Deze website gebruikt cookies.

GR-wandelen

Bewegwijzering

Ruim 100 vrijwilligers van Grote Routepaden zorgen voor een duidelijke bewegwijzering van de GR-paden. De basismarkering bestaat heel eenvoudig uit twee strepen onder elkaar, wit of geel bovenaan en rood onderaan. Het is een internationale manier van markeren voor doorgaande wandelpaden.

De markering wordt aangebracht op hekkens, dragers van verkeersborden, straatverlichting, paaltjes, bomen of wat zich daar verder voor leent. Je komt de markeringstekens vooral tegen op punten waar twijfel over de juiste route zou kunnen ontstaan: bij of vlak na splitsingen en kruispunten. Op deze plekken wordt ook het kruisteken gebruikt, om aan te duiden dat je een bepaalde weg net niet moet volgen. Het afslagteken wijst op een richtingsverandering.

Voor een Variant en een Aanlooproute naar het openbaar vervoer werden aparte stickers ontworpen.

Nieuw item

De vrijwilligers brengen de markering in de twee richtingen aan, een GR moet je in beide richtingen kunnen afstappen. Een GR moet je ook zonder topogids kunnen volgen, we zorgen voor een minimaal aantal maar voldoende tekens.

We gebruiken bij voorkeur stickers. De nette vorm zorgt voor een uniforme bewegwijzering. Is er geen gladde ondergrond, dan gebruiken we een pvc-plaatje waarop we een sticker kleven. Af en toe maken we nog gebruik van verf.

Bewegwijzering ter plaatse heeft altijd voorrang op de kaartjes in een topogids en op de gpx-track.

Aan de start van een route of op kruispunten van GR's tref je soms 'wandelbomen' aan: houten wegwijzers die de richting aangeven en afstanden vermelden.

Nieuw item

De GR-paden in Vlaanderen worden onderhouden door vrijwilligers. Het aanbrengen van de witte en rode streepjes is minder eenvoudig dan het lijkt. Ze vormen ons visitekaartje en daar maken we goed werk van. Ze moeten verzorgd, esthetisch en eenvormig aangebracht zijn. Ze mogen niet storen in het landschap en geen schade berokkenen aan eigendommen of bomen. En bovenal, ze moeten goed zichtbaar zijn. Elk pad wordt minstens eenmaal per jaar gecontroleerd, bij voorkeur in het voorjaar. Afschilferende verf of verkleurde stickers worden netjes verwijderd vooraleer nieuwe streepjes in de plaats komen.

Ge├»nteresseerd om zelf vrijwilliger te worden?  Stuur een mail met je contactgegevens en wat info over je zelf .

Wil je graag het vrijwilligerswerk ondersteunen? Dan kan je lid worden van Grote Routepaden. Jouw lidmaatschapsbijdrage helpt het GR-netwerk verder uit te bouwen en te onderhouden.

Nieuw item