Deze website gebruikt cookies.

Vlaamse Icoonroutes

Toerisme Vlaanderen en de vijf Vlaamse provincies werken aan een make-over van het LF-netwerk, het lange afstandsfietsnetwerk dat bijna 30 jaar geleden tot stand kwam op initiatief van de fietsersgemeenschap en al die jaren werd onderhouden door vrijwilligers van Grote Routepaden. Met de omvorming van LF-netwerk naar icoonroutes volgt Vlaanderen de Nederlandse aanpak. Ook in Vlaanderen gaan we voor minder icoonroutes, met meer tot de verbeelding sprekende thema’s. Die willen de fietser helpen om door de bomen het bos te zien en Vlaanderen op de kaart zetten als een bestemming voor meerdaagse fietsvakanties.

De negen Icoonfietsroutes  leiden de fietser langs het allerbeste, made in Flanders: weidse landschappen, ontmoetingen in (fiets)cafés onderweg, gastronomie op je bord... Elke Icoonfietsroute loopt langs knooppunten en haakt de mooiste stukjes van onze streek aan elkaar rond een thema.

Alle info  en de digitale trajecten zijn beschikbaar op de onthaalpagina www.vlaanderenmetdefiets.be.

Nieuw item

De kustroute is 85 kilometer lang en laat je  proeven van natuur, maritieme geschiedenis en cultuur, langs het strand, door duinen en bossen, en vlakke polderlandschappen. Je fietst langs het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist tot het Westhoek-natuurgebied in De Panne. Onderweg maak je kennis met de historiek van het kustleven: van de Romeinse Stad Oudenburg over middeleeuws Nieuwpoort, de Belle Epoque-nostalgie in De Haan tot de naoorlogse architectuur van Oostende.

Lees meer

Nieuw item

De Kempenroute, 203 kilometer lang, voert je van Maasmechelen tot Antwerpen langs bos, heide en industrieel erfgoed. Je fietst door iconische landschappen zoals de Kempense Meren, maar ook langs minder bekende toppers waaronder de Antitankgracht. Onderweg ook heel wat water: van de Kleine Nete, de zwemvijver van De Hoge Rielen en De Lilse Bergen.

Lees meer

Nieuw item

De Frontroute 14-18, 100 kilometer lang, neemt je mee door het heropgebouwde frontzonelandschap van de ‘Groote Oorlog’. Je laveert aan weerskanten van de door herdenkingsbomen gemarkeerde Duitse en geallieerde frontlijnen en begrijpt de militair-strategische betekenis van het landschap in oorlogstijd. Al fietsend ontdek je de chronologie van de krijgsverrichtingen, kom je oog in oog te staan met bunkers en dug-outs, ontdek je loopgraven, bomkraters en ondergrondse tunnels en kun je de stilte proeven op de tientallen indrukwekkende militaire begraafplaatsen.

Lees meer

Nieuw item

De Schelderoute, 180 km lang, volgt de Schelde als ‘blauwe draad’. De route start op de grens van West-Vlaanderen met Henegouwen, in Spiere-Helkijn. Via Oudenaarde volgt ze de loop van de Boven-Schelde tot ze in Gent de oevers van de Zee-Schelde vervoegt richting Antwerpen. Onderweg ontdek je de natte en natuurrijke Scheldemeersen met zijn oude Scheldearmen, de Vlaamse Ardennen, de Leiestreek, het Scheldeland en het Waasland.

Lees meer

Nieuw item

De Maasroute voert je over 63 km langs een snoer van historische dorpen en brede oevers. De route doet pittoreske haltes aan zoals het marktplein van Maaseik en één van de mooiste Vlaamse dorpen, Oud-Rekem. De Maas is alomtegenwoordig en op sommige stukken onbevaarbaar wild. Je fietst met trekvogels aan je zijde en wilde grazers in je blikveld, langs grindplassen, oude rivierarmen.

Lees meer

Nieuw item

Opening in mei

Lees meer

Nieuw item

Opening in mei

Lees meer

Nieuw item

Opening in juni

Lees meer

Nieuw item

Opening in juni

Lees meer

Artikels uit Op Weg

 • Mooiste picknickplekje
  De Kempenroute. Langs schachtbokken en molens door de stille Kempen

  Terwijl het de ene week nog vroor met een laagje sneeuw, mochten we de week daarop de onderlaagjes van onze fietskleding thuislaten. Maar we hadden beloofd de Kempenroute te verkennen, dus haalden we ...

  Lees meer
 • Westfront Nieuwpoort
  Van het Zwin tot de Verloren Gernoare

  Zaterdag 17 oktober, gezellig aan de ontbijttafel. Op de radio en in de weekendkranten alleen maar onheilspellende coronaberichten. Eén lichtpuntje toch, het weerbericht. “Het wordt vandaag een zon...

  Lees meer