Twaalf dagwandelingen van 7 tot 26 km (met voorgestelde varianten, 27 routes) allemaal gedetailleerd beschreven, door de gemeenten van het Brussels Gewest en het aangrenzende deel van Vlaams-Brabant.
Wandelen in Brussel? Wat een idee!
Vandaag bieden we je 243,5 kilometer aan wandelingen.
In plaats van gewoon de topografische gids te herdrukken, hebben we een reeks "Randonnées en Boucle" (luswandelingen) in Brussel bedacht, vergelijkbaar met wat al bestaat in de vijf Waalse provincies. Het principe is dat slechts een deel van de route bewegwijzerd is als GR, terwijl de rest van de lus, die dat niet is, in detail beschreven wordt.
Twaalf wandelingen: één in het centrum van Brussel en elf andere in de omgeving.
Deze twaalf wandelingen beslaan de 19 gemeenten van Brussel en overschrijden hier en daar de gewestgrenzen. In veel gevallen worden deze administratieve grenzen alleen op het terrein weerspiegeld door de overgang van tweetalige naar eentalige straatnamen (en zelfs dan: in de vier bezochte "faciliteitengemeenten" is tweetaligheid de regel). Naast het bezoeken van 76 groenzones (pleinen, parken, bossen en wouden) die op de lijst staan, komen wandelaars vaak terecht op paden en wegen door land dat bestemd is voor veeteelt, tuinbouw en landbouw. In de randgebieden natuurlijk, maar ook in het binnenland van het Gewest, waar u zelfs over lattenpaden en door een of andere weide kunt wandelen. In Brussel? Natuurlijk!
De topo-gids: een ander kaartconcept
Naast een algemene presentatie bevat de beschrijving van elke wandeling systematisch :
- op de linkerpagina's een kaart 1:15.000 - met straatnamen!
- met de route van de wandeling beschreven op de rechterpagina, samen met de oriëntatiepunten (de route is aangegeven in rood op een GR-gemarkeerd deel, in groen op een deel van de Promenade Verte, en in zwart op een niet-gemarkeerd deel);
- op de rechterpagina's een beschrijving van de route die overeenkomt met de kaart hiernaast, met de afgelegde afstand sinds de vorige aanduiding - tot op tien meter nauwkeurig!
- en, vaak, een verwijzing naar erfgoedinformatie (gebouwen, monumenten, aangetroffen sites). De vertrek- en aankomstpunten van alle wandelingen zijn gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer (station, metro of sneltram) en, vooral voor niet-Brusselaars, wordt altijd aangegeven hoe ze te bereiken zijn vanaf een van de hoofdstations.
Verwen jezelf!
Weg met de vooroordelen over de 'grote stad' en haar gevaren! Met deze routes ontdek je de vertederende kanten van een metropool vol groen, waar weidse verten nooit ver weg zijn. Durf de eerste stap te zetten, en je zult blij zijn dat je het gedaan hebt...
Wandelen in Brussel? Wat een goed idee!
Ben je lid van Grote Routepaden of heb je al een account? Log dan hier in met je e-mailadres en wachtwoord.
Ontdek hier de voordelen: