Deze website gebruikt cookies.

LAW 4 Maarten Van Rossumpad

law 4 cover

385 km van Den Bosch naar Steenwijk

 • leden: 17,91
 • niet-leden: 19,90
Op voorraad Direct leverbaar

leverperiode: 3 dagen

 • Taal Nederlands
 • Aantal pagina's 192
 • Datum uitgifte 03/2022
 • Uitgever Nivon
 • ISBN 9789491142116
 • Afmetingen 125 mm x 210 mm

Meer info

De interessante sporen die krijgsheer Maarten van Rossum achterliet zijn aaneengeregen tot een Lange Afstands Wandelroute (LAW) van 385 km lang. De rijkdom aan vele natuurgebieden op deze route geeft een zeer gevarieerd beeld van het Nederlandse landschap.
Het Maarten van Rossumpad begint (of eindigt) bij het station van Den Bosch en gaat langs de Sint-Janskathedraal. Eenmaal de stad uit dienen zich weidse, dynamische en afwisselende Hollandse rivierenlandschappen aan. Het pad voert door de Maaskant, met dorpjes als Alem en Maren, waar veeteelt centraal staat. Na Rossum door de Bommelerwaard, naar het westen (hoofdroute) via Zaltbommel (kaart 6 en 7) of naar het noordoosten (alternatief) via Heerewaarden (kaart 6a en 6b). Hier zijn al de eerste kastelen en steenfabrieken langs de route te bewonderen.Van Zaltbommel de Waal over en via Waardenburg naar de Tielerwaard en Betuwe waar de fruitteelt centraal staat (kaart 8-12). In Buren kruist de route het Grote Rivierenpad. Dan langs de Nederrijn en bij Rijswijk over het Amsterdam-Rijnkanaal (kaart 13-19). Ook hier steenfabrieken en fruitteelt. Na de Nederrijn en Opheusden door de Blauwe Kamer, met uitzicht op de Grebbeberg. De glooiende bossen van de Zuid-Veluwe via Wageningen en Renkum, vlak langs het Nivon-natuurvriendenhuis De Bosbeek, naar Arnhem (kaart 20 – 28). Na Arnhem over deVeluwezoom in de richting van Apeldoorn. Bij Eerbeek vlak langs het Nivon-natuurvriendenhuis ABK-huis (kaart 29-36).Van Apeldoorn gaat het via de Oost-Veluwe in de richting van Hattem (kaart 37-45). Na de bossen onder Hattem naar de IJsselvallei. Na Zwolle langs de Overijsselse Vecht tot even voorbij Ommen (kaart 46-55). Langs de Ommerschans en via Balkbrug door de uitgestrekte Sallandse veengebieden in Noord Overijssel (kaart 56-62).Bij De Wijk de Reest over naar Drenthe.Bij Havelte begint het landschap van de Drentse esdorpen, glooiende essen, bosrijke gebieden en de stuwwal van de Havelterberg en de Woldberg (kaart 63-66). Na het Nivon-natuurvriendenhuis het Hunehuis verlaat het pad Drenthe weer en eindig bij het station van het Overijsselse Steenwijk. Hier sluit het pad aan op maar liefst drie andere LAW’s, het Pionierspad, het Overijssels Havezatenpad en het Friese Woudenpad.
 

Wat heeft de wandelgids te bieden?

 • De route is stap voor stap beschreven in beide richtingen en op de nieuwste topografische kaarten 1:25.000 ingetekend. De start van de route is bij het station in Den Bosch en voert u grofweg langs de Maas en de Waal tot bij Varik, door de Betuwe langs Buren en langs de Rijn tot bij Oosterbeek, langs de Veluwezoom, over de oostelijke Veluwe, langs de IJssel en de Vecht tot voorbij Ommen, door de Sallandse veengebieden en door het Drentse esdorpenlandschap tot het station van Steenwijk. Uiteraard kunt u de route ook in omgekeerde richting lopen.
 • Er zijn in de gids ook enkele extra routes opgenomen die aansluiten op de hoofdroute. Zo kunt u van Rossum via Heerewaarden naar Varik lopen als de veerpont daar vaart (kaart A1 en A2) en van het Nivon-natuurvriendenhuis De Bosbeek naar station Ede-Wageningen (kaart 23a).
 • De route doet drie Nivon-natuurvriendenhuizen aan, te weten De Bosbeek het ABK-huis en het Hunehuis
 • In de gids zijn tevens suggesties voor 23 dagwandelingen opgenomen.
 • Op de routekaarten is de locatie van een groot aantal overnachtingsadressen langs de route weergegeven. De bijbehorende adresgegevens zullen bij verschijnen van de gids op deze pagina’s worden weergegeven.
 • Alle relevante langs de route gelegen openbaar vervoerhaltes zijn op de kaarten vermeld. Uiteraard dient iedere wandelaar deze gegevens vooraf of tijdens de wandeling op internet te controleren aangezien het openbaar vervoer aan verandering onderhevig is.
 • Tot slot geeft de gids u een schat aan informatie over het landschap, de flora en fauna, de cultuur en historie.