Verfijn je route

GR 5 Noordzee - Middellandse zee - Deel Vlaanderen

GR 5 is hét icoon in het net van wit-rood bewegwijzerde GR-paden dat zich over Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk tot in Spanje en Portugal uitstrekt. GR 5 maakt de verbinding van de Noordzee tot de Middellandse Zee en is meer dan 2.000 km lang. Je kunt het hele pad in één ruk achter elkaar afstappen, maar de meeste wandelaars kiezen er voor om ieder jaar een aantal etappes te lopen om zo, na een aantal jaren, hun laatste stap in de Middellandse Zee te zetten. 

Het pad vertrekt in Nederland met hoek van Holland als officiële startplaats. Na 170 km sta je aan de Belgische grens bij Bergen op Zoom.

In Vlaanderen is GR 5 lopen niet moeilijk. Meestal wandel je langs vlakke paden en veldwegen. Maar je krijgt heel wat afwisseling. Bos en heide in de Antwerpse Kempen. De grote abdijen van Westmalle, Tongerlo, Averbode, Herkenrode. Waterpartijen in de Demerbroeken en de Wijers. Bossen in de Limburgse Hoge Kempen. En eindigen doe je in de Maasvallei even voorbij Maastricht. Bij het historische fot van Eben-Email sta je aan de voet van de Ardennen.
De afstand van 246 km is verdeeld in 4 deeltrajecten die op hun beurt in 2 tot 4 dag etappes van ongeveer 22 km zijn gesplitst. Stap je de hele route dan ben je zo'n 11 dagen onderweg.

Voorbij Eben-Emael volgen de Hoge Venen en de Ardennen. Na de Luxemburgse Moezel­vallei duikt de GR 5 Frankrijk binnen. Achtereenvolgens slingert het wit-rode lint zich door Lotharingen, de Vogezen, de Jura, de Savoie, de Hautes-Alpes, de Alpes de Haute-Provence en de Alpes-Maritimes tot in Nice. 

Als je GR 5 helemaal wil aflopen van Hoek van Holland tot Nice, heb je een tiental wandelgidsen nodig. Klik hier voor een overzicht.

Zeker hier in ‘de Lage Landen bij de Zee’ is de belangstelling voor dit pad zeer groot. De magie van GR 5 is onweerstaanbaar en het lopen van de GR 5 is een unieke wandelervaring. Talrijk zijn de groepjes die jaarlijks op weg gaan, steeds verder zuid­waarts. De trek naar de zon. De verhalen die zij meebrengen zitten vol passie. 


Afbeeldingen GR 5 Noordzee - Middellandse zee - Deel Vlaanderen

Gerelateerde Producten

info GR 5 Noordzee - Middellandse zee - Deel Vlaanderen

 • afstandAfstand: 246 km
 • trajectTraject:
  • Bergen Op Zoom
  • Eben-Emael
 • viaVia: Kalmthout
  Brecht
  Zoersel
  Herentals
  Westerlo
  Zichem
  Diest
  Viversel
  Bokrijk
  Zutendaal
  Lanaken
 • variantVariant:
Toon de trajectwijziging

Problemen onderweg?

Een probleem ondervonden op het traject? Een foutje in de topogids? Heb je suggesties of opmerkingen?
Meld het één van onderstaande knoppen. Geef voldoende informatie. Zo help je de kwaliteit van onze routes op peil te houden.
We behandelen je melding zo snel mogelijk. Alvast bedankt voor je hulp!

Meld uw probleem Suggestie