Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • Echaliers

    Wandelen

    Le Chemin des Echaliers

    Het gebrom van de auto die ons aan de abdijgebouwen van Val-Dieu heeft afgezet, verdwijnt achter de bocht. Het is een kille en nog grijze ochtend in juni. We staan op het beginpunt van de Chemin des Echaliers, klaar voor een tweedaagse tocht door het land van Herve en de vallei van de Vesder.

    Lees meer
  • Paulus

    Wandelen

    In de voetsporen van apostel Paulus

    Turkije is een land met een eeuwenoude geschiedenis en dus ook met eeuwenoude paden. Niet toevallig was het een historica die in 1999 de Lycian Way lanceerde als eerste langeafstandspad voor wandelaars. Nieuwe cultuurroutes volgden en vorige lente trok ik vijf weken langs het St Paul Trail. Niet om het geloof te verkondigen, maar om ver weg van het massatoerisme te genieten van natuur en cultuur.

    Lees meer
  • Gorges du Verdon

    Wandelen

    Diepe kloven, wild water

    Het inspirerende boek "De mooiste wandelroutes van Europa" ligt al jaar en dag op mijn salontafel. De spectaculaire foto’s van de Gorges du Verdon staan op mijn netvlies gebrand. “Een natuurervaring die in Europa zijn gelijke niet kent”, prijst de inleiding. Het werd tijd om dat met een tocht op de GR 4 zelf te gaan ontdekken.

    Lees meer
  • Coast to coast

    Wandelen

    Coast to Coast

    Wie in St Bees aan de doorsteek van Noord-Engeland begint hoort eigenlijk een flesje water uit de Ierse zee mee te nemen om het weer leeg te gieten in de Noordzee. Wij beperken ons tot het natmaken van onze wandelschoenen. En dan … up we go, in de sporen van Alfred Wainwright.

    Lees meer
  • Cevenne

    Wandelen

    Dwars door de Cevennen

    Het landschap van de Cevennen met zijn ruige bergmassieven, dichte bossen en schitterende bloemen blijft ons boeien. Uit de vele bewegwijzerde wandelroutes stelden we met behulp van enkele kaarten en topogidsen een afwisselende achtdaagse lentetocht samen door het land van de duizend heuvels.

    Lees meer
  • Smokkelpaden

    Wandelen

    Op smokkelpaden door het Juragebergte

    Het Juramassief vormt de grens tussen Zwitserland en Frankrijk. Geen wonder dat dit oude gebergte met zijn vele kloven een paradijs was voor smokkelaars. Inmiddels hebben de ‘pungelaars’ met hun buidel plaats gemaakt voor wandelaars met rugzak en vormen de smokkelwegen de ruggengraat van een uitgebreid net van wandel- en fietspaden.

    Lees meer
  • Toerkonje

    Wandelen

    Toerkonje, Robaais en Rijsel

    Op een zwart-witte reuzenposter in La Piscine staat een groep jongens klaar om in het water te duiken. Eén van de kereltjes draagt een gebreide zwembroek. Meteen word ik teruggeworpen naar mijn kinderjaren. Wandelend door de Rijselse agglomeratie duiken nog meer jeugdherinneringen op, gelukkig niet allemaal even gênant als die veel te zware zwembroek.

    Lees meer
  • Oost-Europa

    Wandelen

    Hiken in Centraal- en Oost-Europa

    Waarom zijn Nepal en Peru zo populair en pakweg Albanië of Georgië niet? Enkele tips om een tocht te plannen in de Kaukasus, de Karpaten of de Dinarische Alpen.

    Lees meer
  • Cumbria

    Wandelen

    Beelden van weleer: de Cumbria Way

    Thuis op de boekenplank prijkt een oud fotoboek uit de jaren 70 met de mooiste plaatjes van het Lake District in sepia, zwart-wit en vergeelde kleuren. Meer dan 40 jaar later treden we in de voetsporen van schrijver en fotograaf C.H.D. Acland, op zoek naar nostalgie en beelden van weleer.

    Lees meer
  • Walking to Rome

    Wandelen

    #walkingtorome

    Op de heetste zomerdag van 2013, vrijdag 2 augustus, vertrek ik ‘s morgens vroeg in Alsemberg voor mijn zesde stapdag. Het moet iets na vijven zijn wanneer ik druipend van het zweet neerplof op het terras van Relais du Marquis in Ittres. “Dag Yves, hoe gaat het?”, klinkt het naast me. Heb ik waanbeelden door de hitte? Neen,het is Kenny. Hij heeft mijn tweets gevolgd. Hij wist dat ik zou passeren en wou me verrassen…

    Lees meer
  • Grossglockner

    Wandelen

    Naar de top van de Grossglockner

    Met zijn 3798 meter is de Grossglockner de hoogste berg van Oostenrijk. Hij schittert midden in het Nationaal Park Hohe Tauern, met meer dan 1800 km² het grootste beschermde natuurgebied van Centraal-Europa. In een belangrijk deel daarvan mogen zelfs geen permanente nederzettingen of infrastructurele elementen staan.

