Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • image008

    Fietsen

    Fietsen langs de taalgrens, Deel 1, Comines (Komen)

    Verwonderd over de tegenstrijdige tweetaligheid rond onze taalgrens verkende redacteur Ward Van Loock in de zomer van 2019 de grillige scheidingslijn tussen Vlaanderen en Wallonië, van Komen tot Voeren. In acht afleveringen kan je zijn fietservaringen meevolgen. Aflevering 1 brengt ons naar een verdwaalde Henegouwse grensgemeente.

    Lees meer
  • Stadswallen Hulst

    Wandelen

    Op visite in het land van Hulst

    Waar de mens al eeuwen vecht tegen water, waar kreken en geulen littekens zijn van oorlogsmanoeuvres, waar kerktorens boven het vlakke polderlandschap uitsteken en Reynaert de Vos de streek onveilig maakte, daar is het Land van Hulst. De dorpen zijn er een zakdoek groot en men spreekt een Zeeuws dialect met Vlaamse tongval. Welkom in het Land van de Grenslanders.

    Lees meer
  • image014

    Wandelen

    Kloven met klinkende namen

    De reusachtige rotsblokken, smalle rotsspleten en diepe kloven die het NatuurWandelPark delux zo kenmerken bevonden zich 190 miljoen jaren geleden op de zeebodem. Net daarom vormt dit fascinerende zandsteenlandschap vandaag zo’n weergaloos wandelgebied.

    Lees meer
  • image001

    Fietsen

    Fietsdroom van een tachtiger

    Een jaar geleden gaf mijn schoonvader te kennen dat hij heel graag de Vennbahn wilde fietsen. Als kranige tachtiger is hij het toonbeeld van een sterke man met twee uitstekende fietsbenen. Een jaar later is zijn fietsdroom uitgekomen.

    Lees meer
  • image008

    Grote Routepaden

    De groene ring van Antwerpen

    “Ja natuurlijk!”, antwoordt een Antwerpenaar wanneer ik vertel dat de grote Europese wandelweg E2 langs de rand van onze stad loopt. Is zijn ‘natuurlijk’ slechts een uiting van Antwerps chauvinisme of mag ik deze GR-verbindingsweg best ‘natuur’-lijk noemen? Op de eerste lentedag van 2019 print ik het gratis gidsje af en ga ik op verkenning.

    Lees meer
  • image004

    Fietsen

    Op fietstocht met mijn opa

    Twee jaar geleden vroeg mijn opa om met mij een stukje van de Vlaanderen Fietsroute te fietsen. Hij wou eens op avontuur gaan met zijn oudste kleinkind. Ik vond het wel een beetje spannend. Ik wist niet waar we gingen slapen of hoeveel kilometer we moesten rijden. Maar dan was de dag aangebroken.

    Lees meer
  • IMG_20181122_144710

    Wandelen

    De Liniewegel

    Soms is er niet meer nodig dan een waterig herfstzonnetje, een gat in je agenda en een snelle zoektocht op de telefoon om een fijne namiddag te wandelen. Het overkwam ons onlangs in het Waasland, waar we zonder veel plannen en voorbereiding de Liniewegel wandelden, goed voor 10 km natuur.

    Lees meer
  • Arm in arm met de Zwalm

    Wandelen

    Dat is hier allemaal goed gearrangeerd!

    “Het ideale geschenk om jezelf of je beste wandelmaatje eens goed te verwennen!” Met die slogan prijst Grote Routepaden zijn meerdaagse wandelarrangementen aan. Men belooft dat je zorgeloos op pad gaat, samen met kant- en klare beschrijvingen, een warm onthaal en lekker eten van de hotelier. Ik neem de proef op de som en na drie dagen Zwalm en Vlaamse Ardennen besluit ik dat GR zijn belofte meer dan waar maakt.

    Lees meer
  • Schelde

    Wandelen

    De kracht van de Schelde

    GR 126 passeert mijn voordeur en ik heb zowel op de elektriciteitspaal links als rechts van mijn oprit een wit-rode markering aangebracht. Totaal overbodig, maar als ik ’s ochtends met de fiets naar het werk vertrek, krijg ik een knipoog van GR. Altijd een leuk begin van de werkdag…

    Lees meer
  • Moezel

    Fietsen

    Alle wegen leiden naar de Moezel

    Fervente langeafstandsfietsers als we zijn kozen we al tweemaal voor een fietstocht vanuit de Kempen naar de Moezel. Een gps hoeft niet, voor ons is kaartlezen een onlosmakelijk deel van het avontuur. Bijgevolg ontdekten we een aantal prachtige routes door de Ardennen en de Eifel.

