Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • 01-Natuurreservaat De Kevie (3)

    Wandelen

    Van de Tongerse akkers naar de Loonse fruitgaarden

    Op 1 januari 2025 fusioneren Tongeren en Borgloon tot één gemeente. Een economisch-politieke kwestie. Maar historisch en toeristisch verbindt deze fusie het Romeinse Tongeren met het middeleeuwse Graafschap Loon, en ook wandelen tussen beide steden biedt tal van mogelijkheden.

    Lees meer
  • 20211029_152916

    Wandelen

    Met de koordames over de vuilnisbelt

    Midden in het Oude Land van Loon, de huidige provincie Limburg, ligt de voormalige abdij van Herkenrode. De rijke koordames van deze abdij bezaten uitgestrekte landerijen verspreid over de hele provincie. Eén van de mooiste gebieden die bewaard bleven, ligt op 3 km van de abdij. Een aaneengesloten gebied van bossen, velden en weides, rijk aan fauna en flora: de Herkenrodebossen.

    Lees meer
  • Ravel44aHockai

    Fietsen

    Via spoorpaden naar Stavelot en Malmedy Langs de grenzen van de Oostkantons Deel 4

    Na zijn rondrit langs de grenzen van het Groothertogdom, ging onze redacteur op zijn ‘grens’elan verder en begon in 2021 aan de verkenning van de vierde regio van ons land. De Oostkantons grenzen aan het Groothertogdom, Wallonië en Duitsland en dat levert een fietslus op van zowat 350 km. In de laatste aflevering betrekken we twee oude spoorwegen in een lus die loopt langs Stavelot, Malmedy en Waimes.

    Lees meer
  • jl heide 9

    Wandelen

    Het geluk zit in een ton

    Een treinstapper van meer dan twintig kilometer zonder pretpark onderweg? Paden vol zand maar geen strand? Zo’n onderneming kan ik aan twee tienermeiden niet verkopen. Maar een wijnton redt mijn project.

    Lees meer
  • Monschau a d Rur

    Fietsen

    Twee dagen langs Rur en Vennbahn, Langs de grenzen van de Oostkantons Deel 3

    Na zijn rondrit langs de grenzen van het Groothertogdom, ging onze redacteur op zijn ‘grens’elan verder en begon in 2021 aan de verkenning van de vierde regio van ons land. De Oostkantons grenzen aan het Groothertogdom, Wallonië en Duitsland en dat levert een fietslus op van zowat 350 km. Tijdens deze tweedaagse fietstocht is de Rur twee dagen lang de rode draad en speelt ook de Vennbahn een verkeersvrije hoofdrol.

    Lees meer
  • 8 zaligheden panorama2

    Fietsen

    Op 2 wielen langs 8 Zaligheden

    Waar komt de Brabantse gemoedelijkheid beter tot zijn recht dan in de ‘Acht Zaligheden’? Deze pittoreske dorpjes in het prachtige landschap van de Brabantse Kempen ademen de sfeer van Bourgondische gezelligheid en het goede leven uit.

    Lees meer
  • hageland

    Wandelen

    Geel-rode streepjes in coronatijden, Deel 2: Vrieskou en kerstbomen langs de Streek-GR Hageland

    In 2021 strooide corona meer dan één keer roet in mijn eten. Tot twee keer toe plande ik een week vakantie, die door coronamaatregelen en lockdowns uitdraaide op een week thuisblijven. Die pech zette mij aan om GR-routes in mijn omgeving te ontdekken. Zo kwam het dat ik na de Streek-GR Dijleland in de late herfst ook mijn tanden zette in de Streek-GR Hageland.

    Lees meer
  • Kemmelberg

    Wandelen

    De laatste loodjes wegen het allerzwaarst

    Tussen Ieper en Poperinge is de herinnering aan het strijdtoneel van de Groote Oorlog alom aanwezig. Is dit dan wel de ideale omgeving voor een eenzame wandelaar, bij wie net vandaag diep vanbinnen ook op leven en dood wordt gestreden?

