Deze website gebruikt cookies.

Fietsen door Zwitserland

een rondrit langs rivieren en door bergen

  • leden: 17,55
  • niet-leden: 19,50
Op voorraad

Levertermijn: 3 dagen

  • Taal Nederlands
  • Aantal pagina's 152
  • Datum uitgifte 2015
  • Uitgever Recreatief Fietsen
  • ISBN 978-90-77056-28-8
  • Afmetingen 135 mm x 210 mm

Meer info

Verrassend prettig fietsland
Het zal veel mensen verrassen, maar Zwitserland, het klassieke Alpenland van wintersport en bergwandelen, biedt ook recreatieve fietsers uitstekende mogelijkheden. Al in de jaren negentig is er serieus werk gemaakt van een echte fietsinfrastructuur en werden door Veloland Schweiz prima bewegwijzerde, nationale fietsroutes ontwikkeld, die door een grote verscheidenheid aan landschappen voeren.

Fietsen door Zwitserland is gebaseerd op de Rheinroute, Rhôneroute en Juraroute en toont het land in al zijn facetten. De groene rivierdalen van Rijn en Rhône met bossen, wijngaarden en historische steden als Basel, Schaffhausen, Stein am Rhein, Chur, Brig en Sion bieden aangename fietsroutes. De oevers langs de weidse Bodensee met de bruisende stad Konstanz trekken als een magneet fietstoeristen uit vele landen. De Alpen worden overgestoken via de indrukwekkende Oberalppass en Furkapass. Het Meer van Genève met de mondaine steden Montreux, Lausanne en Genève heeft mediterrane charme. Tot slot verrast de ruige Jura met veel landelijk schoon, stille natuur en onbekende stadjes als Vallorbe, La-Chaux-de-Fonds en St.-Ursanne. De route doorkruist 16 van de 26 Zwitserse kantons, waar nu eens Duits, dan weer Reto-Romaans of Frans de voertaal is. Ook wordt af en toe over de landsgrenzen heen gekeken bij uitstapjes in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Liechtenstein.  

Fietsen door Zwitserland is opgebouwd uit dertien trajecten, samen goed voor een grote rondrit van bijna 1000 km lang. Een aanrijroute van en naar Genève en het Klein Alpenbrevet leveren 130 extra kilometers op, wat het totaal op 1130 kilometer brengt. Een traject is niet automatisch een dagetappe, want een uitgebreide lijst overnachtingsadressen maakt het mogelijk de dagafstanden naar eigen inzicht aan te passen.

De fietsgids
Deze goed verzorgde routegids is volledig in kleur, voorzien van heldere kaarten met een schaal van 1:150.000 en ruim geïllustreerd met foto's. Behalve de routetekst staat in de gids ook informatie over de bezienswaardigheden onderweg, overnachtingsmogelijkheden, fietsenmakers en -verhuurders, hoe daar te komen, wegen, verkeer en fietspaden, fiets en uitrusting, kaarten en GPS, eten en drinken, klimaat en beste reistijd, natuur en de nuttige (internet)adressen.

Zwaarte van de fietsroute
Iedereen met een beetje fietsconditie kan de Rheinroute en Rhôneroute afleggen. De Juraroute is uitdagender en vereist een goede fietsconditie, die onderweg langs Rijn en Rhône kan worden opgebouwd. De eerste 4 trajecten langs de Rijn en de laatste 3 trajecten van de Rhôneroute zijn grotendeels vlak en kunnen ook met kinderen worden gefietst. Bij grotere steden en op een paar doorgaande wegen moet wel met enige verkeersdrukte rekening worden gehouden. De routes van Veloland Schweiz zijn echter zo ontworpen dat ze goed op het openbaar vervoer aansluiten, zodat drukke of zware stukken over de Alpencols en de Jurahellingen kunnen worden overgeslagen.