Op deze pagina kan je kennismaken met enkele interessante routenetwerken in Europa. Sommige zijn bewegwijzerd, andere niet.
Europa ontdekken met de fiets? Daar is het Eurovelo netwerk voor uitgedacht. 15 trans-Europese trajecten doorkruisen en verenigen het ganse Europese continent. De trajecten worden uitgestippeld langs bestaande en geplande nationale en regionale fietsroutes. Momenteel zijn al meer dan 45 000 km fietspaden gerealiseerd en duizenden kilometers meer staan gepland. Bij voltooiing zal het netwerk de 70 000 km overschrijden.
Europafietsers is een organisatie van vrijwilligers die meerdaagse fietstochten door Europa wil stimuleren. Hun doel is fietsers te laten beleven hoe inspirerend het is om andere landschappen, mensen en culturen van heel dichtbij te leren kennen. Hiertoe ontwikkelen ze fietsroutes, geven ze fietsgidsen uit, informeren ze op beurzen en organiseren ze presentaties over fietsreizen.
Het officiële fietsnetwerk in Wallonië wordt uitgebouwd door de Waalse Overheidsdienst. Momenteel telt dit netwerk 8 regionale routes en 4 internationale . Deze fietsroutes volgen vaak RAVeL (Réseau Autonome de Voies Lentes), een autovrije netwerk, gereserveerd voor de trage weggebruiker. Dit netwerk telt zo’n 1350 km fietsveilige verbindingen en wordt steeds verder ontwikkeld. Gebruik makend van jaagpaden en oude spoorwegen zijn de RAVeL trajecten het ideale alternatief voor meer uitdagend hellingen.
Het Waalse Rando Vélo netwerk, een parallel netwerk onderhouden door vrijwilligers, telt elf routes. Goed voor opnieuw meer dan 2000 km bewegwijzerde fietsroutes.
Frankrijk staat gekend om zijn voies vertes: oude spoorbanen en (jaag)paden langs kanalen en rivieren die omgetoverd worden tot vlakke en autovrije fietspaden. Hoewel het geen sluitend netwerk is, lenen een aantal trajecten zich uitstekend voor het uitstippelen van een meerdaagse fietsvakantie.
Sommige van de Voies Vertes dienen als basis voor een tot in de puntjes ontwikkelde langeafstandsfietsroute zoals bijvoorbeeld La Loire à Vélo en La Vélofrancette.
Vanop je fiets, via idyllische wegen de natuur en toeristische hoogtepunten in de steden ontdekken? Aan keuze geen gebrek in Duitsland. Met een aanbod van meer dan 200 langeafstandsroutes is het uiteindelijk een kwestie van kiezen.
Naast een knooppuntennetwerk kent Nederland ook een LF-netwerk. Nederland koos voor een transitie naar LF-icoonroutes. Dit zijn Langeafstand Fietsroutes met een sterk thema en hoge service en kwaliteit voor de vakantiefietser.
Het Verenigd Koninkrijk heeft een nationaal netwerk van meer dan 25 000 km fiets- en wandelpaden. Hierop werden ook tientallen (langeafstands)fietsroutes uitgestippeld voor elk type fietser.
Zwitserland heeft meer dan 12 000 km bewegwijzerde fietspaden: 9 nationale routes, 54 regionale routes en 49 lokale routes. Een brede waaier aan mogelijkheden voor zo'n relatief klein gebied.
Denemarken is een fietsvriendelijk land met een uitgebreid bewegwijzerd routenetwerk. Op nationaal niveau zijn er 11 langeafstandsfietsroutes die de verschillende landsdelen met elkaar verbinden. De routes brengen je langs de grote Deense steden, de mooiste landschappen en indrukwekkendste attracties
Het nationaal fietsnetwerk van Noorwegen omvat 10 nationale langeafstandsfietsroutes die het hele land doorkruisen. De lengte van de routes varieert van 160 km tot 4500 km! De meeste routes zijn bewegwijzerd.
Ben je lid van Grote Routepaden of heb je al een account? Log dan hier in met je e-mailadres en wachtwoord.
Ontdek hier de voordelen: