Deze website gebruikt cookies.

Winnaars FOTOwedstrijd 2020

1 december 2020

De zevende editie van onze FOTOwedstrijd brak opnieuw records: we mochten maar liefst 412 inzendingen ontvangen van meer dan 200 fotografen. In vele wandelaars en fietsers schuilt een fotograaf, dat is weer maar eens bewezen. Onze vakjury had een aartsmoeilijke keuze omwille van de vele fotografisch sterke beelden die gevoel uitstralen en de kijker weten te raken. In dit nummer beperken we ons tot de winnaars, maar foto’s van andere deelnemers zal je nog geregeld zien opduiken in volgende nummers.

Onze vakjury: Wim Patry, Ignace Fermont, Gaëtan Carlier en Sanne Weckx

1ste prijs

Op de oever van de Zwitserse Bodensee komt een fietser mooi het landschap binnenfietsen. Dit zeer eenvoudige, bijna minimalistische beeld met mooie kleurencombinatie kon onze vakjury absoluut bekoren. Proficiat Joeri Erregeerts! “Er gebeurt niet zo veel, maar het geeft een gevoel van vrijheid. De rode broek van de fietser trekt de aandacht, wat maakt dat je de foto ook meteen kan lezen. Niet evident, want normaal lees je een foto van links naar rechts. Hier dus niet. Qua compositie staan alle bootjes op de juiste plaats. Ik word gewoon blij van deze foto.”

Joeri wint een overnachting voor 2 personen in B&B Het Marum in Brecht

Nieuw item

2de prijs

“Niets bijzonder, 't is maar stappen”, schreef Geert Verdonck bij zijn foto in de Yorkshire Dales. “Maar de wandelaar in beeld neemt ons wel mooi mee in het eenzame veenlandschap”, repliceerde een jurylid. “Het zachte licht en het mooie samenspel van hemel, wolken, zon en mist in een perfecte compositie maken er een bijzonder sfeervolle foto van. Knap!”

Geert wint een paar LOWA Explorer GTX MID wandelschoenen.

Nieuw item

3de prijs

Een typisch Schotse wandeldag op het Skye Trail met regen, wind en zon, getrokken door Dieter Demey. “In één beeld zit vervat wat de eenzame maar vastberaden trekker kan tegenkomen: spannende ondergronden, geweldige luchten, heuvel op en af, het grote water. Bepakt op weg, en nog een lange weg te gaan, als kleine mens in de overweldigend grote en mooie natuur.”

Dieter wint het boek Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen van Michaël Cassaert, uitgegeven door Lannoo.

4de prijs

Prachtige weerspiegeling van zes wandelaars in het Lago di Antermoia in het Rosengartenmassief in de Dolomieten. “Fotografe Nele Jannes doet er ons nog eens aan herinneren hoe nietig de mens is in de natuur. Mooie beeldopbouw, schitterende reflectie in het water. De afwezigheid van overdreven kleurschakeringen maken de foto rustig om naar te kijken.”

Nele wint Het Groot Wandelboek Vlaanderen, van Micheël Cassaert, uitgegeven door Lannoo.

5de prijs

In Aosta fotografeerde Marleen Baeten twee wandelaars op de Punta Alta Luce en nog een rij trekkers links onderaan. Allemaal zijn ze heel klein ten opzichte van de machtige Monte Rosa op de achtergrond. “Zo een ruw, deels besneeuwd berglandschap werkt in op de fantasie. De kleine mensen tonen zich nietig, maar zijn wel opvallende aanwezigen in de imposantheid van de omgeving.”

Marleen wint Het Groot Wandelboek Ardennen van Julien Van Remoortere, uitgegeven door Lannoo.

Nieuw item

6de prijs

“Liefst begin ik aan een wandeltocht bij dageraad, dan hangt er dikwijls nog mist of nevel en zijn de kleuren nog zeer zacht”, schreef Luc Verhoeven bij deze foto die genomen is in de Lommelse Sahara. “Schitterende foto. Het licht, net na zonsopgang, is prachtig, de kleuren zacht en de compositie perfect. De reflectie in het water maakt het beeld compleet.”

Luc wint een Knooppunter Groot Fietsboek Vlaanderen van Patrick Cornillie en Kristien Hansebout, uitgegeven door Lannoo.

Publieksprijs

De hele zomer kon je ook stemmen op je favoriete inzending. Winnaar van de publieksprijs werd Joeri De Backer. Hij nam deze foto aan de Kalkense Meersen. Zijn verhaal erbij: “Zonsopgang op de GR 128: ochtendstond heeft goud in de mond!” Joeri wint een reistas van The Northe Face.