Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • Brussel

    Grote Routepaden

    Een groene ketting rond Brussel

    We wisten niet dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zo groen was. Tijdens onze fietstocht op de ‘Groene Wandeling’ vallen we van de ene verbazing in de andere.

    Lees meer
  • tip

    Wandelen

    Treinwandeltip: In een klein stationnetje, ‘s morgens in de vroegte

    In de gloednieuwe gids met acht ‘treinwandeltochten’ langs Vlaamse GRpaden viel ons oog op de wandeling van Gontrode naar Munkzwalm. Geen spectaculaire streek, maar wie ervan houdt het landschap merkbaar te zien veranderen, zal aan dit rustig stukje Oost-Vlaanderen zeker aangename herinneringen overhouden.

    Lees meer
  • Ode

    Wandelen

    Langs Vlaamse GR-paden

    In Vlaanderen valt er evenveel wandelplezier te beleven als in de Dolomieten. Ik heb deze stelling proefondervindelijk voor mezelf bewezen langs enkele Oost-Vlaamse GR-paden. Zoek het geluk niet te ver, het ligt soms op een boogscheut van je voordeur. Of de vogels onderweg blauw zijn of goudgeel doet er niet toe.

    Lees meer
  • Kempen

    Wandelen

    Treinwandeltip: Een stukje Antwerpse Kempen

    Pas in 2012 veroverde Herentals zich een plaatsje op de GR-wandelkaarten, maar het deed dat meteen in stijl. Het stadje nestelde zich pal op de beroemde GR 5 en werd daardoor ook nog eens de draaispil van de splinternieuwe Streek-GR Kempen. In logistiek jargon klinkt het zo: Herentals is nu een belangrijke hub in het GR-netwerk.

    Lees meer
  • kindermaa

    Wandelen

    Wandelvakantie op kindermaat

    Of we een idee hadden voor een geboortecadeau? Kleren, speelgoed of meubels, dat hadden we al genoeg voor nummertje drie. Maar Linde mee op ‘wandel’vakantie nemen naar de Ardennen, dat zagen we wel zitten. En zo kregen we een bon voor een verblijf in vakantiecentrum Ol fosse d’Outh, goed voor vier dagen buitenlucht vlakbij Houffalize.

    Lees meer
  • Strand

    Wandelen

    Treinwandeltip: Moet er nog zand zijn?

    Met het GR 5A pad is de kans groot dat we onze 70 km lange zandbak voortaan met andere ogen gaan bekijken. Zon hoeft voor ons zelfs niet, als er maar een stevige bries staat om het drukke massatoerisme helemaal weg te blazen. Extraatjes zoals een bio-peeling, een jodiumshot en een mooi bruin of rozig blozend tintje krijgen we er gratis bij.

    Lees meer
  • lobbes

    Wandelen

    Treinwandeltip: Groots verleden, rustig heden

    Iets ten zuidwesten van Charleroi verkennen we een deel van de Sambervallei om dan door te steken naar de vallei van de Eau D’Heure. Dit is een heerlijke, soms wat pittige natuurwandeling, doorspekt met een flinke scheut cultuur. Voor elk wat wils.

    Lees meer
  • Namen Gedinne

    Wandelen

    120 km van station tot station

    Op zoek naar een treinwandeling in de provincie Namen? Op GR 126 tussen Namen en Gedinne kan je maar liefst 120 km stappen van het ene treinstation naar het volgende. Een unieke kans om een GR-traject onafgebroken over een langere afstand te beleven.

    Lees meer
  • Vesdervallei

    Wandelen

    Treinwandeltip: Door de Vesdervallei

    Met Luik sluiten we onze lange treinreis door de 10 Belgische provincies af. Overal vonden we twee of meer stations langs een GR- traject. Er waren makkelijke en moeilijke tochten bij, en overal viel wel wat nieuws te ontdekken. Kortom, trein en GR, het is een praktische, milieu- en portemonneevriendelijke combinatie. Als hekkensluiter kiezen we voor een prachtig maar soms ook kuitenbijtend stukje GR 573 door de vallei van de Vesder. Aan stations hier geen gebrek.

    Lees meer
  • tot bij de salm in salmchateau of toch de glain

    Wandelen

    Treinwandeltip: Hogerop langs de Salm

    De Salm is zeker niet de meest spectaculaire Ardennenrivier, maar wat het kabbelende water in de loop der tijden van de streek gemaakt heeft, behoort tot het betere Belgische landschapswerk. Met drie stationnetjes op spoorlijn 42 en twee dagwandelingen op GR 571 kan je de Salmvallei makkelijk zelf ontdekken.

