Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • 01-Natuurreservaat De Kevie (3)

    Wandelen

    Van de Tongerse akkers naar de Loonse fruitgaarden

    Op 1 januari 2025 fusioneren Tongeren en Borgloon tot één gemeente. Een economisch-politieke kwestie. Maar historisch en toeristisch verbindt deze fusie het Romeinse Tongeren met het middeleeuwse Graafschap Loon, en ook wandelen tussen beide steden biedt tal van mogelijkheden.

    Lees meer
  • Gulperberg_02

    Fietsen

    Keizerlijke vierdaagse van Luik naar Gent

    Op een maandagochtend in juli hebben we afgesproken in station Gent-Sint-Pieters voor deel één van onze vierdaagse tocht: een treinrit naar startplaats Luik. Daar duikt meteen een eerste vraag op: waar zou de fietswagon zich bevinden? Vooraan of achteraan de trein? Navraag bij een NMBS-man leert ons dat de wagon zich vooraan, in het midden of op het einde van de ellenlange trein kan bevinden …

    Lees meer
  • 20211029_152916

    Wandelen

    Met de koordames over de vuilnisbelt

    Midden in het Oude Land van Loon, de huidige provincie Limburg, ligt de voormalige abdij van Herkenrode. De rijke koordames van deze abdij bezaten uitgestrekte landerijen verspreid over de hele provincie. Eén van de mooiste gebieden die bewaard bleven, ligt op 3 km van de abdij. Een aaneengesloten gebied van bossen, velden en weides, rijk aan fauna en flora: de Herkenrodebossen.

    Lees meer
  • jl heide 9

    Wandelen

    Het geluk zit in een ton

    Een treinstapper van meer dan twintig kilometer zonder pretpark onderweg? Paden vol zand maar geen strand? Zo’n onderneming kan ik aan twee tienermeiden niet verkopen. Maar een wijnton redt mijn project.

    Lees meer
  • Kemmelberg

    Wandelen

    De laatste loodjes wegen het allerzwaarst

    Tussen Ieper en Poperinge is de herinnering aan het strijdtoneel van de Groote Oorlog alom aanwezig. Is dit dan wel de ideale omgeving voor een eenzame wandelaar, bij wie net vandaag diep vanbinnen ook op leven en dood wordt gestreden?

    Lees meer
  • 20210719_155456

    Fietsen

    Fietsen als een trein of een legioensoldaat, Op de trappers door fruitig Haspengouw

    Afgelopen zomer koos ik voor een vakantie dichtbij huis, wegens geen zin in coronatesten en ander ongemak bij grensverkeer. Ik boekte een vakantiehuis in een oude watermolen op de Herk en werd ’s morgens wakker met een prachtige zonsopgang over de vallei.

    Lees meer
  • unnamed (6)

    Wandelen

    Rood-gele streepjes in coronatijden Deel 1 Een grillige lente in het Dijleland

    In 2021 stootte ik me twee keer aan dezelfde steen. Twee keer plande ik een week vakantie en telkens het zover was, kon ik door een hevige coronapiek amper een kant uit. De toevallige vondst van een wandelgids in een boekenwinkel bracht redding. Zo werden de Streek-GR Dijleland en later ook de Streek-GR Hageland hoogtepunten in mijn coronajaar.

    Lees meer
  • 5ma - vallei van de Molenbeek met de Paterberg links bis

    Wandelen

    Van winter naar lente op de Streek-GR Vlaamse Ardennen

    Nadat modder en sneeuw de eerste vier etappes van onze tocht door de Vlaamse Ardennen bemoeilijkten én opfleurden, voltooien we de lus door beekvalleien, bossen, weilanden en kouters in een landschap dat evolueert van spierwit naar frisgroen.

    Lees meer
  • 17 silhouet met geknakte wilgen

    Wandelen

    Winter op de Streek-GR Vlaamse Ardennen

    Er was sneeuw voorspeld, dus smeerden we onze wandelschoenen in om vier dagen de winterse elementen te trotseren, vanuit Ronse oostwaarts over Geraardsbergen bijna tot Ninove en terug westwaarts richting Zottegem. Meer hoogtemeters kan je in Oost-Vlaanderen niet vinden.

    Lees meer
  • Natte voeten onderweg

    Wandelen

    Een natje, een droogje en een satéstokje, Treinstappen van Wespelaar naar Leuven

    Een hernieuwde treinstappergids, een kwakkelzomer en een vrije zondag: de ideale combinatie voor een dag wandelplezier. Na wat keuzestress opteren we voor de eigen provincie: van Wespelaar naar Leuven via de GR 128.