    Lees meer
  • Oostkantons

    Wandelen

    Tweedaagse in de Oostkantons

    Uit nostalgie keek ik ernaar uit om nog eens in de buurt van het meer van Robertville te gaan wandelen. Een mooie streek waar ik jaren terug als Chirojongen in de Warche speelde. Dit keer is het aan Louis, onze zoon van 13 maanden, om in het water te spelen.

    Lees meer
  • Werelderfgoed

    Wandelen

    Bergreuzen en werelderfgoed

    Het Berner Oberland is met de Eiger, de Mönch en de Jungfrau een gebied vol uitdagingen voor bergbeklimmers. Maar ook minder ervaren wandelaars vinden hun gading in dit fascinerende bergdecor. Als kersen op een al rijkgevulde taart passeer je enkele schitterende steden.

    Lees meer
  • Geschiedenis

    Wandelen

    Fietsen langs de geschiedenis

    Zeven dagen met pak en zak en op mijn eentje door Noord-Frankrijk fietsen, dat was het idee. De recente gids Fietsen langs de Frontlijn was daarbij een geschenk uit de hemel. Voor mij de ideale manier om de Groote Oorlog beter te begrijpen en mijn grootvader, oorlogsinvalide 14-18, te gedenken. Zeker omdat we nu pas met negen kleinkinderen zijn uitgebreide memoires aan het ontdekken zijn.

    Lees meer
  • Kazbeg

    Wandelen

    Naar de voet van de Kazbeg

    Op de grens van Georgië en Rusland ligt de Hoge Kaukasus, een prachtig berggebied waar al eeuwenlang om gestreden wordt. Langs ruïnes van forten en verdedigingstorens trekken we twaalf dagen lang richting de voet van de Kazbeg, een vijfduizender.

    Lees meer
  • Grens

    Wandelen

    Grenslandpad

    In 1830 werd België onafhankelijk, maar het duurde nog even voor de grens met Nederland vast lag. Op de conventie van Maastricht in 1839 werd afgesproken om naast 356 hardstenen ook 388 gietijzeren grenspalen te plaatsen. Elke paal draagt het jaartal 1843 plus een nummer en een Nederlandse en een Belgische leeuw. Hoewel sommige palen na grenscorrecties en inpolderingen zijn verplaatst, staat het merendeel nog op dezelfde plek en vormen zij de ‘grijze draad’ voor het vernieuwde 370 km lange Grenslandpad.

    Lees meer
  • Moezelsteig

    Wandelen

    Gloednieuw: de Moezelsteig

    Toen we hoorden dat ook de Moezel een eigen Steig zou krijgen, begon het meteen te kriebelen. 11 april 2014, één dag voor de officiële opening van het langeafstandspad, stonden we aan het beginpunt in Perl, klaar voor vier etappes. Een mooi begin dat smaakt naar meer. Veel meer.

    Lees meer
  • Picos

    Wandelen

    Van de Picos naar de Rioja

    GR 99 volgt de Ebro vanaf zijn bron op de zuidelijke uitlopers van de Picos de Europa tot bij de monding in de Middellandse zee ten zuiden van Tarragona. Wij liepen de eerste helft, tot Calahorra.

    Lees meer
  • Eisleck

    Wandelen

    Drie dagen op het Eisleck Trail

    Op de Fiets en Wandelbeurs maakten vertegenwoordigers van het Parc Naturel des Deux Ourthes ons warm voor het Eisleck Trail, een 104 km lang wandeltraject dat het Groothertogdom met de Belgische Ardennen verbindt. We kochten brochure en wandelkaart en kregen er een drinkbus als toemaatje bij. Een opstoot van lekker warm weer was het enige wat we nog nodig hadden om drie dagen op stap te gaan.

    Lees meer
  • Mournes

    Wandelen

    Vier seizoenen in de Mournes

    De voorbije jaren lag er in de winter veel sneeuw in de Mourne Mountains, een gebied in het zuid-oosten van Noord-Ierland. Ideaal voor een sneeuwtrekking, zo dachten we. Maar niet in 2014. Door het milde winterweer starten we onze trekking typically British: met een kleine regenbui.

