Deze website gebruikt cookies.

Fietsen
Fietsroutes Naar Inhoud

Vlaamse Icoonfietsroutes

Het LF-netwerk, het lange afstandsfietsnetwerk dat tot stand kwam op initiatief van de fietsersgemeenschap en werd onderhouden door vrijwilligers van Grote Routepaden, kreeg in 2021 een make-over. Met de icoonroutes volgt Vlaanderen de Nederlandse aanpak. Ook in Vlaanderen gaan we voor minder icoonfietsroutes, met meer tot de verbeelding sprekende thema’s. Die willen de fietser helpen om door de bomen het bos te zien en Vlaanderen op de kaart zetten als een bestemming voor meerdaagse fietsvakanties.

De negen icoonfietsroutes leiden de fietser langs het allerbeste, made in Flanders: weidse landschappen, ontmoetingen in (fiets)cafés onderweg, gastronomie op je bord... Elke Icoonfietsroute loopt langs knooppunten en haakt de mooiste stukjes van onze streek aan elkaar rond een thema.

De icoonfietsroutes zijn gesynchroniseerd met de fietsknooppunten, en zijn in twee richtingen bewegwijzerd. De provinciale toeristische organisaties (PTO's) staan in voor het beheer ervan.

Alle info en de digitale tracks van de icoonroutes zijn beschikbaar op de onthaalpagina www.icoonfietsroutes.be

Nieuw item

De kustroute is 85 kilometer lang en laat je  proeven van natuur, maritieme geschiedenis en cultuur, langs het strand, door duinen en bossen, en vlakke polderlandschappen. Je fietst langs het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist tot het Westhoek-natuurgebied in De Panne. Onderweg maak je kennis met de historiek van het kustleven: van de Romeinse Stad Oudenburg over middeleeuws Nieuwpoort, de Belle Epoque-nostalgie in De Haan tot de naoorlogse architectuur van Oostende.

Lees meer

Nieuw item

De Kempenroute, 203 kilometer lang, voert je van Maasmechelen tot Antwerpen langs bos, heide en industrieel erfgoed. Je fietst door iconische landschappen zoals de Kempense Meren, maar ook langs minder bekende toppers waaronder de Antitankgracht. Onderweg ook heel wat water: van de Kleine Nete, de zwemvijver van De Hoge Rielen en De Lilse Bergen.

Lees meer

Nieuw item

De Frontroute 14-18, 100 kilometer lang, neemt je mee door het heropgebouwde frontzonelandschap van de ‘Groote Oorlog’. Je laveert aan weerskanten van de door herdenkingsbomen gemarkeerde Duitse en geallieerde frontlijnen en begrijpt de militair-strategische betekenis van het landschap in oorlogstijd. Al fietsend ontdek je de chronologie van de krijgsverrichtingen, kom je oog in oog te staan met bunkers en dug-outs, ontdek je loopgraven, bomkraters en ondergrondse tunnels en kun je de stilte proeven op de tientallen indrukwekkende militaire begraafplaatsen.

Lees meer

Nieuw item

De Schelderoute, 180 km lang, volgt de Schelde als ‘blauwe draad’. De route start op de grens van West-Vlaanderen met Henegouwen, in Spiere-Helkijn. Via Oudenaarde volgt ze de loop van de Boven-Schelde tot ze in Gent de oevers van de Zee-Schelde vervoegt richting Antwerpen. Onderweg ontdek je de natte en natuurrijke Scheldemeersen met zijn oude Scheldearmen, de Vlaamse Ardennen, de Leiestreek, het Scheldeland en het Waasland.

Lees meer

Nieuw item

De Maasroute voert je over 63 km langs een snoer van historische dorpen en brede oevers. De route doet pittoreske haltes aan zoals het marktplein van Maaseik en één van de mooiste Vlaamse dorpen, Oud-Rekem. De Maas is alomtegenwoordig en op sommige stukken onbevaarbaar wild. Je fietst met trekvogels aan je zijde en wilde grazers in je blikveld, langs grindplassen, oude rivierarmen.

Lees meer

Nieuw item

De Kunststedenroute bedraagt 332 km. Je fietst overwegend vlak vanuit Brussel naar Oostende of omgekeerd.  De tocht combineert het eeuwenoude erfgoed van de steden Brussel, Leuven, Mechelen, Antwerpen, Gent, Brugge en Oostende met natuurgebieden, waterwegen en markante landschappen.  Kort gezegd: je  fietst door eeuwen Vlaamse geschiedenis.

Lees meer

Nieuw item

De Groene Gordelroute is 126 km en laat je fietsen in de groene gordel rondom de hoofdstad. De route biedt vergezichten, golvende landschappen, groene valleien, elegante kasteeldomeinen, vruchtbaar landbouwgebied en imposante bossen. De inspanningen meermaals beloond met Bruegeliaanse landschappen en zichten op Brussel.

Lees meer

Nieuw item

De naam zegt het zelf. 459 pittige kilometers langs de de Kemmelberg in het Heuvelland, de heuvelrug tussen Schelde en Leie, de Muur van Geraardsbergen in de Vlaamse Ardennen, en zo verder langs Vlaams-Brabant tot het golvende landschap van de Limburgse fruitboomgaarden.

Lees meer

Nieuw item

De Vlaanderenroute maakt een lus van 952 km is daarmee de synthese van de Vlaamse icoonroutes.

Lees meer

Producten

Artikels uit Op Weg

 • Frontroute28
  Het onuitputtelijke geschiedenisboek van de Frontroute

  Omwille van zijn weidse polders in het noorden en zijn glooiende heuvels in het zuiden is de Westhoek een prachtig landschap om door te fietsen. Maar een eeuw geleden waren die polders en heuvels stuk...

  Lees meer
 • IMG_0996
  Eeuwenoud erfgoed verbonden door Kunststedenroute

  Onder een lentezonnetje enkele dagen van stad naar stad cruisen leek ons wel wat voor de ‘paaspauze’, maar aprilse grillen staken stokken in onze fietswielen. Toen het lentegevoel terugkeerde, s...

  Lees meer
 • Mooiste picknickplekje
  De Kempenroute. Langs schachtbokken en molens door de stille Kempen

  Terwijl het de ene week nog vroor met een laagje sneeuw, mochten we de week daarop de onderlaagjes van onze fietskleding thuislaten. Maar we hadden beloofd de Kempenroute te verkennen, dus haalden we ...

  Lees meer
 • Westfront Nieuwpoort
  Van het Zwin tot de Verloren Gernoare

  Zaterdag 17 oktober, gezellig aan de ontbijttafel. Op de radio en in de weekendkranten alleen maar onheilspellende coronaberichten. Eén lichtpuntje toch, het weerbericht. “Het wordt vandaag een zon...

  Lees meer
 • Heuvelroute (c) Nathalie Pirard
  Heuvelroute uitgetest

  Kuitenbijter in een niet zo 'plat pays'. In dit artikel stellen we de langste – en lastigste – van alle icoonroutes. Van Poperinge tot Hombourg flirten we met de taalgrens en met de mooiste ‘ber...

  Lees meer