    Lees meer
  • Afbeelding 4.2

    Fietsen

    Vlaanderen doorkruist van tuin tot tuin

    Na een jaar thuiszitten begonnen de reiskriebels te jeuken. Hoog tijd om net zoals heel Vlaanderen onze eigen streek te (her)ontdekken. Het plan: een fietstocht van west naar oost, van een pier in de onstuimige Noordzee naar de glooiende heuvels van Limburg. En dat van tuin tot tuin, met dank aan ‘Welcome to My Garden’.

    Lees meer
  • DJI_0034

    Wandelen

    Treinstappen langs de Nete

    Het is half februari en toch lijkt het alsof de lente in het land is. Enkele dagen geleden konden we nog de schaatsen aanbinden, nu is het weer tijd voor de wandelschoenen. Ideaal voor een treinstapper!

    Lees meer
  • 13

    Wandelen

    Een kasteel, een toren en een muur

    Het noorden van de Streek-GR Hageland ligt in een overgangsgebied. Kijk je noordwaarts, dan zie je de Kempen liggen. Draai je zuidwaarts, dan ontdek je het glooiende Hageland. Wij knopen onze wandelschoenen voor een tweedaagse tussen Sint-Pieters-Rode en Scherpenheuvel, met een overnachting bij Hans en Jasmina in Rillaar.

    Lees meer
  • IMG_0996

    Fietsen

    Eeuwenoud erfgoed verbonden door Kunststedenroute

    Onder een lentezonnetje enkele dagen van stad naar stad cruisen leek ons wel wat voor de ‘paaspauze’, maar aprilse grillen staken stokken in onze fietswielen. Toen het lentegevoel terugkeerde, splitsten we de route op in drie lange fietsdagen. Onderweg kregen we het gezelschap van enkele muzikale metgezellen.

    Lees meer
  • GRgids

    Wandelen

    Op verkenning door Maas- en Mergelland

    Onze slaapplek voor één nacht is een stokoude, maar helemaal opgeknapte hoeve in het centrum van Millen, vlak bij de taalgrens. Robert en Jana van hoevehotel De Zwarte Stok zijn al meer dan 25 jaar gewoon om wandelgasten te verwennen en GR-verhalen met hen uit te wisselen.

    Lees meer
  • Mooiste picknickplekje

    Fietsen

    De Kempenroute. Langs schachtbokken en molens door de stille Kempen

    Terwijl het de ene week nog vroor met een laagje sneeuw, mochten we de week daarop de onderlaagjes van onze fietskleding thuislaten. Maar we hadden beloofd de Kempenroute te verkennen, dus haalden we met plezier al in februari onze fiets van stal.

    Lees meer
  • KORTRIJK IN DE VERTE

    Wandelen

    Met geel-rood door de Hagelandse heuvels

    Van Leuven tot Aarschot twee etappes van de deels vernieuwde Streek-GR Hageland verkennen, dat is het plan. Een pittig plan, want de streek blijkt meer te glooien dan gedacht.

    Lees meer
  • BerwinneStJeandeSart

    Fietsen

    Fietsen langs de taalgrens, Deel 8, Voeren (Fourons), een Limburgs buitenbeentje

    Verwonderd over de tegenstrijdige tweetaligheid rond onze taalgrens verkende redacteur Ward Van Loock in de zomer van 2019 de grillige scheidingslijn tussen Vlaanderen en Wallonië, van Komen tot Voeren. In de laatste aflevering staat niet alleen de taalgrens centraal, we doen ook drie regio’s én twee taalgebieden aan. In zeven grenswisselingen vertoeven we nu eens in Vlaanderen, dan weer in Nederlands Limburg of in het Waals Gewest.

    Lees meer
  • Brussel

    Grote Routepaden

    Een groene ketting rond Brussel

    We wisten niet dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zo groen was. Tijdens onze fietstocht op de ‘Groene Wandeling’ vallen we van de ene verbazing in de andere.

    Lees meer
  • tip

    Wandelen

    Treinwandeltip: In een klein stationnetje, ‘s morgens in de vroegte

    In de gloednieuwe gids met acht ‘treinwandeltochten’ langs Vlaamse GRpaden viel ons oog op de wandeling van Gontrode naar Munkzwalm. Geen spectaculaire streek, maar wie ervan houdt het landschap merkbaar te zien veranderen, zal aan dit rustig stukje Oost-Vlaanderen zeker aangename herinneringen overhouden.

    Lees meer
  • Ode

    Wandelen

    Langs Vlaamse GR-paden

    In Vlaanderen valt er evenveel wandelplezier te beleven als in de Dolomieten. Ik heb deze stelling proefondervindelijk voor mezelf bewezen langs enkele Oost-Vlaamse GR-paden. Zoek het geluk niet te ver, het ligt soms op een boogscheut van je voordeur. Of de vogels onderweg blauw zijn of goudgeel doet er niet toe.

