er wordt een overzichtskaart getoond met alle GR trajecten. De GR's zijn rood ingetekend, de streek GR's paars.
  Optie 1:
  Plaats de cursor op een traject. Er verschijnt een venster met de naam van het pad. Klik en je krijgt de detailpagina van dit pad te zien.
  Optie 2:
  Rechts, naast de overzichtskaart, kun je onder 'FILTER' onmiddellijk de gewenste GR route selecteren. Na selectie wordt de detailpagina van het gewenste pad geopend.  • Vanaf de rubriek LF-FIETSEN - Route Overzicht


  Beweeg de cursor over de hoofdrubriek "LF-FIETSEN". Er verschijnt automatisch een lijstje met subrubrieken. Klik "Route Overzicht" aan. Er wordt een overzichtskaart getoond met alle LF trajecten.
  Optie 1:
  Plaats de cursor op een traject. Er verschijnt een venster met de naam van de route. Klik en je krijgt de detailpagina van deze route te zien.
  Optie 2:
  Rechts, naast de overzichtskaart, kun je onder "FILTER" onmiddellijk de gewenste route selecteren. Na selectie wordt de detailpagina van de gewenste route geopend.


  Op de detailpagina van een GR- of een LF-route zie je rechts, onder het vak "INFO" de rubriek "DOWNLOADS" met daarin een overzicht van de (eventuele) trajectwijzingen, en ook de gps track(s) van de route (o.a. te herkennen aan het gpx icoontje'').


   


  Om bij de detailpagina's van de Dagstapper en Dagtrapper gidsen te komen ga je als volgt te werk:  • Vanaf de rubriek GR-WANDELEN - Dagstappers


  Beweeg de cursor over de hoofdrubriek "GR-WANDELEN". Er verschijnt automatisch een lijstje met subrubrieken. Klik "Dagstappers" aan. Er wordt een overzichtspagina getoond met afbeeldingen van alle beschikbare gidsen.


  Klik op een Dagstapper gids en de detailpagina over die gids wordt geopend.
  Je vindt er een overzicht van de tochten die in die gids beschreven worden.


  Klip op een tocht en de detailpagina over die tocht wordt geopend.
  Onderaan de pagina staat bij EXTRA INFO de gpx track van de tocht (o.a. te herkennen aan het gpx icoontje).  • Vanaf de rubriek GR-FIETSEN - Dagtrappers


  Beweeg de cursor over de hoofdrubriek "GR-FIETSEN". Er verschijnt automatisch een lijstje met subrubrieken. Klik "Dagtrappers" aan. Er wordt een overzichtspagina getoond met afbeeldingen van alle beschikbare gidsen.


  Klik op een Dagtrapper gids en de detailpagina over die gids wordt geopend.
  Je vindt er een overzicht van de fietstochten die in die gids beschreven worden.
  Onderaan de pagina staat bij EXTRA INFO de gpx track die alle tochten uit de Dagtrapper gids bevat (o.a. te herkennen aan het gpx icoontje).

 • Wat kan met gps tracks gedaan worden?

  Het meest voor de hand liggende gebruik van een track is dat je die op het terrein kunt volgen met behulp van een gps toestel. De track is dan een digitale aanvulling bij een papieren kaart of een wegbeschrijving waarmee je een vooraf uitgestippeld traject volgt.


  Maar een track is niet alleen nuttig op een gps toestel. Ook op je pc kun je er heel wat mee doen, zelfs al beschik je niet over een gps.