    Lees meer
  • Wandelen

    Over het uitstippelen van een GR-wandeling

    Ik krijg een tip van een kennis die weet dat we vaak gaan wandelen. Ze stuurt me foto’s door van een wandeling in de buurt van Mons, meer bepaald de ‘Marais d’Harchies’. Mijn interesse is meteen gewekt. Misschien kan ik in die streek een ‘coronawandeling’ voor GR-West-Vlaanderen uitstippelen. Ik ga aan de slag.

    Lees meer
  • Drakentanden

    Fietsen

    Het Hocheifel-natuurpark, Langs de grenzen van de Oostkantons, Deel 2

    Na zijn rondrit langs de grenzen van het Groothertogdom, ging onze redacteur op zijn ‘grens’elan verder en begon in 2021 aan de verkenning van de vierde regio van ons land. De Oostkantons grenzen aan het Groothertogdom, Wallonië en Duitsland en dat levert een fietslus op van zowat 350 km. Tijdens deze dagtocht word je volledig ondergedompeld in de rust van het grensoverschrijdende Natuurpark Hoge Venen-Eifel.

    Lees meer
  • 20210719_155456

    Fietsen

    Fietsen als een trein of een legioensoldaat, Op de trappers door fruitig Haspengouw

    Afgelopen zomer koos ik voor een vakantie dichtbij huis, wegens geen zin in coronatesten en ander ongemak bij grensverkeer. Ik boekte een vakantiehuis in een oude watermolen op de Herk en werd ’s morgens wakker met een prachtige zonsopgang over de vallei.

    Lees meer
  • nijmegen 22

    Wandelen

    Heuvels, heide en historie in het Rijk van Nijmegen

    In 1929 publiceerde de ANWB – de Nederlandse toeristenbond – een boekje met een wandeling van Nijmegen naar het dorpje Plasmolen en terug. Bijna een eeuw later bracht ‘wandelboswachter’ Ellen Luijks deze route weer tot leven. Ondanks de toegenomen verstedelijking kon ze 85% van het traject reconstrueren. Dat levert een afwisselende, verrassend heuvelachtige tocht van 53 km op.

    Lees meer
  • Osthertogenwald

    Fietsen

    Door het Oosthertogenwoud, Langs de grenzen van de Oostkantons Deel 1

    Na zijn rondrit langs de grenzen van het Groothertogdom ging onze redacteur op zijn ‘grens’elan verder en begon in 2021 aan de verkenning van de vierde regio van ons land. De Oostkantons grenzen aan het Groothertogdom, Wallonië en Duitsland en dat levert een fietslus op van zowat 350 km. Op Weg krijgt opnieuw de primeur van enkele dagtochten.

    Lees meer
  • Jonge Weser i h Oosthertogenwoud

    Fietsen

    Twee dagen fietsen tussen Aken en Eupen

    Het netwerk van de Oostkantons telt inmiddels 850 fietskilometers, maar wie het graag wat meer voorgekauwd heeft kan nu kiezen uit 11 OVELO-tochten. De routes gaan via knooppunten en via RAVeLroutes zoals de Vennbahn. Wij testten de twee meest noordelijke rondritten uit, met knooppunt 29 in Raeren als gemeenschappelijk vertrekpunt.

    Lees meer
  • 5ma - vallei van de Molenbeek met de Paterberg links bis

    Wandelen

    Van winter naar lente op de Streek-GR Vlaamse Ardennen

    Nadat modder en sneeuw de eerste vier etappes van onze tocht door de Vlaamse Ardennen bemoeilijkten én opfleurden, voltooien we de lus door beekvalleien, bossen, weilanden en kouters in een landschap dat evolueert van spierwit naar frisgroen.

    Lees meer
  • de koeien zijn niet onder de indruk van walzin

    Wandelen

    Treinstappen langs de Lesse

    “Er valt nog zoveel te ontdekken richting de Semois”, zo eindigde het relaas van mijn solodriedaagse tussen Namen en Dinant (Op Weg, 2021 3). Zo gezegd zo gedaan, het vervolg kwam er in de vroege zomer: een volgende etappe op de GR 126, ditmaal tussen Dinant en Gendron, tevens een Waalse treinstapper.