    Lees meer
  • Fossielenjacht

    Wandelen

    Op fossielenjacht

    Wandelen op en tussen fossielen van miljoenen jaren oud, het lijkt wel sciencefiction. Maar op de Zuid-Engelse Jurassic Coast is het een aangename realiteit.

    Lees meer
  • Vlaanderen

    Wandelen

    De Vlaanderenroute vernieuwd

    Niet alleen het pad kreeg een opmerkelijke update, de twee gedateerde topogidsen van GR 128, de Vlaanderenroute Oost en de Vlaanderenroute West, werden samengebracht in één nieuwe gids. Bovendien is de route nu in beide richtingen beschreven. We wandelden in voorpremière alvast een halve GR 128, van Teuven tot Eppegem.

    Lees meer
  • Schipper

    Grote Routepaden

    Schipper mag ik overfietsen (Close-up LF 5) Lees meer
  • LF routes

    Grote Routepaden

    Vijf dagen langs LF-routes

    Wekelijks kan je wel ergens in Vlaanderen of omstreken terecht voor een georganiseerde verkenning van GR-paden of LF-routes. De tochten zijn zowel bedoeld voor trouwe GR-leden als voor iedereen die met GR wil kennismaken. Dit keer stappen we mee met GR-Limburg.

    Lees meer
  • Wandelen

    Ballader in de Ardèche

    In volle zomer is de Ardèche een publiekstrekker bij uitstek, maar in de vroege lente is de regio een oase van rust, ideaal voor een tiendaagse vakantie vol ‘dagstappers’. Want al jarenlang voel ik me eerder een ‘balladeur’ dan een ‘randonneur’.

    Lees meer
  • ZEN

    Wandelen

    Zen in de Kathmanduvallei

    Na twee weken drukte in India zoeken we in buurland Nepal de rust op. Daarvoor hebben we onze wandelschoenen mee. Letterlijk en figuurlijk stappen we even van de wereld af.

    Lees meer
  • Groene gordel

    Wandelen

    Streek-GR Groene Gordel in 7 dagwandelingen

    De Streek-GR Groene Gordel in zeven dagwandelingen.

    Lees meer
  • Bloemenpracht

    Wandelen

    Bloemenpracht in een zanddecor

    Sinds de opening van de Rota Vicentina zijn er al meerdere lezers van Op Weg die het pad bewandeld hebben. Het volgende tochtverslag vertelt over vier prachtige lentedagen langs de kust op het Trilho dos Pescadores en vier al even prachtige dagen door het binnenland langs de Camino Historico.

    Lees meer
  • Rota Vicentina

    Wandelen

    Rota Vicentina - Het mooiste kustpad van Zuid-Europa?

    Zuidwest Portugal heeft nu ook zijn langeafstandspad. En wat voor een! Op kliffen en door kilometerlange duinen kronkelt de Rota Vicentina langs de Atlantische Oceaan. Terugkeren of combineren kan langs een parallel pad door het binnenland, door eeuwenoud kurkeikbos, valleitjes, bergkammen en kleine dorpjes.

    Lees meer
  • Queyras

    Wandelen

    Op sneeuwschoenen door de Queyras

    Het Parc Naturel Régional du Queyras ligt in de zuidelijke Franse Alpen, tegen de grens met Italië. Van massatoerisme is hier geen sprake. Het bergmassief telt kleine, vaak nog authentieke dorpjes en talloze wandelroutes. Ook in de winter kan er flink gewandeld worden, tenminste als je de sneeuwraketten aangespt.

    Lees meer
  • Koeien

    Wandelen

    Tot waar de koeien gaan

    Sneeuwschoenwandelen wordt door steeds meer natuurliefhebbers ontdekt als dé manier om de rust van een winterlandschap te ervaren. Na de Vogezen en de Jura hebben ook veel Alpenregio’s dit gat in de markt ontdekt. Pioniers zijn de Franse Queyras, het Zwitserse Val d’Hérens, het Brandnertal in Oostenrijk en ook het Sarntal in Zuid-Tirol.

    Lees meer
  • 1001 vijvers

    Wandelen

    Het land van 1001 vijvers

    Vrijdag visdag. In tal van Vlaamse huishoudens was (of is) het een vaste gewoonte. Eeuwen geleden promootten Limburgse kloosters dit gebruik al door de aanleg van visvijvers in beekvalleien. De nieuwe langeafstandswandeling De Wijers volgt dit parelsnoer van vijvers door het hart van het groene Limburg.

    Lees meer