Deze website gebruikt cookies.

GR-wandelen

Hoe pak je het aan?

Kies een route

Kriebelt het om de wandelschoenen aan te trekken? Met GR heb je mogelijkheden zat! Je bepaalt zelf je start- en eindpunt en hoeveel kilometer je per dag stapt. Je kan hierbij rekening houden met de nabijheid van een station, overnachtingsplek en wat je fysiek aan kan.

Weet je niet wat te kiezen? In het magazine Op Weg vind je heel wat inspiratie en concrete suggesties om op pad te gaan langs GR. Als lid heb je  toegang tot de artikeldatabank waar je kunt grasduinen in honderden artikels. Bij heel wat artikels krijg je een uitgebreide infofiche met tips van de auteur. Voor nog meer inspiratie is Grote Routepaden jaarlijks aanwezig op enkele beurzen. Je kan er een praatje maken met enthousiaste wandelaars die je graag verder op weg helpen en hun ervaringen met je delen. Raadpleeg de wandelkalender voor de juiste data.

Nieuw item

Raadpleeg de Routepagina

Route gekozen? Raadpleeg bij de voorbereiding van je GR-tocht zeker de routepagina. Bij GR-netwerk  vind je over elke Vlaamse GR uitgebreide informatie. Op de routepagina zie je op een dynamische kaart meteen het verloop van het GR-traject, een hoogteprofiel, een beknopte routebeschrijving. Met behulp van de knoppen rechts boven, worden varianten op het hoofdtraject weergegeven en logiesmogelijkheden in de buurt van het GR-pad. Je kan de route gratis downloaden in verschillende formaten en je kan een overzicht en roadbook afdrukken.

Bij de routepagina vind je tevens de meest recente info en updates over de route, sfeerfoto’s en welke topogids je nodig hebt om op pad te gaan. De artikels uit Op Weg bieden inspirerende verhalen en concrete tips voor dag- of meerdaagse tochten op het traject.

Nieuw item

Topogids in de rugzak

Ga slim op pad mét een topogids. De route staat er nauwkeurig ingetekend op topografische kaarten en de weg wordt gedetailleerd beschreven in beide richtingen. Mocht je een streepje missen, dan ben je met de gids zo weer op het juiste pad. Info over het openbaar vervoer, de afstanden en suggesties voor dagetappes helpen je bij het plannen van je tocht.

Wandelroutes zijn aan verandering onderhevig, waardoor de informatie in de topogids soms achterhaald is.  Een pdf met aangepaste kaarten en routebeschrijvingen met up to-date informatie, vind je op de routepagina bij 'Extra downloads'.

Je kan de topogidsen bestellen via onze webshop.

Nieuw item

Een beetje puzzelen

Veel wandelaars stappen delen van een GR-pad als dagwandeling of tweedaagse. Uitzoeken hoe je het best bij de startplaats komt en hoe je na het eindigen van je tocht terugkeert, vormt deel van het avontuur.

Ga je in duo of groep wandelen en beschik je over twee auto's, parkeer dan één auto bij het eindpunt van je tocht en rij met de andere auto naar het vertrekpunt. Je wandelt vervolgens van vertrek- naar eindpunt en haalt daarna met de wagen aan het eindpunt de wagen aan het vertrekpunt op.

Een alternatief is de combinatie van wagen en fiets: breng de niet-fietsers  naar het vertrekpunt. Rij met de auto naar het eindpunt, parkeer die daar en fiets vandaar naar het vertrekpunt. Je wandelt vervolgens van vertrek- naar eindpunt. Haal daarna met de wagen aan het eindpunt de fiets aan het vertrekpunt op.

Je kunt ook auto fiets combineren met het openbaar vervoer. Parkeer de auto of fiets best op het eindpunt en ga met bus of trein naar het vertrekpunt. Zo hoef je geen rekening te houden met de uren van bus of trein en kan je zonder haast genieten van je tocht.

Nieuw item

Volg de streepjes

Onderweg wijzen de kenmerkende wit-rode of geel-rode streepjes je de weg. De markeringen zie je op paaltjes, bomen, hekkens,… of andere beschikbare dragers. Je kan een GR in twee richtingen stappen, je kiest zelf wat je start- en eindpunt is. De topogids, de markering in het veld en de gpx-track ondersteunen elkaar. Indien een situatie ter plekke gewijzigd is, volg dan steeds de streepjes.

Onderweg een omgevallen paaltje, ontbrekende of onduidelijke markering vastgesteld?  Geef het door via het meldformulier.

Nieuw item

Voor jou uitgewerkt

Per provincie organiseren vrijwilligers maandelijks tochten over GR-paden. Je hoeft je wandeling niet zelf voor te bereiden en kunt in fijn gezelschap genieten van een prachtig stukje GR.

Grote Routepaden stelde in samenwerking met enkele logies een aantal arrangementen samen langs de mooiste GR-paden in Vlaanderen.

De reeks ‘Treinstapper’ zijn gidsen met uitgewerkte wandelingen van station naar station langs GR-paden.

Dagstappers zijn lusvormige dagtochten van 20 tot 30 km. De luswandeling loopt zo veel mogelijk over GR-paden.

Nieuw item

Logeren onderweg

Kies je voor meerdere dagen achtereen te stappen op een GR-pad, kan je op de routepagina suggesties vinden voor diverse overnachtingsmogelijkheden.

Surf naar de detailpagina van een route en klik boven in de rechterkolom op het icoontje met een bedje. Je krijgt dan een lijst met logies te zien en de bedjes verschijnen ook op de kaart. Het betreft overnachtingsmogelijkheden van alle types: gaande van een camping tot een viersterrenhotel.

Logies die wandelaars extra genegen zijn, de zogenaamde logiesvrienden van Grote Routepaden, springen er extra uit door hun blauwe kleur:

  • de donkerblauwe bedjes zijn logiesvrienden van Grote Routepaden.
  • de cyaanblauwe bedjes zijn logies die leden van Grote Routepaden extra voordelen aanbieden onder de vorm van een korting en/of een gratis lunchpakket.
Nieuw item

Tip van Clem, een van onze vrijwilligers

Clem, een van onze vrijwilligers, deed zijn verhaal over 'GR-wandelen, hoe begin je eraan' in de Gazet van Laakdal. Hij geeft antwoord op enkele belangrijke vragen voor een beginnend GR-wandelaar. En zo hoor je het ook eens van een ervaringsdeskundige.

Kom hier te weten wat ook interessant voor jou kan zijn.

Interview en tekst door Ludo Vervloet voor de Gazet van Laakdal.

Nieuw item