    Lees meer
  • Waal

    Wandelen

    Struinen langs de Waal

    In Nederland aangekomen begint de Rijn zich meteen te vertakken in een brede delta. De eerste zijrivier die zich afsplitst is de Waal. Aan weerszijden van deze rivier liggen uiterwaarden die bij extreem hoog water en in de winter onder water mogen lopen.

    Lees meer
  • Picardie

    Fietsen

    Fietslussen in Picardië

    Paleizen voor koningen en arbeiders, gotische kathedralen, een beroemde treinwagon en weiden vol grazende koeien. In Picardië vind je het allemaal. Vier fietstips, halverwege tussen België en Parijs.

    Lees meer
  • lobbes

    Wandelen

    Treinwandeltip: Groots verleden, rustig heden

    Iets ten zuidwesten van Charleroi verkennen we een deel van de Sambervallei om dan door te steken naar de vallei van de Eau D’Heure. Dit is een heerlijke, soms wat pittige natuurwandeling, doorspekt met een flinke scheut cultuur. Voor elk wat wils.

    Lees meer
  • Bunderbos

    Wandelen

    Op en neer in het Bunderbos

    Ten noorden van Maastricht ligt tussen Bunde en Elsloo op de oostelijke helling van de Maasvallei een langgerekt hellingbos. Door de grote hoogteverschillen is het nooit ontgonnen. Opvallend zijn de vele bronbeekjes. In de lente geuren hier daslook en bosanemoon, in de herfst paddenstoelen.

    Lees meer
  • Vesdervallei

    Wandelen

    Treinwandeltip: Door de Vesdervallei

    Met Luik sluiten we onze lange treinreis door de 10 Belgische provincies af. Overal vonden we twee of meer stations langs een GR- traject. Er waren makkelijke en moeilijke tochten bij, en overal viel wel wat nieuws te ontdekken. Kortom, trein en GR, het is een praktische, milieu- en portemonneevriendelijke combinatie. Als hekkensluiter kiezen we voor een prachtig maar soms ook kuitenbijtend stukje GR 573 door de vallei van de Vesder. Aan stations hier geen gebrek.

    Lees meer
  • Amersfoort

    Wandelen

    Heide en zandverstuivingen

    De Nederlandse Spoorwegen en Wandelnet ontwikkelden een serie wandeltochten van station naar station, geënt op LAW-paden. De wandeling Lange Duinen voert vrijwel volledig onverhard door een schitterend landschap van landduinen, bossen en heidevelden.

    Lees meer
  • Fietsplezier

    Fietsen

    Vennbahn + Velotour + Ravel = fietsplezier

    Het zal deze zomer zeker storm lopen op de Vennbahn, de voormalige goederenspoorlijn tussen het Duitse Aken en het Luxemburgse Troisvierges. Zeker nu het project een Europese award kreeg en op de Fiets- en wandelbeurs werd uitgeroepen tot ‘fietsroute van het jaar’. Nieuw zijn 16 lustochten, uitgetekend op en rond het pronkstuk van de Oostkantons.

    Lees meer
  • Scheldeland

    Fietsen

    De Groote Oorlog in Scheldeland

    Wanneer ik op een vredige lentedag anno 2014 de brug van Schoonaarde opdraai, zit ik meteen in het strijdgewoel van 1914. Een veldslag van nationaal belang bovendien. Hoe langer de Duitsers hier tegengehouden worden, hoe meer troepen vanuit de verloren vesting Antwerpen richting IJzer kunnen ontsnappen.

    Lees meer
  • Stad

    Wandelen

    Buswandeltip: De stad in

    Openbaar vervoer is niet alleen trein, maar ook bus en tram. In deze nieuwe reeks wandeltips door de 10 Belgische provincies brengt de bus ons naar het begin- of eindpunt van een boeiende GR-tocht. Om te beginnen een verrassende tocht vol contrasten.

    Lees meer
  • Langste klim

    Wandelen

    Buswandeltip: De langste klim

    Met ruim 400 hoogtemeters moet deze tocht zowat de langste en hoogste klim zijn die in ons land te vinden is. Klaar voor een daglange zenbeleving temidden water, bossen en veengrassen?

    Lees meer
  • DSC06320

    Wandelen

    Langs de Grote Nete

    Op enkele kilometer van Lier, waar beide Netes elkaar omarmen, stroomt de Grote Nete door een haast onbewoond weidelandschap.

