Overzicht vernieuwingen GR 512

Samen met het nieuwe schooljaar pakt Grote Routepaden uit met een nieuwe topogids van GR 512. De route kreeg een nieuwe naam 'Brabantse Heuvelroute' en een grondige update. De vorige gids dateerde uit 1998 en was reeds 5 jaar uitgeput. 

We maakten een overzicht van de vernieuwingen GR 512.

Het verleggen van het traject door Diest

We verkennen een aantal pittoreske hoekjes en historische gebouwen in Diest en ontdubbelen zo GR 512 en  GR 5.

In het Kasteeldomein van Horst (Sint-Pieters-Rode) gaan we langs een mooier parcours.

Nabij de Gempemolen verleggen we een gevaarlijke oversteek van de Staatsbaan Leuven- Diest.  Bovendien stappen we  langs de Gempevijver, langs brugjes over de  Kraaiwinkelbeek en door een pittoreske holle weg  en sluiten dan wat verder aan bij het natuurgebied De Spicht in Lubbeek.

In Bierbeek wandelen we langs landelijke, minder verharde wegen. 

In het Meerdaalwoud vermijden we het oversteken van de Naamsesteenweg door gebruik te maken van de voetgangersbrug. We volgen een gewijzigd parcours over de Tomberg, het op één na hoogste punt van het Meerdaalwoud ( 102,5 m ) waar er silex ( vuursteen ) werd gevonden, die door onze prehistorische voorouders werd achtergelaten.

Het wijzigen  van de Variant  Bivakzone Steenberg in het Meerdaalwoud om maximaal te kunnen profiteren  van de omgeving en zijn (beperkte) faciliteiten.

Nabij het  natuurgebied de Doode Bemde  vermijden we  het eerder saaie traject langs de spoorweg Leuven- Ottignies. We wandelen nu langs de Dijle en genieten maximaal van de pracht en de sfeer van dit natuurgebied .

Het verleggen van het traject in het Margijsbos.

We gaan niet meer parallel aan de drukke Sint-Jansbergsteenweg nabij Loonbeek maar genieten meer van de stilte in dit prachtige bosgebied.

Het opwaarderen van het traject vanaf Huldenberg naar het Zoniënwoud door Eizer omwille van een mooier parcours, bevoorrradings- en horecamogelijkheden in Eizer en de ontdubbeling met Streek-GR Dijleland.

Kleinere wijzigingen bijvoorbeeld in  Houwaart, Sint-Genesius-Rode, Lot bij Beersel, het Neigembos en in Geraardsbergen om mooiere, minder verharde  of minder drukke  stukken op te nemen in het traject.

De vele trajectwijzigingen in vergelijking met de vorige editie van de GR 512 gids (1998), voordien vermeld op de GR website, werden systematisch verwerkt in deze nieuwe topogids.

Producten