  • Je kunt een track gewoon op je pc inladen om op voorhand een idee te krijgen van het traject.
   Gratis programma's zoals RouteConverter, BaseCamp en Google Earth tonen allerlei nuttige informatie over de track (locatie, terrein, reliëf, afstanden, hoogteprofiel, ...). Op die manier hoef je er alvast niet onvoorbereid op uit te trekken.  • Met behulp van kaarten zoals OSM en Google Maps kun je pitstops, overnachtingsplaatsen en trein / bus haltes opsporen in de buurt van de track.  • Je kunt tracks bewerken door er bovenstaande informatie aan toe te voegen. Als je vervolgens de track naar een gps toestel overbrengt zal die informatie ook daarop te zien zijn.  • Tracks kunnen bewerkt worden om er nieuwe tochten mee op te stellen. Zo zou je een gedeelte van een LF- of GR-track kunnen gebruiken om er een zelf-uitgestippelde lustocht van te maken.  • Op pc kan een track rustig bestudeerd worden om hem manueel over te brengen op een papieren topokaart. Ook dat is een oplossing voor wie noch over een wandel- of fietsgids beschikt, noch over een gps.  • Met programma's zoals RouteConverter en BaseCamp kun je tracks omzetten in routebestanden en omgekeerd.  • Nog een andere toepassing ligt in geo-tagging van foto's. Onderweg genomen foto's kunnen met behulp van een track en een geo-tagging programma perfect op de juiste locatie aan een kaartweergave vastgehecht worden zodat men later altijd weet waar de foto genomen werd. Daarvoor moet het fototoestel wel plaatscoördinaten bij de beelden kunnen opslaan. Die functie is steeds vaker beschikbaar op de betere toestellen.
   Geo-tagging van foto's die enkel tijdsgegevens bevatten is niet mogelijk met de tracks van deze website. Dat kan slechts met tracks die geregistreerd werden tijdens de tocht waarop de foto's genomen werden. De track bevat dan de nodige tijdsinformatie waarmee de foto's kunnen gesynchroniseerd worden. • Formaat en inhoud van de tracks?

  De tracks zijn opgesteld in het standaard 'gpx' formaat, en bevatten enkel het traject van de Vlaamse GR of LF route.


  Formaat van de tracks


  Net zoals ieder ander digitaal bestand worden ook gps tracks in een bepaald formaat opgeslagen. Er bestaan heel wat verschillende formaten, maar de meest gekende zijn gpx (het standaard formaat), gdb (het Garmin formaat) en kml of kmz (de Google formaten).


  Het gpx formaat is de standaard voor de gps sector en is niet aan een bepaald merk of leverancier gebonden. Nagenoeg alle andere formaten zijn op de gpx standaard gebaseerd, maar voegen er specifieke functies aan toe waarmee ze zich van de anderen onderscheiden.
  Tegelijkertijd zorgen de meeste leveranciers ervoor dat ze ook het gpx formaat kunnen lezen, want dit maakt de gegevens beter uitwisselbaar. Zo kunnen bv. de meeste Garmin toestellen naast hun eigen gdb formaat ook het gpx formaat lezen. De meeste smartphone gps apps werken eveneens met het gpx formaat.


  Die wijdverspreide toepassing en mogelijkheid tot uitwisseling zijn de reden waarom we onze GR en LF tracks beschikbaar stellen in het gpx formaat.
  Wie een toestel of een app heeft die het gpx formaat niet kan lezen, vindt tal van programma's waarmee gpx naar andere formaten kan omgezet worden. Enkele vrij beschikbare pc programma's zijn GPSBabel, GPS file converter en ITN Converter.


  Inhoud van de tracks


  We kunnen onmogelijk voorspellen welk stuk van een GR of een LF traject iemand wil afleggen. Daarom hebben we voor de GR wandelpaden één gpx bestand voorzien per topogids, en voor de LF fietsroutes één gpx bestand per fietsroute.
  Het betreft enkel de Vlaamse GR en LF trajecten van Grote Routepaden. Trajecten buiten Vlaanderen vallen onder de verantwoordelijkheid van andere organisaties waardoor wij niet bevoegd zijn om die informatie te tonen of beschikbaar te stellen. We kunnen ook geen garantie geven over de inhoud. Als toch tracks van andere organisaties zouden getoond of beschikbaar gesteld worden, dan gebeurt dat in akkoord met die organisaties, en met de nodige afspraken over betrouwbaarheid en verantwoordelijkheden. 


  Het gpx bestand bevat enkel de verzameling punten die nodig zijn om de track correct te kunnen volgen. Extra informatie zoals bezienswaardigheden, pitstops en logies, kilometerpunten, bus- en treinhaltes, ... wordt bewust niet toegevoegd wegens te fel onderhevig aan wijzigingen. Dergelijke informatie is wel te vinden op deze website en in de wandel- en fietsgidsen. Wie wil kan zelf gegevens toevoegen aan de track (zie verder).


