Verfijn je route

Limes route- Europafietsers

De Limes route, uitgestippeld door Clemens Sweerman (Europafietsers), voert je over een afstand van 3360km langs de noordgrens van het oude Romeinse Rijk tot aan de Karpaten. 

In het begin van onze jaartelling bestuurden de Romeinen een formidabel wereldrijk. De Limes, wat 'grens' betekent, strekte zich uit vanaf de Noordzee bij Katwijk, langs de Rijn en Donau tot aan de Zwarte zee. De resten van de Limes en de bijhorende verdedigingswerken zijn op veel plaatsen nog tastbaar aanwezig.

De Limes werd honderden jaren gevormd door de Rijn en de Donau, met tussen beide rivieren een systeem van wallen. Langs de hele linie lagen op een afstand van één tot twee uren forten, ook wel Castellae genoemd, en wachtpost. Deze waren met elkaar verbonden door stevig gefundeerde en vaak bestrate wegen.

Ontdek al fietsend de grootsheid van het oude Romeinse Rijk.

De Limes route volgt hoofdzakelijke rustige, niet-toeristische wegen. Je komt onderweg heel wat leuke stadjes en bezienswaardigheden tegen. Het Duitse deel van de Limes staat sinds 2005 op de UNESCO lijst van Werelderfgoed. Het Karpaten-traject is pittig maar leidt je langs heel wat oude beroemde kloosters die hoog op bergpieken gelegen zijn.

van west naar oost:

Limes route deel 1

Katwijk - Regensburg

Veel Castellae langs de Limes hebben zich door de jaren heen ontwikkeld tot steden. Nederlandse voorbeelden zijn: Alphen, Bodegraven, Utrecht en Nijmegen. Duitse voorbeelden: Xanten, Keulen, Remagen en Regensburg.
In Nederland zijn de resten van de Limes vooral terug gevonden in de vorm van fundamenten, gebruiksvoorwerpen en munten. In Duitsland is het wallensysteem nog duidelijk zichtbaar in het landschap. Bovendien werden enkele Castellae met wachttorens gerestaureerd.

Naast de Romeinse overblijfsels zijn het de slingerende weggetjes langs rivieren en de prachtige stadjes met vakwerkhuizen die deze route aantrekkelijk maken.

Dit deel van de route gaat langs overwegend kleine wegen en fietspaden door rivierdalen. Het hoogste punt is 500m. Klimmers vinden een uitdagend alternatief in het traject door de Taunusheuvels.

Limes route deel 2

Regensburg - Gyula

Deel 2 volgt de sporen van de Limes langs de Donau tot op de legendarische Hongaarse Pusztavlakte nabij de Roemeense grens. Een ideale leidraad langs een snoer van Romeinse overblijfsels.

Waar mogelijk volgt de route kleine wegen en vrije fietspaden. De hoogteverschillen zijn ook in dit deel miniem met slechts hier en daar een enkele helling. Wat het traject geschikt maakt voor iedereen.

De meer heuvelachtige variant via het Balatonmeer biedt de mogelijkheid een rondje te maken.

Limes route deel 3

Gyula - Zwarte Zee

Het derde deel is de ideale begeleiding door het minder gekende Roemenië. De route heeft hier ook een totaal ander karakter. De vlakke Puszta maakt plaats voor de bergketens van de Karpaten, met enkele passen tot 1250 m. De voor fietsers geschikte wegen zijn doorgaans maar matig onderhouden. De voorzieningen onderweg zijn beperkt en vaak sober. Wees voorbereid op een armer land met grote tegenstellingen en zonder enige luxe in de talloze dorpjes. Een avontuurlijk fietser haalt hier dan weer zijn hart op en kan genieten van de uiteenlopene landschappen, vriendelijke bevolking en rijke, nog grotendeels authentieke, cultuur.

De hoofdroute doorkruist Transsylvanië met een grote boog oostwaarts over de Draculapas naar de beroemde kloosters van de Bukovina. Vervolgens begeleidt ze je door Moldavië naar de Donaudelta. De route eindigt in de Romeinse havenstad Tomis, nu gekend als Constanta.

Dit deel van de route is niet geschikt voor kinderen en karren. Een goede conditie is een minimumvereiste.

De routegids bij dit derde deel is een proefuitgave en slechts in beperkte oplage gedrukt. Ze bevat ook een routeverkorting die de kloosters niet aandoet.


 logo Europafietsers Voor gps-bestanden, aanvullingen op de gidsen, meldingen van fietsers, foto's en andere actuele informatie over de route verwijzen we je graag door naar de Limes routepagina op de website van de Europafietsers.


Gelinkte routes

Deel 1 van de Limes route doorkruist heel wat Nederlandse LF-routes.

De route overlapt ook met enkele andere beschreven maar niet bewegwijzerde internationale routes.

Afbeeldingen Limes route- Europafietsers

info Limes route- Europafietsers

 • afstandAfstand: 3360 km
 • trajectTraject:
  • Katwijk
  • Constanta
 • viaVia: Nijmegen
  Keulen
  Koblenz
  Frankfurt
  Weissenburg
  Regensburg
  Passau
  Wenen
  Bratislava
  Budapest
  Gyula
  Cluy

Problemen onderweg?

Een probleem ondervonden op het traject? Een foutje in de topogids? Heb je suggesties of opmerkingen?
Meld het één van onderstaande knoppen. Geef voldoende informatie. Zo help je de kwaliteit van onze routes op peil te houden.
We behandelen je melding zo snel mogelijk. Alvast bedankt voor je hulp!

Meld uw probleem Suggestie