Verfijn je route

GR 564 De Loonse route

GR 564 is afwisseling en contrast. Duinen en vennen, zand en water, heide en bos in de Limburgse Kempen. Natte beemden, fruitplantages en maïs, grote vierkanthoeven en kleine dorpen met spitse kerktorens. In Haspengouw word je telkens verrast door weidse vergezichten. Je steekt de taalgrens over en duikt de vallei van de Mehaigne in: hoogtes en laagtes, kastelen en oude dorpen.

De route is in totaal 167 km lang en opgedeeld in drie geografische delen, waarbij elk deel is opgesplitst in dagetappes. We kozen voor een gemiddelde stapdag van iets meer dan 20 km, waarbij zoveel mogelijk rekening werd gehouden met aansluitingen met het openbaar vervoer en nabijgelegen logies. De Loonse route kun je op die manier afstappen in 9 dagen.  

Volg de wit-rode markeringen en wandel 
dwars door de eeuwenoude geschiedenis
van het Oude Land van Loon.

In deel I van de tocht ontdek je de  zanderige heuvels van de Limburgse Kempen. Door bossen en natuurreservaten, langs vennen en vijvers gaat de route zuidwaarts. Eerst door de domeinen van Kelchterhoef en Hengelhoef om aan te komen in Bokrijk. Bij Diepenbeek steek je het Albertkanaal over en dwars je de natuurgebieden Tenhaagdoornheide en De Teut.

In deel II verandert het landschap. Na een tocht door de vochtige Demervallei, wandel je vanaf Kortessem door Limburgs Haspengouw. Je doorkruist een rijke streek met grotere landbouwbedrijven, vierkanthoeven, graan, bieten en steeds meer fruitplantages, die in de lente hun bloesems ten toon spreiden. Borgloon was de historische hoofdstad van het Graafschap Loon en noemt zich de ‘Parel van Haspengouw’. Hier en daar word je tussen de vergezichten verrast door een spitse kerktoren van een oude, soms bijna ingeslapen, dorpskern.
Voorbij Landen steek je de taalgrens over en wandel je een streek binnen die vele eeuwen geleden het kerngebied was van de Merovingische hofmeiers. Zij waren de voorouders van Karel de Grote, die in de 8ste -9de eeuw de grondlegger werd van het nieuwe Europa.

In deel III verandert het landschap aanvankelijk weinig. Je blijft nog even in Haspengouw (Hesbaye in het Frans), met oude dorpjes en weidse vergezichten. Je loopt door Hannut en Avennes, waar je de vallei van de Mehaigne bereikt. Nu ga je klimmen en dalen: vochtige valleitjes met bossen en moerassen, akkers op de hoogtes en hier en daar een imposant kasteel. De tocht eindigt in Huy aan de oevers van de Maas en aan de grens van de Condroz, waar de route aansluit op GR 576.

Het traject van GR 564 werd tussen 2015 en 2018 grondig vernieuwd, vooral in de Limburgse Kempen en in de omgeving van Borgloon. Daar o.a. in functie van de ontwikkeling van Streek-GR Haspengouw. Tegelijk kreeg de route ook een nieuwe naam, ‘Loonse route’, verwijzend naar het oude graafschap Loon die ze van Noord naar Zuid doorkruist. De vorige wandelgids dateerde van 1993 en was reeds geruime tijd uitgeput. 

Afbeeldingen GR 564 De Loonse route

info GR 564 De Loonse route

 • afstandAfstand: 167 km
 • trajectTraject:
  • Lommel
  • Huy
 • viaVia: Hechtel
  Kelchterhoef
  Diepenbeek
  Wellen
  Gelinden
  Landen
  Hannut
  Fallais
Toon de trajectwijziging

Problemen onderweg?

Een probleem ondervonden op het traject? Een foutje in de topogids? Heb je suggesties of opmerkingen?
Meld het één van onderstaande knoppen. Geef voldoende informatie. Zo help je de kwaliteit van onze routes op peil te houden.
We behandelen je melding zo snel mogelijk. Alvast bedankt voor je hulp!

Meld uw probleem Suggestie