  GPS toestellen zelf en ook smartphones (zowel met als zonder GPS) kunnen onderweg heel wat extra informatie bieden. Dat heeft dan vooral te maken met het kaartmateriaal waarmee ze kunnen werken, en voor de smartphones met hun internetconnectie (zie verder).

 • Hoe kan ik een track bewerken?

  Een track opsplitsen


  Omdat een track een volledig GR of LF traject bevat zal het misschien nodig zijn om die eerst wat kleiner te maken. Dit om volgende redenen:  • Heel wat gps toestellen beperken het aantal punten (trackpoints) waaruit een track kan bestaan.
   Raadpleeg eerst de documentatie van je toestel om te weten of er een limiet is, en hoe groot die is. Als er een begrenzing is, en de track bevat meer punten, dan zal je toestel de track niet kunnen openen.  • Het kan ook zijn dat het geheugen van je gps toestel niet groot genoeg is om de volledige track op te slaan.


  In deze gevallen moet je eerst het gpx bestand kleiner maken, zodat het binnen de limiet van je toestel past. Dit kun je best doen door de track op te splitsen in kleinere (kortere) tracks.


  De meeste pc programma's waarmee je tracks kunt tonen en bewerken, bevatten instructies om een track op te splitsen. Zoek eerst het beginpunt van het gewenste trajectgedeelte en pas de instructie "opsplitsen" (knippen, verdelen) daar toe. De track bestaat nu uit twee delen. Selecteer dan het deel dat het eindpunt van je traject bevat. Pas op dat eindpunt nogmaals de instructie "opsplitsen" toe. Er zijn nu drie opeenvolgende tracks waarvan eentje precies het traject is dat je wil wandelen of fietsen. Selecteer dat deel en sla het op onder een zelfgekozen naam. Dit nieuw (en kleiner) trackbestand kun je nu overbrengen naar je gps toestel.


  Dezelfde programma's tonen je meteen ook uit hoeveel punten je track bestaat. Op die manier weet je of het aantal punten in je track binnen de limiet van je toestel blijft.
  Mocht het aantal trackpunten toch nog te groot zijn, dan zijn er instructies waarmee je dat aantal automatisch verder kunt reduceren.


  Voorbeelden van vrij beschikbare pc programma's zijn RouteConverter en BaseCamp (met OSM kaarten).


  Een track omkeren


  Je gps toestel stuurt je langs de verschillende trackpunten in de volgorde zoals ze in het gpx bestand opgeslagen zijn. Door die volgorde is een track altijd in een welbepaalde richting opgesteld.
  Wie een track wil gebruiken om het pad in de andere richting te kunnen volgen, zal dus eerst de volgorde van de punten in de track moeten omkeren.
  Dat kan meestal met een eenvoudige instructie "omkeren". Selecteer alle trackpunten, pas de instructie toe, en de track is van richting veranderd.
  Pc programma's RouteConverter   en BaseCamp (met OSM kaarten) voorzien deze functie.


  Op het terrein zijn de Vlaamse GR en LF paden altijd in twee richtingen bewegwijzerd.
  Voor de GR paden zijn onze tracks opgesteld in de richting zoals ze in de topogids beschreven staan.
  Voor de LF routes worden de tracks in de twee richtingen opgeleverd: 'a' betekent van noord naar zuid en van west naar oost, 'b' van zuid naar noord en van oost naar west.

 • Kan ik nog info toevoegen aan de track?

  Met een gpx track van een GR of LF pad op je gps, kun je perfect het correcte traject volgen.


  Het beschikbare gpx bestand bevat geen bijkomende informatie zoals pitstops, overnachtingsadressen, bezienswaardigheden, haltes van bus of trein ...


