Deze website gebruikt cookies.

Streekpad 5 Brabants Vennenpad

253 km, ronde door midden-Brabant, start in Oisterwijk

 • leden: 17,91
 • niet-leden: 19,90
Op voorraad Direct leverbaar

leverperiode: 3 dagen

 • Taal Nederlands
 • Aantal pagina's 128
 • Datum uitgifte 2019
 • Uitgever Nivon
 • ISBN 978-94-91142-14-7
 • Afmetingen 125 mm x 210 mm

Meer info

Het Brabantsvennenpad van Nivon, lengte 258 km, voor het eerst beschreven in een wandelgids uit 1983, was al een van de mooiste streek-wandelpaden in Nederland. Het Streekpad (SP5) is recent door een twintigtal vrijwilligers nog eens nauwkeurig onder de loep genomen en op een groot aantal plaatsen is het traject verbeterd. Te beginnen bij het Bezoekerscentrum Groot Speyck van Natuurmonumenten wandel je door het gebied rondom Oisterwijk met zijn prachtige bossen en vennen en doorkruis je vervolgens de Kampina, een uitgestrekt heidegebied. Vanaf Boxtel volgt het pad globaal het riviertje de Dommel tot aan het punt waar dit vanuit België ons land binnenkomt en passeert daarbij een aaneenschakeling van bos- en heidegebieden zoals de de Strabrechtse heide, de Groote heide, de Leenderheide, de Malpie en de prachtige Plateaux, welk heidegebied tot in België doorloopt. Het doorkruist de Kempen met de Acht Zaligheden om daarna zijn weg te vervolgen via de uitgestrekte landgoederen ‘de Utrecht’ en ‘Gorp en Roovert’ ten zuidwesten van Hilvarenbeek. Langs de Beekse Bergen volg je uiteindelijk het riviertje de  Reusel tot je weer in de Oisterwijkse bossen aankomt. Naast veel natuur is er onderweg ook regelmatig cultuur te zien, zoals de Lind in Oisterwijk, het centrum van Sint Oedenrode, de Opwettense en de Collse Watermolens in het Land van van Gogh, de Kastelen van Geldrop en Heeze, het trappistenklooster Achelse Kluis op de grens met België, de Venbergse Watermolen onder Valkenswaard, de Beelden naar het werk van Andreas Schotel bij het prachtige ven Broekeling, het Vrijthof van Hilvarenbeek maar zeker ook de vele kapelletjes en kerken overal langs de route. Bijzonder is ook de uitkijktoren bij de Flaes in landgoed de Utrecht die een prachtig beeld geeft hoe in het verre verleden het ongerepte Brabant moet zijn geweest. Door middel van korte toelichtende teksten wordt in de gids aan al deze onderwerpen aandacht besteed. Om het de wandelaar zo makkelijk mogelijk te maken is het Brabantsvennenpad verdeeld in 12 etappes van steeds zo’n 20 km. Iedere etappe begint en eindigt in een stadje of dorp waar zowel slaap- als eetgelegenheden zijn. Met enkele rustdagen onderweg is het mogelijk het pad in ongeveer twee weken te bewandelen. Daarnaast zijn er aanlooproutes in de gids opgenomen vanaf de NS-stations van Oisterwijk, Eindhoven, Geldrop, Heeze en Tilburg en vanaf het centrum van Valkenswaard.

 

In de gids zijn ook mogelijkheden voor één- of tweedaagse tochten aangegeven, zoals bijvoorbeeld de trajectenGeldrop – Heeze en Boxtel – Oisterwijk (beide tevens NS-wandelingen) en de Wandeltweedaagse Boxtel – Oisterwijk – Tilburg. 

Wat heeft de wandelgids te bieden?

 • Streekpad in Midden-Brabant, 258 km.
 • De gids geeft een stap-voor-stap beschrijving van de route in beide richtingen aan de hand van 47 topografische kaarten (schaal 1:25.000) waarop het pad is ingetekend.
 • In het veld is de route met geel-rode markeringen aangegeven.
 • Daarnaast bevat de gids suggesties voor dag- of tweedaagse tochten, informatie over openbaar vervoer, overnachtingsadressen en bezienswaardigheden onderweg.