    Lees meer
  • Pajottenland, Mark

    Wandelen

    Op stap in het land van Bruegel

    Het Pajottenland kan trots zijn. Sinds enkele maanden hebben ze het grootste wandelnetwerk van het land. Het bestaande netwerk werd meer dan verdubbeld en biedt nu maar liefst 760 km wandelplezier. Wij wandelden een deel van de zuidelijke uitbreiding.

    Lees meer
  • buswandeltip

    Wandelen

    Buswandeltip: Een bron wordt rivier

    In drie etappes volgen we de Semois van de bron in Aarlen tot Florenville. Het traject via GR 16 balanceert op de rand van de Ardennen en Belgisch Lotharingen. Geniet van de rustige Gaumestreek met haar typische dorpen, bewonder de eerste meanders van de rivier en probeer om nog voor Florenville al niet te staan duizelen op een rotspunt hoog boven het water.

    Lees meer
  • Lillo

    Fietsen

    Fietsen in een veilige haven

    Van Lillo geen kwaad woord. Maar op de fietstocht in en rond de Antwerpse haven is het een dissonant. Om het fort en de kleine woonkern te bereiken moet je eerst een heuse strook Paris-Roubaix overwinnen.

    Lees meer
  • Bustip

    Wandelen

    Slingerende veldwegen

    Als laatste buswandeltip in een rij van tien zoeken we de golvende akkers van Waals-Brabant op. Sierlijk kronkelende veldwegen rijgen imposante vierkanthoeves, dorpen en gehuchten aan mekaar. Een mooie en ontspannende afsluiter in een streek waar we nooit zouden komen als de wit-rode GR-streepjes ons niet gelokt hadden.

    Lees meer
  • Oostduinkerke

    Grote Routepaden

    Oostduinkerkse reisverhalen

    Vond Leopold I via een GR voor het eerst de weg naar België? Kan ik doodgaan van een kwallenbeet? En wat doen al die konijnen in de duinen? Op zoek gaan naar antwoorden op deze boeiende vragen is een goedkope hobby. Een paar wandelschoenen, een fiets en een verblijf in de jeugdherberg van Oostduinkerke volstaan.

    Lees meer
  • Pays-des-Collines02

    Fietsen

    Pays des Collines

    Aan de andere kant van de Vlaamse Ardennen ligt een landschap van oude bossen en wallen, bezwangerd door duistere krachten. Voor de geoefende recreatieve fietser liggen hier 90 km over mooi beboste heuvels klaar. Smeer de kuiten!

    Lees meer
  • image016

    Fietsen

    Fietsen tussen abdijen en kastelen

    De vruchtbare grond rond Sint-Truiden heeft de adel eeuwenlang gecharmeerd. Het resultaat? Een cultuurrijke regio vol romantische kastelen en statige vierkantshoeves.

    Lees meer
  • Maldegem

    Grote Routepaden

    Maldegem tussen Zeeland en Meetjesland

    Kreken en kanaaltjes, bomenrijen en weilanden, Zeeland en Meetjesland zijn het beste bewijs dat ook een vlak polderlandschap enorm veel te bieden heeft. Jeugdherberg ‘Die Loyale’ in Maldegem is een uitstekende uitvalsbasis om al dit natuurschoon te ontdekken. En met de fiets ligt zelfs de kust binnen handbereik.

    Lees meer
  • Melin

    Fietsen

    Mélin, het mooiste dorp van Waals-Brabant

    Op de taalgrens tussen Hoegaarden en Jodoigne ligt een een dorp te soezen in de heuvelplooien van Brabants-Haspengouw. Mélin is één van de 24 plus beaux villages de la Wallonie en vooral zijn gehucht Gobertange toont zich op zijn mooist. Alle huizen werden er lang geleden opgetrokken in de beroemde crèmekleurige Gobertingse zandsteen.

    Lees meer
  • Wandelen op de grens

    Wandelen

    Wandelen op de grens

    Op de wandellus ‘Pietersberg Maastricht’ van de Nederlandse Spoorwegen verken je het Belgisch-Nederlandse grensgebied. Je komt niet alleen langs de typische ijzeren grenspalen, maar ook langs de oudste nog werkende watermolen en het enige terrassenkasteel van Nederland.

    Lees meer
  • Leuven

    Grote Routepaden

    Eeuwenoud, springlevend en hapklaar

    De volgende halte in onze rondrit langs jeugdherbergen is Leuven. "Zoveel GR- en LF-routes in de buurt, dat kan niet zo moeilijk zijn,” krijg ik te horen op de redactievergadering. Bovendien woon ik op een boogscheut van Leuven, dus hap ik toe. Niet zo moeilijk dus.

    Lees meer