Verfijn je route

LF 7 Vlaanderen Fietsroute

De LF 7 is de oostelijke arm van de Vlaanderen Fietsroute. De route vormt ook het Belgische deeltraject van de Nederlandse LF 7 Oeverlandroute die je over een afstand van 350 km van Alkmaar (Noord-Holland) tot in Maastricht (Limburg) brengt. Het vlakke Vlaamse traject van Thorn naar Kanne (Riemst) is met zijn 50 km relatief kort en makkelijk af te leggen in één dag.

Je fietst voornamelijk langs de Maas, hier ook wel Grensmaas genoemd omdat de rivier de natuurlijke grens vormt tussen België en Nederland. Ter hoogte van Leut worden de dijkpaden van de Maas ingeruild voor de jaagpaden van de Zuid-Willemsvaart die je van Maasmechelen tot aan het Albertkanaal te Lanaken brengen. Het laatste gedeelte van dit traject loopt langs de oostelijke oever van het Albertkanaal tot in het mergeldorpje Kanne.

Laat je leiden door waterstromen en ontdek op gepaste wijze het vlakke Maaslandschap!

van noord naar zuid:

Over de met Maaskeien aangelegde steegjes verlaat je het "Witte stadje" Thorn. Meteen maak je kennis met de soms wispelturige loop van de Maas en zijn vele waterplassen die ontstaan zijn door ontgrinding. Sommige van deze plassen kregen een recreatieve bestemming zoals de jachthavens van de Spaanjerd te Ophoven en de Herenlaak te Aldeneik. Het historische Maaseik is zeker een bezoek waard. Het traject brengt je over de markt waar de gebroeders Van Eyck de dienst uitmaken. Ook het Museactron met de oudste particuliere apotheek van het land, het Archeologisch museum en het Bakkerijmuseum lonen de moeite om even te stoppen. Tussen Maasmechelen en Lanaken fiets je langs de Zuid-Willemsvaart. Het Briegdenkanaal verbind de Zuid-Willemsvaart met het Albertkanaal over Belgisch grondgebied. Langs het Albertkanaal fiets je rakeling langs Maastricht. Van op het jaagpad zie je de vele mysterieuze openingen van de mergelgrotten. Mergel werd vroeger gebruikt als bouwmateriaal en als bodemverbeteraar voor de akkers. In het laatste gedeelte van het traject moet je even op de trappers staan om de Muizenberg te beklimmen. Bij de afdaling van de heuvel krijg je een mooi zicht op het kasteel van Neerkanne met zijn prachtige tuinen. Het traject eindigt in Kanne, deelgemeente van Riemst. Via het fietsnetwerk van Toerisme Limburg kun je vanaf hier met het knooppuntensysteem probleemloos tot in Voeren fietsen.

Gelinkte routes

De Vlaanderen Fietsroute is een samenstelling van vier Vlaamse LF-routes: de LF 1, LF 5, LF 7 en LF 6. De LF 7 heeft in Thorn aansluiting met de LF 5 en in Kanne met de LF 6.

In Thorn is er aansluiting met de LF 7 Oeverlandroute en de LF 5 Verbindingsroute die in Roermond voor een connectie met de LF 3 Maasroute, de Hanzefietsroute, de Groene Valleien route en de Eifel-variant van de Groene Weg naar de Middellandse Zee zorgt. 

In Kanne is er aansluiting met de LF 6 Verbindingsroute die in Maastricht voor connectie met de LF 3 Maasroutede route Langs Oude Wegen of de Groene weg naar de Middellandse Zee zorgt. Er is hier vlakbij ook aansluiting op de RV7 L'Ardennaise.

De LF 7 Vlaanderen Fietsroute en de LF 3 Maasroute lopen grotendeels parallel. De ene op Vlaams grondgebied, de andere op Nederlands grondgebied en met de Maas als scheidingslijn.

Afbeeldingen LF 7 Vlaanderen Fietsroute

info LF 7 Vlaanderen Fietsroute

Toon de trajectwijziging

Problemen onderweg?

Een probleem ondervonden op het traject? Een foutje in de topogids? Heb je suggesties of opmerkingen?
Meld het één van onderstaande knoppen. Geef voldoende informatie. Zo help je de kwaliteit van onze routes op peil te houden.
We behandelen je melding zo snel mogelijk. Alvast bedankt voor je hulp!

Meld uw probleem Suggestie