  Beschik je op voorhand over die informatie, en wil je die toevoegen aan het trackbestand?
  Dat kan, maar de manier waarop hangt af van het programma waarmee je werkt. Ook de benamingen die naar de informatie verwijzen lopen nogal uiteen.  • Een programma zoals BaseCamp bevat de nodige instructies om dat te doen. BaseCamp heeft het over "waypoints". Google Earth heeft het dan weer over "plaatsmarkeringen". Een veelgebruikte term op nogal wat websites waarop tracks getoond en bewerkt kunnen worden is "Point of Interest (POI)".
   Het komt er altijd op neer dat je eerst de plaats lokaliseert, en daar dan een waypoint, een plaatsmarkering of een POI aan het trackbestand toevoegt. Sla vervolgens het bestand op en plaats het op je gps toestel. Hoe je gps die bijkomende info toont hangt af van het programma waarmee je die ingebracht hebt en van de manier waarop het gpx bestand die info geïnterpreteerd en opgeslagen heeft. De resultaten kunnen nogal verschillen. De hoeveelheid informatie die zo'n waypoint of POI kan bevatten is redelijk beperkt.  • Steeds vaker maken smartphones met gps apps gebruik van POI bestanden die bij het kaartmateriaal horen, of die apart kunnen toegevoegd worden. De meeste toepassingen voorzien dat je op het toestel zelf info aan die POI bestanden kunt toevoegen en bewaren. Let op: in dit geval wijzig je niet het trackbestand, maar wel het POI bestand op het toestel.
  Digitale topokaarten bevatten over het algemeen weinig of geen bijkomende informatie onder de vorm van waypoints of POI's. Wie dus met een topokaart op weg is (digitaal of ingescand) doet er goed aan die info zelf op voorhand aan het gpx bestand toe te voegen.


  Wie gebruik maakt van kaarten zoals Google Maps of OpenStreetMap zal merken dat veel van die 'interessepunten' onderweg al op zijn kaart staan. Heel wat smartphone apps maken van dit type kaarten gebruik en bieden de wandelaar of fietser onderweg dus heel wat nuttige informatie zonder dat ze die op voorhand aan hun track moeten toevoegen.
  Wie bovendien voor zijn of haar smartphone over een mobiel internet abonnement beschikt kan ook onderweg heel wat informatie opzoeken.


  Je merkt het, de mogelijkheden zijn erg uitgebreid ... maar ze hangen wel samen met het type gps en het type kaarten dat je gebruikt.
  De rubriek 'GPS vragen en antwoorden' is de ideale plaats om je te informeren over de vele mogelijkheden van je gps, of het nu een outdoor of een smartphone model is. We behandelen er regelmatig nieuwe onderwerpen. Kom af en toe eens langs, wie weet staat er weer iets bij dat je nog niet wist!

 • Interessante vragen

  Via het onderstaande lijstje kom je heel wat meer te weten over wat allemaal kan met een gps en hoe je die optimaal kunt gebruiken bij je wandel- en fietstochten.


  Wie nog vragen of interessante informatie heeft mag ze ons altijd doorsturen via gps@groteroutepaden.be. We beslissen dan het onderwerp in de lijst op te nemen, of proberen je persoonlijk een antwoord te bezorgen.
  Hou er rekening mee dat we de onderwerpen zo algemeen mogelijk behandelen. Het is onbegonnen werk om in detail in te gaan op alle bestaande toestellen en programma's.


  Veelgestelde vragen:   

 • Hoe kom ik tot de detailpagina van mijn gewenste route?

  De dynamische kaart biedt heel wat mogelijkheden om tot de gewenste route te komen. Volgend een paar navigatietips.


  Je weet waar je heen wilt maar hebt geen idee van de routes die daar in de buurt voorbij komen.
  Onder de kaart, bij 'VERFIJN JE ROUTE', kan je de gewenste locatie intypen. Klik op OK en de kaart zoomt automatisch naar correcte plaats. Zoom in of uit om te kijken of er GR- en/of LF-routes in de buurt liggen.
  We komen je hier graag al een beetje in tegemoet en koppelden de routes aan de regio's die ze doorkruisen. Rechts van de kaart, bij 'FILTERS' kan je o.a. filteren op locatie. Kies de gewenste regio en de kaart zoomt naar de routes die door de gekozen regio lopen.


  Je weet welke route je graag in detail zou bekijken.
  Optie 1:
  Weet je de route liggen dan kan je ze gewoon aanklikken op de kaart. Laat je muis over de kaart zweven. Telkens deze voorbij een route komt, verschijnt een tekstballon met de naam van de route en het aantal kilometers. Klik en de detailpagina van de route komt tevoorschijn.
  Optie 2:
  Weet je de route niet liggen dan kan je ze gewoon uit de volledige lijst routes selecteren. Rechts van de kaart, onder 'FILTERS' kan je bij 'KIES UW ROUTE' het gewenste pad aanklikken. De detailpagina wordt geopend.

