Deze website gebruikt cookies.

Tielt-Winge - Sint-Joris-Winge (VLAAMS BRABANT)

zondag 9 augustus 2020

Wandeling van 22 km in het Hageland tussen Leuven en Diest. Veldwegen, bospaden en holle wegen in een heuvelachtig landschap. DEZE WANDELING GAAT NIET DOOR OMWILLE VAN DE VERWACHTE HITTEGOLF

 • Route GR 512 Wandelnetwerk Wingevallei
 • Van Luswandeling
 • Aantal km 22
 • Tijdsduur Dagtocht; einde tegen 15.30 u
 • Verzamelplaats 08.15 u Carpoolparking Lummen
  08.45 u Parking Gempemolen Gempstraat 56
  Gempstraat 56 – 3390 Tielt-Winge
  Gps-coördinaten: N50 54.522 E4 51.208 of N50 54 31 E004 51 13


  09.00 u Vertrek
 • Tochtleiding Arlette Venderix
 • Prijs Kostendelend meerijden vanuit Carpoolparking Lummen: 3,00 EUR pp.
 • Inschrijven Aanmelden voor deze wandeling is verplicht. Mail: arlette.venderix@telenet.be of tel. 0478 71 33 24
 • Extra info Alleen de eerste 10 aangemelden kunnen mee.

  Het wordt mogelijk een zeer warme dag met temperaturen boven 30 graden. Voorzie in dat geval voldoende drank (2 l water per persoon).

Meer info

Ons vertrekpunt is de beschermde Gempemolen, een van de vele watermolens in het Hageland en gelegen op de Molenbeek in het gehucht Gempe (Tielt-Winge). De molen bleef in werking tot na de tweede WO maar raakte daarna in verval. De verwaarloosde molen werd in 1991 aangekocht door de Brouwerij Haacht en gerenoveerd  en het molenhuis werd omgevormd tot een gezellige brasserie. De molen zelf werkt nog steeds. 

We wandelen door een mooie holle weg. In de flanken komt hier en daar roestbruine ijzerzandsteen aan de oppervlakte. De Hagelandse ‘bergen’ zijn uit dit gesteente opgebouwd. Eigenlijk zijn de heuvels versteende zandbanken, een overblijfsel uit de tijd toen de zee tot hier kwam.

Het Alsbergwandelpad leidt ons doorheen Het Walenbos, het grootste bos van het Hageland. Het lager gelegen gedeelte is erg moerassig met een wirwar van grachten en beekjes. Hogerop vinden we graslanden, stukjes heide en natte hooilanden. Het bos bezit een rijke fauna en flora. De Vlaamse Gemeenschap bezit ongeveer de helft van het bos en beheert het als natuurgebied.

We verlaten het Walenbos en stappen richting Houwaart, het Hagelandse wijndorp. De wijngaarden zijn gelegen op de zuidelijke helling van de Houwaartseberg. IJzerzandsteen is een geschikte ondergrond voor wijnstokken; het gesteente slaat  overdag veel warmte op en geeft die ’s nachts weer af. De Hagelandwijn kreeg de eerste ‘appellation controlée’ van Vlaanderen.

We volgen het Wijngaardenwandelpad en vervolgens de Houwaartsebergwandeling tot de GR512 ons pad kruist. Vanaf hier gidst de  GR512 ons terug naar de Gempemolen.

We pauzeren aan het Kasteel van Horst, gekend als het kasteel uit de stripreeks van de Rode Ridder.

We wandelen verder door de velden en holle wegen en passeren het Troostembergbos. De benaming verwijst naar de adellijke familie de Troostemberg, die er tot in 1981 eigenaar van was. Nu is het bos eigendom van het Vlaams Gewest.

We steken de Wingebeek over en volgen de Molenbeek tot aan de Gempemolen.

 • Wanneer Zondag 9 augustus 2020
 • Organisatie GR Limburg
 • Gaat door in Vlaams-Brabant