Deze website gebruikt cookies.

Waar blijft de bus?

Nieuw item

Grote Routepaden (GR) stimuleert wandelaars om zoveel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer om zich te verplaatsen naar en van een wandelroute. Dit is lang niet altijd eenvoudig in Vlaanderen, want zowel het trein- als het busaanbod laten veel te wensen over.

Vanaf 6 januari is de situatie er nog fors op achteruit gegaan, want dan heeft De Lijn haar openbaar vervoersnet herschikt, met onder meer het afschaffen van een paar duizend haltes tot gevolg.

Wandelen is een populaire en gezonde vorm van recreatie. Het is in principe ook een duurzame activiteit, want het wandelen zelf brengt weinig of geen vervuiling of milieuschade met zich mee. De verplaatsing naar het wandelgebied gebeurt helaas al te vaak met de wagen, en vaak dan nog met twee wagens, waarbij er één aan het eindpunt geparkeerd wordt en één aan het vertrekpunt. Elk weekend zijn er zo duizenden auto’s met wandelaars op de baan, en bij mooi wandelweer nog veel meer. Grote Routepaden vindt dit jammer en wil bijdragen aan het verduurzamen van het wandelen.

Bij de ontwikkeling van onze routes houdt GR dan ook rekening met de bereikbaarheid via het openbaar vervoer. Dit wordt echter steeds moeilijker. Vooral in landelijke gebieden en tijdens de weekends, wanneer er het meeste wandelaars op pad zijn, worden veel haltes slechts sporadisch of helemaal niet bediend. Zelfs in de nieuwe nationale parken en landschapsparken, waar de Vlaamse regering natuur en zachte recreatie wil doen bloeien, is de situatie zelden beter.  Met de hervorming van het netwerk van De Lijn is dit vanaf 6 januari nog slechter geworden. Wandelaars worden zo nog meer richting autogebruik geduwd.

Grote Routepaden pleit ervoor om zowel De Lijn als de NMBS voldoende middelen te geven om de afbouw van het openbaar vervoer te stoppen en stappen te zetten in de richting van een fijnmazig, goed bediend en gecoördineerd netwerk dat ook rekening houdt met recreatieve verplaatsingen. Enkel op die manier kan het openbaar vervoer een haalbaar alternatief bieden voor de auto.