 • Hoe kan ik ondergrond van de dynamische kaart aanpassen?

  De ondergrond van de kaart kan je aanpassen via het uitklapbare balkje in de rechter bovenhoek van de kaart.


  Er zijn twee hoofdstijlen: kaartweergave of satellietbeelden.  • Geef je de voorkeur aan een kaartweergave dan kan je bovendien nog eens kiezen tussen een wegenkaart of een terreinkaart. Dit pas je aan door de optie 'terrein' al dan niet uit te vinken.

  • Heb je liever satellietbeelden als ondergrond dan heb je nog de keuze om de plaats- en straatnamen wel of niet weer te geven. Dit pas je aan door de optie 'labels' al dan niet uit te vinken.


  De dynamische kaart staat standaard ingesteld op kaartweergave, optie terrein.

 • Logies tonen op de kaart

  De website bevat een databank met meer dan 500 logies in de nabijheid van LF en GR-routes. Hoe kan je de logies tonen op de kaart?


  1) Zorg dat je ingelogd bent. De logiesdatabank is immers een extra ledenservice  en dus enkel toegankelijk voor leden.
  2) Navigeer naar de gewenste route (zie hierboven).
  3) Klik op 'Toon Logies' (in de bruine balk, onderaan de kaart). Alle logies worden met een oranje symbool logies getoond. De overnachtingsplaatsen met extra voordelen voor GR-leden worden met een groen symbool logie extra getoond. Klik op een symbool, en je krijgt de beknopte detailinfo van het logies. Wanneer daarna je op de logienaam klikt, krijg je de volledige detailfiche van de logie te zien.
  4) Een lijst van logies wordt ook getoond in de rechterkolom, onder het blokje 'downloads'. Onderaan de lijst kun je klikken op 'alle logies' voor een overzicht. Klik in het overzicht op de 'naam' van het logies, en de detailfiche wordt geopend.


  Wil je enkel een bepaald type logies (camping, gastenkamer, groepsaccomodatie,...)?
  Klik op de filter LOGES -   'KIES EEN TYPE' (rechts in de bruine balk, onderaan de kaart).

 • Pitstops tonen op de kaart

  De website bevat een databank met pitstops in de nabijheid van LF en GR-routes. Hoe kan je de pitstops raadplegen?


  1) Zorg dat je ingelogd bent.
  2) Navigeer naar de gewenste route (zie hierboven).
  3) Klik op 'Toon Pitstops' (in de bruine balk, onderaan de kaart). Pitstops worden met een paars symbool pitstop getoond. Pitstops die tevens een overnachtingsplaats zijn worden met een oranje logies of een groen logie extra (extra voordelen GR-leden) symbool getoond. Klik op een symbool, en je krijgt de beknopte detailinfo van de pitstop. Wanneer daarna je op de naam klikt, krijg je de volledige detailfiche van de pitstop te zien.
  4) Een lijst van pitstops wordt ook getoond in de rechterkolom, onder het blokje 'downloads'. Onderaan de lijst kun je klikken op 'alle pitstops' voor een overzicht. Klik in het overzicht op de 'naam' van het logies, en de detailfiche wordt geopend.

 • Ik ben fervent wandelaar en wil enkel wandelroutes zien.

  Optie 1:
  Onderaan de dynamische kaart op de homepage, klikken op het paaltje met wit-rode strepen en bijhorende titel 'ENKEL WANDELROUTES'.
  Optie 2:
  Navigeer via hoofdmenu 'GR-WANDELEN' naar 'Route Overzicht' en je krijgt de dynamische kaart te zien maar zonder de fietsroutes. 

 • ik ben fervent fietser en wil enkel fietsroutes zien.

  Optie 1:
  Onderaan de dynamische kaart op de homepage klikken op het LF-bordje met bijhorende titel 'ENKEL FIETSROUTES'.
  Optie 2:
  Navigeer via hoofdmenu 'LF-FIETSEN' naar 'Route Overzicht' en je krijgt de dynamische kaart te zien maar zonder de wandelroutes.