Deze website gebruikt cookies.

De Groene Ronde Van Ierland

  • leden: 21,15
  • niet-leden: 23,50
Op voorraad

Levertermijn: 3 dagen

  • Taal Nederlands
  • Aantal pagina's 170
  • Datum uitgifte 04/2018
  • Uitgever Benjaminse Uitgeverij
  • ISBN 978-90-77899-26-7
  • Afmetingen 150 mm x 210 mm

Meer info

Een rondrit van 1300 of 1700 kilometer door de mooiste delen van Ierland. Vanaf Belfast in Noord-Ierland voert deze route over bewegwijzerde paden en wegen door de heuvels van de Sperrins naar Enniskillen. Op de grens met de Republiek wordt het landschap woester en spannender. Bij Sligo komt men aan de Atlantische kust. Hier fiets men onderlangs de Benbulben, waar ook het graf van Yeats ligt. Na Sligo zet de route koers door Mayo naar Westport en Connemara. Door de Connemara volgen we tegenwoordig een bewegwijzerde route die je door de prachtigste landschappen meeneemt met onder meer uitzicht op de Mount St. Patrick. Vanaf de sprookjesachtige landschappen van Connemara kan men naar de ruige Aran-eilanden of naar de bruisende stad Galway. Beide routes komen weer samen in The Burren, wederom een van de fascinerende gebieden van Ierland. Over verstilde wegen, met een veerpont over de Shannon, langs verlaten abdijen en 'Round towers' bereikt men Tralee, toegangspoort tot het Zuiden. Hier kan men een uitstap maken naar het mooie schiereiland Dingle over de schitterende Connor’s Pass en gevolgd door de fascinerende Slea Head Drive. De hoofdroute gaat door over een van de mooiste trajecten van Kerry, de spookachtige Ballybeamapas. Na het levendige Kenmare volgt de Healy Pass en daalt men af naar Glengariff aan de Bantry Baai. Hier komt men in het subtropische deel van Ierland, waar een bezoek aan de weelderige tuinen van Garnish Island eigenlijk een must is. Van Bantry naar Cork volgt de route nu ook de kustlijn, langs mooie baaien met leuke stadjes als Kinsale. Men kan ook de route binnendoor nemen om over kleine wegen de leuke stad Cork te naderen.

Cork verlaat men over een mooi fietspad op een oude spoortraject. en bij de pont komen de routes weer samen. Hierna gaat het lekker plat door de kustvlakte naar de badplaats Youghal. Vanaf Youghal duikt de route weer het weelderige groene Ierland in langs de Blackwater River en het mooie plaatsje Lismore, met een fraai kasteel. De kunst van het routemaken is niet de heuvels ontwijken, maar de mooiste en makkelijkste wegen er doorheen te vinden. Dat weggetje voert langzaam omhoog door de Knockmealdown Mountains, met prachtige uitzichten. aan de andere zijde daal je af naar het dal van de Suir, waaraan de sfeervolle plaatsjes Clonmel en Carrick-on-Suir liggen. Een nieuwe route voert vanaf Dungarvan over het langste fietspad van Ierland, de Waterford Greenway. Iets boven Waterford komen de routes samen en leiden door een van de mooiste bosrijke gebieden rondom Inistoige.

Langzaam stijgt het door de heuvels en door vriendelijk ogende dalen naar de Wicklow Mountains. Aan de voet daarvan liggen de mystieke overblijfselen van de kloostergemeenschap Glendalough. Nevelige dalen, watervallen, overwoekerde bossen en bergmeren kun je zien op de weg die langzaam omhoog voert naar de Sally Gap bij het hoogste punt. Hierna daal je af naar het bruisende leven in de hoofdstad Dublin. Wat kan een Guinness dan goed smaken.

Uitbreiding door Donegal
De Groene Ronde is nu uitgebreid met een routenetwerk door Donegal maar ook andere delen van Ierland. Rondom Donegal loopt nu de bewegwijzerde EuroVelo 1 die zoveel mogelijk ook de Wild Atlantic Way volgt, maar dan over rustige fietsweggetjes. Donegal is een prachtig rustig gebied en een aanwinst voor een mooie reis door Ierland.


Is Ierland een fietsland? Jazeker, Ierland kent een uitgebreid netwerk van stille plattelandswegen waarop je prima kan fietsen. De route die is uitgezet verloopt zoveel mogelijk over weggetjes zonder veel steile hellingen. De route loopt ook zo min mogelijk over regionale wegen en hoofdwegen. Niet dat deze wegen net zo druk zijn als in ons deel van Europa, maar de wegen zijn smal en er kunnen niet twee auto's en een fietser tegelijk passeren. De route verloopt dan ook uitsluitend korte stukjes over dat soort wegen als het echt even niet anders kan of als er een bredere berm aanwezig is. 

Gedetailleerde kaarten
De fietsroute bestaat uit 61 kaarten en 7 stadsplattegronden. Naast de voor de fietsroute noodzakelijke aanwijzingen is er ook veel extra informatie over bezienswaardigheden, hotels, campings en restaurants in de kaarten en hun begeleidende tekst opgenomen. En, wanneer u onverhoopt tóch een lekke band krijgt: geen nood, ook locaties van fietsenmakers worden op de kaarten weergegeven!