Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • Wallonië 3

    Fietsen

    Wallonië voor heuvelhaters

    In Vlaanderen hebben we icoonroutes, maar Wallonië heeft zijn RAVeL-netwerk. Door een aantal van deze paden langs waterlopen en op oude spoorwegen te verbinden, kan je makkelijk je eigen Walloniëroute samenstellen. Met als bijkomend voordeel dat het plat gaat. Want water en treintjes gaan niet bergop.

    Lees meer
  • OpeningsFoto_Cam Peak

    Wandelen

    ‘Uitzonderlijke natuurlijke schoonheid’ op de Cotswold Way

    Onze eerste wandelervaring in Engeland kon haast niet mooier zijn: op de Cotswold Way loop je bijna continue op onverharde paden door een wondermooi landschap.

    Lees meer
  • Naamloos album - 12 van 54

    Fietsen

    Luxemburg here we we come!

    Na een wat in het water gelopen trip naar Snowdonia, gooiden we het dit jaar over een andere boeg en besloten we op de fiets te kruipen. Aangezien ik al naar Berlijn en Amsterdam peddelde, was de volgende naburige hoofdstad snel gekozen. In vijf dagen zouden we vanuit Westerlo in Luxemburg Stad willen geraken.

    Lees meer
  • IMG_20230106_134212

    Wandelen

    Tot de grens, en erover. Het Waalse gedeelte van de GR 122

    Vorige winter schreef ik al over het Vlaamse gedeelte van de GR 122. In het Waalse Scheldeland zet ik mijn tocht op deze vlakke GR verder. Was ik twee dagen geleden nog aan het ijsschaatsen, dan wil ik op de kortste dag van het jaar wát graag de bottines in de modder pletsen.

    Lees meer
  • IMG_9077_9079pano_cropped

    Wandelen

    Drie Generaties Kungsleden

    Juli 2015. Honderd meter onder de top van de Njulla. Vier personen kijken naar een stel hermelijnen dat speels een weg zoekt door een stenenveld. De sneeuwgrens ligt dat jaar nog uitzonderlijk laag en verspert de Tjäktjapas. Voor twee daarvan is de tocht tussen Abisko en Kebnekaise uitgedraaid op een serie koude nachten en een week natte voeten. “Maar het is niet erg”, zegt de oudste. “Dat geeft mij een goed excuus om hier op mijn 70ste terug te staan met mijn drie kleinzonen.”

    Lees meer
  • DSC_2666 Zonsondergang bij Natuurkampeerterrein Kasteel Nederhemert

    Fietsen

    Kamperen langs de Maas

    Onderweg in de trein zien we de Ardennen opdoemen. Als beginnende fietstrekker vind ik die heuvels best imposant, maar gelukkig zullen we meteen de Maas opzoeken en richting Nederland draaien. Daarom gooi ik graag enkele stellingen over fietsen bij onze noorderburen in de lezersgroep. Eens zien of ze ontkracht of bevestigd werden!

    Lees meer
  • Bibliotheek - 74 van 224

    Wandelen

    Drie voor de prijs van één, Gloednieuw: de Venntrilogie

    Een toonbeeld voor de streek en een volwaardige wandeltegenhanger voor de Vennbahn, dat is de ambitie van de toeristische dienst van Oost-België met de kersverse Venntrilogie. Van de groene weiden en heuvels van het noorden over de ongerepte Venen tot de bergkammen en riviervalleien van het zuiden, met dit langeafstandspad ontdek je inderdaad in één tocht drie verschillende landschappen.

    Lees meer
  • IMG_3523

    Wandelen

    Het geluk van Jotunheimen

    De talloze lyrische verhalen van iedereen die er al is geweest werden stilaan ondraaglijk. Het hoge Noorwegen riep en voor onze stappersgroep was er halverwege september geen houden meer aan.

    Lees meer
  • 25. Typisch landschap in het hoge noorden

    Fietsen

    Langs fjorden, fjells en fossefallen naar de Noordkaap

    Onder een blauwe Deense hemel maak ik de oversteek van het Skagerrak richting Noorse kust. De kleurrijke houten huizen van Kristiansand schitteren in de noordse zon. Wat een mooi begin voor het tweede deel van mijn tocht naar de Noordkaap.

    Lees meer
  • openingsfoto

    Fietsen

    Op tournee door de UK

    We doorkruisten Engeland waar het ongeveer op zijn smalst is en breidden er nog een stukje Wales aan vast. Mede door het fantastische weer werd het een superreis met veel afwisseling: de steden York en Liverpool, de kusten van West-Engeland en Noord-Wales, drie nationale parken (de Yorkshire Dales, Snowdonia, The Peak District) en de Noordzee als toetje.

    Lees meer
  • LEJOG30

    Fietsen

    Van het ene einde naar het andere Deel 2 Schotland

    De voorbije 15 jaar fietste ik door zowat alle Nationale Parken en alle uithoeken van het Verenigd Koninkrijk. Eén rit ontbrak nog op mijn Britse palmares: de iconische End to End, van Land’s End in het uiterste zuidwesten van Cornwall naar John O’Groats in het uiterste noordoosten van Schotland. Deel twee van mijn LEJOG-verhaal start aan de Schotse grens.

    Lees meer
  • Fietseilanden

    Grote Routepaden

    Fietseilanden van stilte

    Het ‘doelpunt’ – zoals iemand het verwoordde – van onze fietstocht afgelopen zomer was Kopenhagen. Wij zochten uit hoe we op de meest fietsvriendelijke manier in de Deense hoofdstad konden geraken.