    Lees meer
  • image008

    Fietsen

    Fietsen langs de taalgrens, Deel 1, Comines (Komen)

    Verwonderd over de tegenstrijdige tweetaligheid rond onze taalgrens verkende redacteur Ward Van Loock in de zomer van 2019 de grillige scheidingslijn tussen Vlaanderen en Wallonië, van Komen tot Voeren. In acht afleveringen kan je zijn fietservaringen meevolgen. Aflevering 1 brengt ons naar een verdwaalde Henegouwse grensgemeente.

    Lees meer
  • image011

    Wandelen

    Wandelweekend aan onze westkust

    Bij mooi weer is het aan zee vaak een drukte van jewelste. Maar na het grote zomerverlof valt de Belgische kust in een diepe winterslaap. Terrasjes sluiten, strandhuisjes en pop-up bars worden afgebroken. De zee, de wind en het zand krijgen vrij spel. Het ideale seizoen voor een stevige natuurwandeling.

    Lees meer
  • Stadswallen Hulst

    Wandelen

    Op visite in het land van Hulst

    Waar de mens al eeuwen vecht tegen water, waar kreken en geulen littekens zijn van oorlogsmanoeuvres, waar kerktorens boven het vlakke polderlandschap uitsteken en Reynaert de Vos de streek onveilig maakte, daar is het Land van Hulst. De dorpen zijn er een zakdoek groot en men spreekt een Zeeuws dialect met Vlaamse tongval. Welkom in het Land van de Grenslanders.

    Lees meer
  • image002

    Wandelen

    Watertanden langs de Opaalkust

    De GR du Littoral is de 175 km lange wandelroute langs de Opaalkust, die loopt van het Belgische De Panne tot Pas de’Authie in Frankrijk. Nog steeds schemert het Nederlands, dat er vroeger werd gesproken, door in plaatsnamen als Dunkerque (Duinkerke), Gravelines (Grevelingen), Sangatte (Zandgat), Wissant (Witzand) of Berck (Berk). De veelbelovende duin- en polderlandschappen, maar ook de krijtrotsen afgewisseld met grauwe zandduinen doen ons watertandend onze wandelschoenen aantrekken voor een zeer gevarieerde tocht.

    Lees meer
  • image011

    Wandelen

    Micro-avontuur langs de Ninglinspo

    Met een verlengd weekend voor de boeg was het snel duidelijk, we zouden nog even de natuur intrekken. Het eerste plan was de Maasduinen, maar natuurlijk gingen we voor een ander plan: een tripje met de tent door de vallei van de Ninglinspo.

    Lees meer
  • image008

    Wandelen

    Met de GR 125 door de Calestienne

    De Calestienne is een smalle strook kalksteenrotsen die zich uitstrekt vanuit Frankrijk over Chimay, Couvin en Givet tot ‘grottengemeenten’ Han-sur-Lesse en Remouchamps. De strook ontstond zo’n 400 miljoen jaar geleden toen onze contreien onder de zeespiegel lagen. De heuvels of ‘tiennes’ zijn overblijvende koraalriffen. Met wat geluk vind je er nog fossielen op je wandelpad.

    Lees meer
  • image002

    Fietsen

    De Baai van de Somme

    De grootste riviermonding van Noord-Frankrijk bestaat uit 70 km² weidse vlakten, duinen, moerassen en schorren. Het natuurreservaat ligt pal op de route van vele trekvogels, maar ook een grote populatie zeehonden komt er rust zoeken. Redenen genoeg om deze dichtbij gelegen delta per fiets te ontdekken.

