Deze website gebruikt cookies.

Vlaanderen fietsland: nieuwe gids icoonroutes

Nieuw item

Twee jaar geleden werkten Toerisme Vlaanderen en  de Vlaamse provincies 9 Icoonfietsroutes uit voor een fietsvakantie in Vlaanderen. Sinds deze maand ligt de bijhorende gids in de winkel. 'Die gids is één van de elementen waarmee we het fietstoerisme in Vlaanderen de komende jaren verder willen stimuleren', vertelt Johan Vanswijgenhoven, coördinator voor de icoonfietsroutes bij Toerisme Vlaanderen.

Ondertussen startte Toerisme Vlaanderen ook een onderzoek om het fietstoerisme langs de routes beter in kaart te brengen.

Johan: Daaruit blijkt dat de fietstoeristen die geteld werden hoofdzakelijk mensen zijn die al ervaring hebben met fietsvakanties. Het grootste aandeel is 45+, en ze trekken er meerdere dagen voor uit. Dat toont onder meer dat er ook een grote groep is die we nog niet genoeg bereiken: mensen die nog niet eerder op fietsvakantie trokken, jongere mensen, families... We willen dus zeker die twijfelaars over de streep trekken en de icoonroutes nog bekender maken bij een groter publiek. En de gids is daar een eerste stap in, naar het thuispubliek en Nederland.

Wat mogen mensen verwachten in de gids?

Johan: De gids bevat natuurlijk de praktische beschrijving van de routes, kaartjes, waar zich horeca en logies bevinden. Daarnaast krijg je heel wat achtergrondinfo: de provincies maakten een inventaris van de belangrijkste bezienswaardigheden onderweg, op maat van de fietser. Daarbovenop komen dan nog de iconen, dat zijn locaties waarvan wij denken ze sterk verbonden zijn met de route. De locaties die je niet mag missen en die we op termijn ook meer in de kijker gaan zetten om de routes een concreter gezicht te geven. Neem bijvoorbeeld het doorkijkkerkje in Borgloon, dat ligt zowel op de Heuvel- als de Vlaanderenroute. Als mensen dat dit soort plaatsen deel uitmaken van een route kan dat extra stimulans zijn om die route te fietsen.

Het volledig interview lees je in het volgende nummer van Op Weg dat eind juli verschijnt. De gids is te koop in onze webshop.

Producten