    Lees meer
  • Fietstip Pietersberg

    Fietsen

    Twee forten, twee rivieren, één kanaal

    Het kalkmassief van de Sint-Pietersberg ligt op de grens van Vlaanderen, Wallonië en Nederland. Het vormt een afwisselend fietsgebied met vlakke trajecten in de rivierdalen en pittige klimmetjes daartussen.

    Lees meer
  • Kempen

    Wandelen

    Treinwandeltip: Een stukje Antwerpse Kempen

    Pas in 2012 veroverde Herentals zich een plaatsje op de GR-wandelkaarten, maar het deed dat meteen in stijl. Het stadje nestelde zich pal op de beroemde GR 5 en werd daardoor ook nog eens de draaispil van de splinternieuwe Streek-GR Kempen. In logistiek jargon klinkt het zo: Herentals is nu een belangrijke hub in het GR-netwerk.

    Lees meer
  • Strand

    Wandelen

    Treinwandeltip: Moet er nog zand zijn?

    Met het GR 5A pad is de kans groot dat we onze 70 km lange zandbak voortaan met andere ogen gaan bekijken. Zon hoeft voor ons zelfs niet, als er maar een stevige bries staat om het drukke massatoerisme helemaal weg te blazen. Extraatjes zoals een bio-peeling, een jodiumshot en een mooi bruin of rozig blozend tintje krijgen we er gratis bij.

    Lees meer
  • zuurstofkuur

    Fietsen

    Zuurstofkuur aan de rand van de hoofdstad

    Even ten zuiden van Brussel strekt zich een van de grootste bossen van België uit: het Zoniënwoud. Eeuwenlang was dit een moeilijk doordringbaar gebied met overwegend eikenbomen, tot het in de loop van de 18de eeuw werd getransformeerd tot een woud van statige beuken. De resterende 4400 ha zijn intussen beschermd en je kan er in alle rust wandelen, joggen... én fietsen!

    Lees meer
  • Leuven Brussel

    Fietsen

    Dwarsliggers

    De snelste weg van Leuven naar Brussel? Vergeet de E40 en de drukke N2. Een hogesnelheidstrein? Geen sprake van, Louis T ligt nog dwars op het spoor. De snelste snelweg voor de fietsende werkmens is nog de jongste HST-fietsroute. We deden de test tijdens een zeldzaam warm weekend en in omgekeerde richting. Eeuwige dwarsliggers.

    Lees meer
  • Tongeren

    Wandelen

    Treinwandeltip: Over berg en dal

    De enige Vlaamse provincie waar we met deze rubriek nog geen Trein-GR-Spoor door trokken is Limburg. Met de Kempen, de Voerstreek, de fruitstreek en tal van GR’s dachten we keuze zat te hebben. Maar de ijzeren sporen laten zich niet zomaar plooien naar al die toeristische trekpleisters. Uiteindelijk kwamen we terecht in een veel minder bekend, maar daarom niet minder interessant stukje Limburg.

    Lees meer
  • hoeselt

    Fietsen

    Tijd op de talud

    “Leg u in de zon en laat begaan”. Met dat devies kom je meestal niet ver op een fietstrektocht, maar deze keer is er wel iets mee te doen. We luisterden naar de dichters en reden van Lanaken naar Tongeren en terug, een atypische trektocht.

    Lees meer
  • Scheldeland

    Fietsen

    De Groote Oorlog in Scheldeland

    Wanneer ik op een vredige lentedag anno 2014 de brug van Schoonaarde opdraai, zit ik meteen in het strijdgewoel van 1914. Een veldslag van nationaal belang bovendien. Hoe langer de Duitsers hier tegengehouden worden, hoe meer troepen vanuit de verloren vesting Antwerpen richting IJzer kunnen ontsnappen.

    Lees meer
  • Stad

    Wandelen

    Buswandeltip: De stad in

    Openbaar vervoer is niet alleen trein, maar ook bus en tram. In deze nieuwe reeks wandeltips door de 10 Belgische provincies brengt de bus ons naar het begin- of eindpunt van een boeiende GR-tocht. Om te beginnen een verrassende tocht vol contrasten.

    Lees meer
  • DSC06320

    Wandelen

    Langs de Grote Nete

    Op enkele kilometer van Lier, waar beide Netes elkaar omarmen, stroomt de Grote Nete door een haast onbewoond weidelandschap.

    Lees meer
  • Pajottenland, Mark

    Wandelen

    Op stap in het land van Bruegel

    Het Pajottenland kan trots zijn. Sinds enkele maanden hebben ze het grootste wandelnetwerk van het land. Het bestaande netwerk werd meer dan verdubbeld en biedt nu maar liefst 760 km wandelplezier. Wij wandelden een deel van de zuidelijke uitbreiding.

    Lees meer