    Lees meer
  • image008

    Grote Routepaden

    De groene ring van Antwerpen

    “Ja natuurlijk!”, antwoordt een Antwerpenaar wanneer ik vertel dat de grote Europese wandelweg E2 langs de rand van onze stad loopt. Is zijn ‘natuurlijk’ slechts een uiting van Antwerps chauvinisme of mag ik deze GR-verbindingsweg best ‘natuur’-lijk noemen? Op de eerste lentedag van 2019 print ik het gratis gidsje af en ga ik op verkenning.

    Lees meer
  • image006

    Fietsen

    Parijs anders bekeken

    Al meer dan 20 jaar heb ik een speciale band met Parijs. Van west naar oost en van noord naar zuid heb ik de Lichtstad doorkruist. Als toerist beland je meestal in de alom bekende buurten, maar er is zoveel meer. Heel recent bereiken we een nieuw hoogtepunt in onze relatie.

    Lees meer
  • image012

    Wandelen

    GR 573 Water à volonté

    De Hoge Venen, het dak van België, de waterspons die voortdurend haar water loslaat, dat is waar de 155 km lange GR 573 om draait. Overal borrelt, schuimt, stroomt, kabbelt en klatert het bruine veenwater zich een weg door enkele van de mooiste en wildste rivier- en beekvalleien die ons landje rijk is. We doorlopen het volledige traject en gaan wat dieper in op twee etappes.

    Lees meer
  • IMG_20181122_144710

    Wandelen

    De Liniewegel

    Soms is er niet meer nodig dan een waterig herfstzonnetje, een gat in je agenda en een snelle zoektocht op de telefoon om een fijne namiddag te wandelen. Het overkwam ons onlangs in het Waasland, waar we zonder veel plannen en voorbereiding de Liniewegel wandelden, goed voor 10 km natuur.

    Lees meer
  • Schelde

    Wandelen

    De kracht van de Schelde

    GR 126 passeert mijn voordeur en ik heb zowel op de elektriciteitspaal links als rechts van mijn oprit een wit-rode markering aangebracht. Totaal overbodig, maar als ik ’s ochtends met de fiets naar het werk vertrek, krijg ik een knipoog van GR. Altijd een leuk begin van de werkdag…

    Lees meer
  • GR 57

    Wandelen

    GR 57 Deel 2, langs het Sentier du Nord en de Westelijke Ourthe

    Met het Sentier du Nord in het GH Luxemburg en het nieuwe traject langs de Westelijke Ourthe verkennen we de laatste 130 km van GR 57. Zijn het zomaar losse verlengingen? Of zijn het volwaardige onderdelen van een van de populairste GR-paden van Wallonië?

    Lees meer
  • Park 005, Kralingse Plas

    Wandelen

    Park tot Park Wandelroute in Rotterdam

    Is er in een havenstad als Rotterdam plaats voor wandelaars? Christina Bloem ging op onderzoek en ontdekte tussen de appartementen en industriële bouwwerken een groene corridor met grote en kleine parken en zelfs een paar natuurgebieden. Een langeafstandswandeling in de stad.

    Lees meer
  • image030

    Wandelen

    Wandeltip: Saint-Jacques

    Echte Ardense bossen met imposante uitzichten, dat is wat de brochure ons beloofd heeft. We kiezen twee wandelingen van 10 kilometer, vertrekkende aan het kerkje van Saint-Jacques. De Promenade des Anes zoekt de hoogtes, bossen en beekjes op richting zuidwesten. De Promenade des Hottlis trekt naar het noordoosten, naar uitzichten op de vallei van de Salm en Trois-Ponts.

    Lees meer
  • image021

    Wandelen

    Wandeltip: Lanaken

    Start van deze dagwandeling in de Limburgse Kempen is het Cultureel Centrum van Lanaken. De GR 561 brengt je al snel de bebouwde kom uit bij kasteel Pietersheim, één van de toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen. Langs de ruïnes van het vroegere kasteel, die nu tot bezoekerscentrum worden gerestaureerd, ga je het domein Pietersheim in. Je passeert de kinderboerderij en de speeltuin en stapt dan het Nationaal Park Hoge Kempen binnen op een vlonderpad.

    Lees meer