    Lees meer
  • Tongeren

    Wandelen

    Treinwandeltip: Over berg en dal

    De enige Vlaamse provincie waar we met deze rubriek nog geen Trein-GR-Spoor door trokken is Limburg. Met de Kempen, de Voerstreek, de fruitstreek en tal van GR’s dachten we keuze zat te hebben. Maar de ijzeren sporen laten zich niet zomaar plooien naar al die toeristische trekpleisters. Uiteindelijk kwamen we terecht in een veel minder bekend, maar daarom niet minder interessant stukje Limburg.

    Lees meer
  • Stad

    Wandelen

    Buswandeltip: De stad in

    Openbaar vervoer is niet alleen trein, maar ook bus en tram. In deze nieuwe reeks wandeltips door de 10 Belgische provincies brengt de bus ons naar het begin- of eindpunt van een boeiende GR-tocht. Om te beginnen een verrassende tocht vol contrasten.

    Lees meer
  • DSC06320

    Wandelen

    Langs de Grote Nete

    Op enkele kilometer van Lier, waar beide Netes elkaar omarmen, stroomt de Grote Nete door een haast onbewoond weidelandschap.

    Lees meer
  • Pajottenland, Mark

    Wandelen

    Op stap in het land van Bruegel

    Het Pajottenland kan trots zijn. Sinds enkele maanden hebben ze het grootste wandelnetwerk van het land. Het bestaande netwerk werd meer dan verdubbeld en biedt nu maar liefst 760 km wandelplezier. Wij wandelden een deel van de zuidelijke uitbreiding.

    Lees meer
  • Eupen

    Wandelen

    Op de koffie in Eupen

    Voor zijn eerste ‘buitenlandse’ reis ging kersvers Vlaams Minister-President Bourgeois eind september op de koffie bij zijn al even kersverse collega in …Eupen. Enkele weken eerder haalde ook Op Weg de banden aan met onze Duitstalige vrienden van de Oostkantons. Om de woorden van Horst te gebruiken: “Willkommen im Wanderparadies Ostbelgien”.

    Lees meer
  • Pieren

    Wandelen

    Buswandeltip: Zelfs een pier overleeft hier niet

    De Noorderkempen zijn een populair wandelgebied, zeker als de zandige paden er droog bijliggen. Met de hulp van buslijn 450 stappen we twee etappes op de Streek-GR Kempen.

    Lees meer
  • buswandeltip

    Wandelen

    Buswandeltip: Een bron wordt rivier

    In drie etappes volgen we de Semois van de bron in Aarlen tot Florenville. Het traject via GR 16 balanceert op de rand van de Ardennen en Belgisch Lotharingen. Geniet van de rustige Gaumestreek met haar typische dorpen, bewonder de eerste meanders van de rivier en probeer om nog voor Florenville al niet te staan duizelen op een rotspunt hoog boven het water.

    Lees meer
  • Bustip

    Wandelen

    Slingerende veldwegen

    Als laatste buswandeltip in een rij van tien zoeken we de golvende akkers van Waals-Brabant op. Sierlijk kronkelende veldwegen rijgen imposante vierkanthoeves, dorpen en gehuchten aan mekaar. Een mooie en ontspannende afsluiter in een streek waar we nooit zouden komen als de wit-rode GR-streepjes ons niet gelokt hadden.

    Lees meer
  • Oostduinkerke

    Grote Routepaden

    Oostduinkerkse reisverhalen

    Vond Leopold I via een GR voor het eerst de weg naar België? Kan ik doodgaan van een kwallenbeet? En wat doen al die konijnen in de duinen? Op zoek gaan naar antwoorden op deze boeiende vragen is een goedkope hobby. Een paar wandelschoenen, een fiets en een verblijf in de jeugdherberg van Oostduinkerke volstaan.

    Lees meer
  • Maldegem

    Grote Routepaden

    Maldegem tussen Zeeland en Meetjesland

    Kreken en kanaaltjes, bomenrijen en weilanden, Zeeland en Meetjesland zijn het beste bewijs dat ook een vlak polderlandschap enorm veel te bieden heeft. Jeugdherberg ‘Die Loyale’ in Maldegem is een uitstekende uitvalsbasis om al dit natuurschoon te ontdekken. En met de fiets ligt zelfs de kust binnen handbereik.

    Lees meer
  • GR16

    Wandelen

    GR 16, het pad van de Semois

    De Semois is beslist een van de mooiste rivieren in Wallonië. Het GR 16 pad volgt de rivier van de bron in Aarlen tot de monding in de Maas bij Monthermé.

