Deze website gebruikt cookies.

Wandelen rond Brussel

De Streek-GR Groene Gordel vertrekt in Halle, de bedevaartsstad in de Zennevallei aan de rand van het Pajottenland. Van hieruit kan je de geel-rode markeringen in twee richtingen volgen. Ga je naar het oosten, dan kom je al snel aan Papiermolen Herisem, een parel van industrieel erfgoed.

Via het uitgestrekte Zoniënwoud beland je in het aristocratische Park van Tervuren en aan het Afrikamuseum. De blinkende vliegtuigen boven je hoofd brengen je dieper het Dijleland in langs Kortenberg, Perk, Elewijt om uiteindelijk via de historische parel Grimbergen de Brabantse Kouters binnen te gaan. In Meise stap je langs de Nationale Plantentuin, met 18.000 plantensoorten één van de grootste plantenverzamelingen van de wereld. Verder richting Asse kondigt het landschap van Brueghel het Pajottenland alweer aan.

In Dilbeek geniet je van natuurgebied de Wolfsputten en Bruegheliaanse gehuchten als Sint-Anna-Pede en Sint-Gertrudis-Pede met zijn mooi bewaarde watermolen. In Gaasbeek sta je aan de poort van het fabelachtige kasteel van markiezin Arconati Visconti. Ooit een echte burcht, tot de gravin het een eeuw geleden omvormde tot haar droompaleis. Via nog een indrukwekkend kasteel, Coloma in Sint-Pieters-Leeuw met zijn bijzondere rozentuin, duikt Halle in de verte op, en is de cirkel helemaal rond.

Tijdelijke trajectwijzigingen

Kaart 21 p 126: Ten gevolge van een betwiste erfdienstbaarheid en een afgesloten pad zijn we genoodzaakt een tijdelijke trajectwijziging door te voeren in de vallei van de Puttenbeek in Mazenzele (nabij Asse). Het traject volgt momenteel de Schaapheuzel en de Bosstraat. Deze omleiding is ter plaatse duidelijk aangeduid en gemarkeerd, de gpx op de website is aangepast.

Downloads

Artikels uit Op Weg

  • (kadertuk) Vrijwilliger Lissa Vandamme brengt nieuwe GR-markering aan in Dilbeek
    Van molens en kastelen tot uitzonderlijke flora en fauna

    De Streek-GR Groene Gordel leidt je in een lus door de Groene Rand rond Brussel. De stad is nooit ver weg en toch is het volop genieten van rust en natuur, gevarieerde landschappen, verrassende monu...

    Lees meer