Deze website gebruikt cookies.

Wandelen rond Brussel

De Streek-GR Groene Gordel vertrekt in Halle, de bedevaartsstad in de Zennevallei aan de rand van het Pajottenland. Van hieruit kan je de bekende markeringen in twee richtingen volgen. Ga je naar het oosten, dan kom je al snel aan Papiermolen Herisem, een parel van industrieel erfgoed. Via het uitgestrekte Zoniënwoud beland je in het aristocratische Park van Tervuren en aan het wereldberoemde Afrikamuseum. De blinkende vliegtuigen boven je hoofd brengen je dieper het Dijleland in langs Kortenberg, Perk, Elewijt om uiteindelijk via de historische parel Grimbergen de Brabantse Kouters binnen te gaan. In Meise stap je langs de Nationale Plantentuin, met 18.000 plantensoorten één van de grootste plantenverzamelingen van de wereld. Verder richting Asse kondigt het landschap van Brueghel het Pajottenland alweer aan. De imposante viervoeter op het marktplein van Sint-Kwintens-Lennik is Prins, een ode aan het Belgische trekpaard want deze streek is de kweekvijver van dit vermaarde paardenras. In Gaasbeek sta je aan de poort van het fabelachtige kasteel van markiezin Arconati Visconti. Ooit een echte burcht, tot de gravin het een eeuw geleden omvormde tot haar droompaleis. Als Halle in de verte opduikt, is de cirkel helemaal rond.

Bewegwijzering

De Groene Gordel kruist of maakt deels gebruik van verschillende andere GR’s: GR 12 Amsterdam – Parijs, GR 512 Brabantse Heuvelroute, GR 128 Vlaanderenroute, Streek-GR Dijleland, GR 126 Brussel – Namen en GR 579 Brussel - Luik. Er zijn dus eindeloze combinaties mogelijk. De bewegwijzering is dan ook vaak wit-rood is en niet enkel geel-rood.

Downloads

Producten

Artikels uit Op Weg

 • Groene gordel
  Streek-GR Groene Gordel in 7 dagwandelingen

  De Streek-GR Groene Gordel in zeven dagwandelingen. ...

  Lees meer
 • Groene Gordel
  Een gordel van groene golven

  Hoe overleef je de natste lentedagen sinds mensenheugnis? Daar bestaat een recept voor. En het is in boekvorm uitgegeven: de nieuwe topogids Streek-GR Groene Gordel. Het gerecht zelf, de uitstekend be...

  Lees meer