Deze website gebruikt cookies.

Wandelen
GR-routes Naar Inhoud

GR-routes

GR-paden zijn wandelroutes over lange afstand. Je kan ze volgen via de gekende wit-rode markeringen, een GPX-track of een topogids. Ze bieden niet de snelste route van A naar B, maar wel de meest aantrekkelijke!

GR-paden loodsen je langs bijzondere landschappen en dorpen met ongekende charme. Je stapt zoveel mogelijk over onverharde wegen. Tijdens een GR-tocht ontdek je streken en hoekjes waar je anders niet komt.

In 1947 werd in Frankrijk de eerste Grande Randonnée (GR) gemarkeerd. De GR 5, het langeafstandspad van de Noordzee naar de Middellandse Zee, was in 1962 de eerste GR op Belgische bodem. Ondertussen strekt het GR-netwerk zich uit over heel Europa, van Scandinavië tot Spanje.

Grote Routepaden staat in voor de markering van de bijna 5.000 kilometer GR-paden in Vlaanderen. We kunnen daarbij rekenen op de inzet en de lokale terreinkennis van onze vrijwilligers die de trajecten ontwikkelen en de markering onderhouden.

Het Vlaamse netwerk sluit naadloos aan op routes in Wallonië en in onze buurlanden. Ook het Waalse en Brusselse netwerk verschaft bijna 5.000 km wandelplezier.

Nieuw item

Soorten GR-paden

Een GR-pad is een langeafstandsroute van punt A naar punt B, die vaak door verschillende regio’s loopt en met wit-rode markeringen staat aangeduid.

Een Streek-GR heeft een regionaal karakter, is vaak een meerdaagse lus en kan een specifiek onderwerp als leidraad hebben. Een Streek-GR wordt bewegwijzerd met een geel-rode markering.

Een Treinstapper is een dagwandeling van station naar station over GR-paden. De lengte van de Treinstappers varieert van 18 tot 27 km. De meeste trajecten zijn in te korten door halverwege een bus of trein te pakken.

Een Dagstapper is een lusvormige dagtocht die zoveel mogelijk over GR-paden gaat. De lengte van de Dagstappers varieert van 20 tot 26 km, maar kan vaak ingekort worden. Je download best het bijhorende GPX-bestand, aangezien de routes ook gebruikmaken van niet-gemarkeerde stukken om tot een lus te komen.

Een GR-Variant is een alternatief traject. Zo krijg je een hoofdroute en een variant. Waar de hoofdroute vaak een grote bocht maakt om de stad, brengt de GR-variant je langs de belangrijkste historische plaatsen en gebouwen van een stadscentrum, met soms verrassende perspectieven. In veel gevallen kan je het hoofdtraject en de variant combineren en krijg je een mooie luswandeling. Soms wordt een variant uitgewerkt omdat tijdens bepaalde seizoenen een deel van het GR-traject niet toegankelijk of onbegaanbaar is (bv. overtromingsgebied).

Een aanlooproute zorgt voor een aansluiting van het station of bushalte met de hoofdroute van de GR.

Varianten en aanlooproutes worden bewegwijzerd met aparte stickers.

In Vlaanderen zijn er 1510 km Streek-GR's, 333 km variante routes en 66 km aanlooproutes gemarkeerd.

Nieuw item

Topogidsen en GPX-tracks

Van bijna elk GR-pad geven we een topogids uit. Dit is een handig wandelboek dat de route in beide richtingen beschrijft. Het GR-traject is ingetekend op topografische kaarten, meestal op schaal 1/50.000. Een topogids bevat gegevens over de bereikbaarheid met het openbaar vervoer, overnachtingsmogelijkheden en info-adressen. Ook vind je er landschappelijke en historische informatie over het gebied waar de route door gaat en krijg je toeristische tips, leuke weetjes en suggesties voor dagtochten voorgeschoteld.

Wie graag met GPS wandelt  kan de GPX-track van alle GR-routes gratis downloaden op deze site. Ga naar GR-netwerk en selecteer de gewenste route. Je vindt er steeds de meest recente track van het traject.

Nieuw item