    Lees meer
  • Leuven

    Grote Routepaden

    Eeuwenoud, springlevend en hapklaar

    De volgende halte in onze rondrit langs jeugdherbergen is Leuven. "Zoveel GR- en LF-routes in de buurt, dat kan niet zo moeilijk zijn,” krijg ik te horen op de redactievergadering. Bovendien woon ik op een boogscheut van Leuven, dus hap ik toe. Niet zo moeilijk dus.

    Lees meer
  • Hoge Kempen,

    Wandelen

    Door de hoge Kempen

    Het Nationaal Park Hoge Kempen heeft een primeur voor België: Twee rondwandelingen hebben het keurmerk ‘Premiumroute’ gekregen van het Deutsche Wanderinstitut. Dat maakt nieuwsgierig. En als blijkt dat je ze samen kan voegen tot een stevige dagtocht, is de beslissing snel genomen.

    Lees meer
  • dagje tussen fruit en bos

    Wandelen

    Een dagje tussen fruit en bos - De Treinstapper

    Vandaag doen we het eens anders. We nemen niet de trein van Alken naar Sint-Truiden, maar trekken onze wandelschoenen aan en doen het traject te voet op GR-paden. Dat duurt veel langer dan de treinrit, maar je ziet en beleeft veel meer.

    Lees meer
  • Oostende

    Grote Routepaden

    Oostende, een weekendje zeelucht

    In de vroege middeleeuwen was Oostende het meest oostelijke gehucht op het schorreneiland Testerep, vlak voor de Vlaamse kust. Tien eeuwen later bestaat het verzwolgen eiland niet meer, maar is het verplaatste dorp uitgegroeid tot de ''Koningin der Belgische badsteden'.

    Lees meer
  • Famenne

    Wandelen

    Meditatie en welbehagen in de Famenne

    Een GR-tweedaagse mag een ietsje meer zijn dan wandelen. Onderweg mengen we ons onder de bewoners van twee kloosters. De ontmoetingen wisselen tussen een nobel verheven en een zinnelijk werelds bestaan, tussen totale onthechting en een milde vorm van pure genotzucht.

    Lees meer
  • Voeren

    Wandelen

    Wandelparadijs tussen Wallonië en Nederland

    Tussen het Waalse Land van Herve en het Nederlandse Mergelland ligt de Voerstreek. Een Vlaams natuurparadijs voor GR-stappers, maar ook voor knooppuntwandelaars. Wij stapten een tweedaagse combinatie, met als overnachtingsplaats de centraal gelegen Jeugdherberg De Veurs.

    Lees meer
  • Kortste route

    Wandelen

    De kortste Grote Route ter wereld

    Wanneer Maaike en Koen mij even alleen laten loop ik stiekem de ‘grote’ GR én de Streek-GR, beide in de andere richting nu. Ter controle. Ook die bewegwijzering blijkt perfect in orde. De wandelbomen in hun tuin leiden mij langs een subliem voorbeeld van een ‘premium’-wandeling. Het enige wat ontbreekt is een pianoconcerto met de route als thema.

    Lees meer
  • Brugge

    Grote Routepaden

    Halte op Hiking & Biking Cruise Line

    Sta je net op het punt een cruise te boeken? Wacht even. Misschien kunnen we je nog op andere gedachten brengen met deze dichtbijtip. Aanlegplaats is de Baron Ruzettelaan in Brugge, naam van de oceaanreus: ‘Europa’, alias jeugdherberg.

    Lees meer
  • Famenne

    Wandelen

    Koning in de Famenne

    Kan je in de Famenne nog een wolf ontmoeten? Hoogstwaarschijnlijk niet. Een man die zijn volk moest beschermen tegen alle gevaren zou het laatste exemplaar al in 1845 hebben neergeschoten. Voor een ander gevaar dat ons bedreigt, te droge lentes en zomers, ligt de oplossing misschien aan het eind van een lindendreef in Barzin.

    Lees meer
  • Land van de Meren

    Wandelen

    Het Land van de Meren

    De stuwdam op de Eau d’Heure was eigenlijk bedoeld om de waterstand van de Samber te regelen. Toen de staalindustrie rond de Samber instortte, werd de focus op toerisme gericht en nu kunnen wandelaars, fietsers en watersporters genieten van een schitterend merengebied op de grens van Namen en Henegouwen.

    Lees meer
  • Ourther

    Wandelen

    Meanderen met de Ourthe

    Wat bij ons 'dagstappers' zijn, luswandelingen over GR-paden, noemen onze Waalse collega’s 'Randonnées en Boucle'. Wij kozen voor nummer 10 uit de provincie Luik.

    Lees meer