    Lees meer
  • Land van meren

    Fietsen

    Fietsen in het Land van de Meren

    Zoals haar naam doet vermoeden was Eau d’Heure een riviertje dat na een regenbui van een uur buiten haar oevers trad. In de jaren 70 van vorige eeuw werd daarom een stuwdam gebouwd en ontstond het grootste merengebied van België.

    Lees meer
  • Lofoten

    Wandelen

    De Lofoten: een bestemming als geen andere

    Een volgestouwde wagen en een zak vol wandelkaarten. Meer is niet nodig voor enkele weken avontuur in Noorwegen en Zweden samen met onze zoon van zeventien maanden. Met als top of the bill de Lofoten, een uitzonderlijk wandelgebied met bergtoppen die als drakentanden boven de zee uitsteken.

    Lees meer
  • Scheldeland

    Wandelen

    Buswandeltip: Door het Waalse Scheldeland

    We bekijken de Schelde eens van Waalse kant. Na een ommetje langs een heuse ‘berg’, komen we aan in zo niet de oudste, dan toch een van de boeiendste kunststeden van het land: Doornik.

    Lees meer
  • Noorwegen

    Wandelen

    Zwerven tussen elanden en muskusossen

    Het uitgestrekte Noorwegen biedt eindeloze mogelijkheden voor trektochten in een unieke natuur. Wij doorkruisten Trollheimen, Dovrefjell en Rondane, drie aansluitende gebieden ten zuiden van Trondheim.

    Lees meer
  • treignes

    Wandelen

    Buswandeltip: Een stukje Viroinval

    Met de Viroin als leidraad balanceren we op de rand van de Kalksteenribbel en de Ardennenbossen. We ontdekken één van de merkwaardigste natuurverschijnselen in ons landje, de Fondry des Chiens, en lopen door één van de mooiste dorpen van Wallonië.

    Lees meer
  • Noord-Engeland

    Fietsen

    Rondrit door Noord-Engeland

    Niet ver van de Schotse grens liggen drie natuurparels: de Yorkshire Dales, het Lake District en de North York Moors. Deze nationale parken aaneenrijgen tot een kostbaar halssnoer is een boeiende fietservaring, zeker als je ze afwisselt met cultuurparels als York, Carlisle, Newcastle en de Muur van Hadrianus.

    Lees meer
  • Van Gogh

    Fietsen

    Van Gogh en de Borinage

    Vincent Van Gogh kennen we allemaal als kunstenaar, maar weet je ook dat hij twee jaar als predikant in de Borinage heeft gewoond? Naar aanleiding van Mons 2015 en 125 jaar Van Gogh wordt dit vergeten stukje geschiedenis nieuw leven ingeblazen, ook met een fietsroute.

    Lees meer
  • Noordkaap

    Fietsen

    Fietsen naar de Noordkaap

    Ruige kusten, diepe fjorden en besneeuwde bergtoppen: langs de Noorse kust fiets je door een panoramisch sprookjesboek.

    Lees meer
  • pelgrimstocht

    Wandelen

    Pelgrimstocht in het Hoge Noorden

    Wie de pelgrimsroutes naar Santiago of Rome te klassiek of te druk vindt, heeft in Noorwegen een prachtig alternatief: het Olavspad. Deze uitstekend gemarkeerde route van Oslo naar Trondheim biedt prachtige natuur, veel cultuur en is vooral nog heerlijk rustig.

    Lees meer
  • Finland

    Wandelen

    Land van dennen, berken en meren

    Finland is een land dat zich makkelijk laat omschrijven: dennen, berken en meren, aangevuld met prachtige panorama’s, goed uitgeruste shelters en een adembenemende natuur. Kortom de perfecte mix voor een wandelavontuur. Wij trokken een weekje door het Koli National Park, een memorabele vakantie met een mix van fysieke inspanningen, lekker eten en heerlijke rust. Het relatief jonge park – opgericht in 1991 – wordt inmiddels door de Finnen als ‘nationaallandschap’ beschouwd. Niet onlogisch, als je zoals wij op een plek als deze belandt, met zicht op het Pielinen-meer.

    Lees meer
  • Engeland

    Fietsen

    Naar het hart van Engeland

    Op ons vakantiemenu stond een maand fietsen en een dubbele ‘coast to coast’. In ruil kregen we een unieke blik op Londen, weidse landschappen, enkele fraaie natuurgebieden en een mooie reeks historische steden en prehistorische sites.

    Lees meer
  • Wandeltip

    Wandelen

    Wandelen als remedie tegen de pijn

    Acht jaar geleden kreeg ik de fameuze ‘krak’ in mijn rug die mijn leven grondig zou veranderen. Na jaren van kinesitherapie, chiropraxie en pijnklinieken werd ik tweemaal geopereerd. Daar lag ik dan, als jonge dertiger met twee kinderen, telkens weken aan mijn bed gekluisterd. Vervolgens mocht ik opnieuw beginnen bewegen, zonder mijn rug teveel te belasten. Het is daar dat mijn wandelverhaal begint.

    Lees meer
  • Snowdonia

    Wandelen

    Winteravontuur in Snowdonia

    Het Nationaal Park Snowdonia in het noordwesten van Wales is een uitgelezen wandelgebied, niet alleen in de zomer maar ook in de winter. Het leverde ons een prachtige trip op, met een gevarieerd pakket aan weersomstandigheden.

    Lees meer
  • Lapland

    Wandelen

    Op skitrekking door Lapland

    Zomerwandelaars kennen Kungsleden als het ‘Koningspad’ van Noord-Zweden, de ideale manier om de pracht van Lapland te ontdekken. Minder bekend is dat je de route van eind februari tot begin mei kan verkennen op ski’s.

    Lees meer