Verfijn je route

LF 5 Vlaanderen Fietsroute

De LF 5 vormt de noordelijke arm van de Vlaanderen Fietsroute en brengt je over een afstand van 300 km van Damme, het historisch boekenstadje, tot in Thorn, het "Witte stadje" aan de Maaskant. Een groot deel van de route loopt over verkeersvrije paden langs rivieren en kanalen, maar evengoed slingert de route over autoluwe wegen doorheen de bossen en heidegebieden van de groene Kempen.

Toeristische hoogtepunten beleef je al fietsend over de vesten van cultuurstad Brugge en dwars doorheen het historische centrum van Gent. Via aansluitingen op de LF 2 Stedenroute aan het Rupelveer te Schelle en de LF 51 Kempenroute in Vierseldijk kan je zelfs tot op de Grote Markt van Antwerpen fietsen. In Turnhout verken je de Nieuwe Kaai waar water, stad en groen elkaar raken.

Verken al fietsend enkele grote Vlaamse kunststeden: Brugge, Gent en Antwerpen!

van west naar oost:

In Damme ligt het aanknopingspunt met de LF 1 Noordzeeroute, de westelijke arm van de Vlaanderen fietsroute. Na een korte trip door het Brugse Ommeland bereik je al snel het welbekende "Venetië van het Noorden". Al fietsend over de vesten kan je de beroemde houten windmolens en historische stadspoorten van Brugge bewonderen. Vanuit de West-Vlaamse hoofdstad volgt de route het kanaal Gent-Oostende en maak je kennis met het agrarische landschap dat kenmerkend is voor deze regio. De sprankelende cultuurstad Gent zal je ongetwijfeld charmeren en wanneer je haar verlaat zal je ze misschien stilletjes begeren. Vanaf Gent volgt de route de Schelde stroomafwaarts tot aan de Sluis van Hingene. De brede Schelde is hier niet alleen een natuurlijke, maar evengoed een toeristische zegen. De schorren en polders tonen hier nog de wilde en pure natuur. Door over te schakelen op de LF 2 Stedenroute kan je zelfs fietsen tot het centrum van diamantstad Antwerpen. Via de Rupeldijk fiets je tot in Boom en de sites van de teloorgegane baksteenindustrie. Waar Rupel en Nete elkaar ontmoeten kan je via de LF 2 Stedenroute de Bourgondische stad Mechelen bereiken. Na Lier, met de bekende Zimmertoren, duik je in de groene Kempen met als centrum de speelkaartenstad Turnhout. De noordelijke arm van de Vlaanderen Fietsroute neemt je hier mee doorheen groen- en landbouwgebieden alsook de vele kleine Kempische dorpen met op elke markt gegarandeerd een café. Proevend van de plaatselijke bieren en kazen rij je langs dorpen, grote bos- en duingebieden en kanalen richting Thorn, het grensstadje aan de Maas met zijn hobbelige straatjes en witte huisjes. Van hieruit kun je verder Vlaanderen verkennen via de LF 7 Vlaanderen Fietsroute.

Gelinkte routes

De Vlaanderen Fietsroute is een samenstelling van vier Vlaamse LF-routes: de LF 1, LF 5, LF 7 en LF 6. De LF 5 heeft in Damme aansluiting met de LF 1 en in Thorn met de LF 7.

De LF 5 knoopt ook met heel wat andere Vlaamse LF-routes. 

Van west naar oost:

In Thorn is het mogelijk over te stappen op de LF 5 verbindingsroute die in Roermond voor een connectie met de LF 3 Maasroute, de Hanzefietsroute, de Groene Valleien route en de Eifel-variant van de Groene Weg naar de Middellandse Zee zorgt. Daarnaast is er in het witte stadje ook aansluiting met de Nederlandse LF 7 Oeverlandroute.

Tussen Damme en Brugge overlapt de LF 5 met de Groene Valleien route. Tussen Schelle en Boom volgt de Van Gogh route het traject van de LF 5. De St. Jacobsroute doet hetzelfde tussen Duffel en Zoersel. Dankzij de LF 5 verbindingsroute tussen Thorn en Roermond is er aansluiting met de Groene Weg naar de Middellandse Zee

Afbeeldingen LF 5 Vlaanderen Fietsroute

info LF 5 Vlaanderen Fietsroute

 • afstandAfstand: 300 km
 • trajectTraject:
  • Damme
  • Thorn
 • viaVia: Brugge
  Aalter
  Gent
  Wichelen
  Dendermonde
  Temse
  Boom
  Duffel
  Lier
  Viersel
  Turnhout
  Lommel
  Bocholt
 • variantVariant:
Toon de trajectwijziging

Problemen onderweg?

Een probleem ondervonden op het traject? Een foutje in de topogids? Heb je suggesties of opmerkingen?
Meld het één van onderstaande knoppen. Geef voldoende informatie. Zo help je de kwaliteit van onze routes op peil te houden.
We behandelen je melding zo snel mogelijk. Alvast bedankt voor je hulp!

Meld uw probleem Suggestie