Deze website gebruikt cookies.

GR 16 Sentier de la Semois

gr-16-sentier-de-la-semois

De GR 16 staat gekend als de mooiste en meest sportieve langeafstandswandelroute van België.

 • leden: 20,70
 • niet-leden: 23,00
Op voorraad Direct leverbaar

leverperiode: 3 à 5 dagen

 • Taal Frans
 • Kaartschaal 1:50.000
 • Aantal pagina's 120
 • Datum uitgifte 06/2021
 • Uitgever Sentiers de Grande Randonnée
 • ISBN 9782931078105

Meer info

De Semois is beslist een van de mooiste rivieren in Wallonië. De GR 16 volgt de rivier van de bron in Aarlen tot de monding in de Maas bij Monthermé, meestal van dichtbij, zowel langs de oever als hoog boven de vallei. In vogelvlucht bedraagt de afstand amper 80 km, maar de 'koningin van de meanders' doet er 209 km over om haar einddoel te bereiken.

Vanuit Aarlen zie je de Semois veranderen van een braaf waterloopje in het zacht heuvelend landschap van Belgisch-Lotharingen tot een uiterst grillige diep in de Ardense schistheuvels ingesneden rivier. Na een rustige eerste helft wordt de tocht behoorlijk avontuurlijk en inspannend, maar je geniet wel van de mooiste panorama's en paden die Wallonië te bieden heeft. Nog voor Jamoigne krijg je de eerste meanders te zien en bij Chiny loopt de rivier al in een heuse vallei met uitzichtpunten zoals de Roche de l'Ecureuil, Pinco en Bohanan.

Geniet in Florenville van een frisse Orval en hou even halt in Chassepierre met zijn onderaardse gangen. Met zicht op het indrukwekkende viaduct van Conques gaat het langs steeds avontuurlijker paden naar een uitzicht op de langgerekte Riddergraf meander. Langs Dohan belanden we onder de trotse ridderburcht van Bouillon. De Reuzengraf meander is een van de mooiste panorama's in België, en wie zou de spannende laddertjestocht naar Rochehaut en de Crêtes de Frahan willen missen? Met heel wat klim- en daalwerk gaat het langs Vresse en Membre-sur-Semois naar Bohan en de Franse grens. In Frankrijk zijn de Roche aux Corpias en de Roc la Tour nog enkele klassiekers voor je het eindpunt Monthermé in de Maasvallei bereikt.

Deze zevende editie van de topogids bevat alle trajectwijzigingen van de GR 16 en een aangepaste wegbeschrijving.

Gerelateerde artikels

 • IMG_2915

  Grote Routepaden

  Vier dagen volstrekte stilte en een dieseltrein, GR 12 en GR 16

  Tussen Kerst en Nieuwjaar is het stil op het werk, dus plande ik vijf wandeldagen in op de Belgisch-Franse grens. Alles zou met openbaar vervoer gebeuren, maar op het laatste moment kwam de auto toch ‘in the picture’ vanwege een maandenlange staking bij de Franse spoorwegen.

  Lees meer
 • GR16

  Grote Routepaden

  GR 16, het pad van de Semois

  De Semois is beslist een van de mooiste rivieren in Wallonië. Het GR 16 pad volgt de rivier van de bron in Aarlen tot de monding in de Maas bij Monthermé.

  Lees meer
 • Orval Chimay

  Grote Routepaden

  Van Orval naar Chimay langs de nieuwe GR16

  George Nelis wandelde een nieuwe etappe in zijn ‘Tour des Trappistes’ en verkende meteen de vernieuwde GR 16.

  Lees meer
 • buswandeltip

  Grote Routepaden

  Buswandeltip: Een bron wordt rivier

  In drie etappes volgen we de Semois van de bron in Aarlen tot Florenville. Het traject via GR 16 balanceert op de rand van de Ardennen en Belgisch Lotharingen. Geniet van de rustige Gaumestreek met haar typische dorpen, bewonder de eerste meanders van de rivier en probeer om nog voor Florenville al niet te staan duizelen op een rotspunt hoog boven het water.

  Lees meer

Gerelateerde routes