Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • Eurovelo 2 018-min

    Fietsen

    Tweerivierentocht

    Deze fietstocht brengt je door de mysterieuze Jekervallei en langs de Maas tussen Maastricht en Luik, met als toetje het akkerlandschap van het Haspengouws plateau.

    Lees meer
  • Eifel

    Wandelen

    Parallel met Kyll en spoor

    De Eifel staat garant voor urenlang struinen door uitgestrekte rustgevende landschappen en slaperige dorpjes met typische witte vakwerkhuisjes. In het mooie en kalme Kylltal is dat niet anders.

    Lees meer
  • De Nete te Vorselaar

    Wandelen

    De Kleine Nete, te voet en per kano

    Vier dagen verlengd weekend is voor Katrijn en Steve het perfecte excuus om de oversteek te maken naar een Zwitserse Alpentop. Getuige daarvan de cover van deze Op Weg. Maar voor hen is het slechts een aanloop naar meer. Naar hoger, uitgestrekter, ongerepter.

    Lees meer
  • Kempense Heuvelroute

    Fietsen

    Kempense Heuvelroute

    Na de Goudzoekersroute rondom Mol die we vorig jaar voorstelden, zijn er nog drie culinaire fietsroutes bijgekomen in de Antwerpse Kempen. Op het menu: een ontbijt en een routebeschrijving bij het vertrekpunt; tussen-, hoofd- en nagerecht in twee of drie andere horecazaken langs de route.

    Lees meer
  • Hageland-min

    Wandelen

    GRand Cru Hageland

    40 jaar geleden begon een aantal wijnbouwers op de zuidhellingen van de Hagelandse heuvels opnieuw wijnstokken aan te planten. Vandaag kan het Hageland uitpakken met de titel ‘meest noordelijke wijnstreek van Europa’ en het label ‘kwaliteitswijn met gecontroleerde oorsprongsbenaming’. Een dagstapper met een slok wijngeschiedenis.

    Lees meer
  • Borgloon-min

    Fietsen

    Wijnroute Haspengouw

    In de Bordeaux zijn de wijngaarden groot en oud en noemt men ieder wijnhuis een ‘Château’. In Haspengouw zijn de wijngaarden klein en jong en is er slechts één Château. Maar er zijn wel veel ‘gewone’ kastelen. Met deze fietslus passeren we er maar liefst twaalf, waaronder het enige echte wijnkasteel van België.

    Lees meer
  • Laarne

    Fietsen

    Het slot van Laarne

    Dat LF 30 (Scheldedeltaroute), GR 128 (Vlaanderenroute Oost) en GR 122 (Brakel-Hulst) elkaar ontmoeten ter hoogte van Laarne is geen toeval. Een decor van jonkvrouwen en ridders, heren en heerlijkheden, een waterburcht en heksen op de brandstapel maken het plaat(s)je compleet.

    Lees meer
  • Vlaanderen fietsroute

    Fietsen

    Vlaanderen Fietsroute - Deel 1

    Twee weken lang ontsnapte onze reporter aan de drukte en de lelijkheid van het hopeloos verkavelde Vlaanderen. Hoe? Door op zijn fiets te springen en 900 km lang de bordjes ‘Vlaanderen Fietsroute’ te volgen. Vandaag deel 1: van Gent naar Tongeren.

    Lees meer
  • kempen

    Wandelen

    Rondje Kempen

    Kanalen speelden een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de Kempen. In 1846 begon men het Kempens Kanaal te graven om het chronische watertekort in de streek te verhelpen. Met de latere zijkanalen ontstond een net van waterwegen, waarvan het Albertkanaal de jongste en belangrijkste is. Het gehucht Bouwel, deelgemeente van Grobbendonk, ligt vlakbij de samenvloeiing van beide kanalen.

    Lees meer
  • Euregio 006-min

    Fietsen

    Fietstip: Ourthe en Vesder

    De Ourthe en de Vesder zijn twee schilderachtige rivieren die kronkelend hun weg zoeken door de heuvels van de Ardennen. Ten zuiden van Luik mondt de Vesder in de Ourthe uit, die op zijn beurt enkele kilometers verder de Maas instroomt. Het tweestromenland tussen Ourthe en Vesder is het onderwerp van deze fietstip.

    Lees meer
  • Kylltalradweg-min

    Wandelen

    Fietsen met de Kyll mee

    Dat de spoorlijn in het Kylldal mogelijkheden biedt voor een fraaie lijnwandeling, kon je al in het februarinummer van Op Weg lezen. Maar het traject en zijn treinen kunnen ook ingezet worden door fietsers. De fietsvriendelijke Deutsche Bahn, die hier geen toeslag voor tweewielers vraagt, nodigt hiertoe beslist uit.

    Lees meer
  • f3

    Wandelen

    Wandelpad van Ourthe en Néblon

    Het Sentier pédestre de l’Ourthe et de Néblon is een vrij onbekend langeafstandswandelpad in de provincie Luik. De route heeft een lusvorm, je kan dus overal starten. Wij deden dat bij Tilff in de Ourthevallei.

    Lees meer
  • Land van meren

    Fietsen

    Fietsen in het Land van de Meren

    Zoals haar naam doet vermoeden was Eau d’Heure een riviertje dat na een regenbui van een uur buiten haar oevers trad. In de jaren 70 van vorige eeuw werd daarom een stuwdam gebouwd en ontstond het grootste merengebied van België.

    Lees meer
  • Scheldeland

    Wandelen

    Buswandeltip: Door het Waalse Scheldeland

    We bekijken de Schelde eens van Waalse kant. Na een ommetje langs een heuse ‘berg’, komen we aan in zo niet de oudste, dan toch een van de boeiendste kunststeden van het land: Doornik.

    Lees meer
  • Rondje Ambleve

    Wandelen

    Rondje Amblève

    De vorig jaar verschenen Franstalige topogids ‘L’Amblève par les GR’ bevat behalve trajecten van GR 56, GR 14 en GR 571 ook tien lustochten die aansluiten op de hoofdroute. Allemaal samen meer dan inspiratie genoeg om in de Oostkantons mijn eigen rondje Amblève en Warche te gaan stappen.

    Lees meer
  • Drielandentocht

    Wandelen

    Drielandentocht in de zuidelijke Eifel

    In het NatuurWandelPark delux, de jongste wandeltelg van de Eifel, proefden we drie dagen van de Duits-Luxemburgse grensstreek. Met een snuifje België.

    Lees meer
  • Kronkelen

    Wandelen

    Buswandeltip: Kronkelen met de Leie

    De Leie bracht Oost-Vlaanderen goud en roem en bepaalt mee het unieke uitzicht en de sfeer van de Gentse binnenstad. We kronkelen mee met de laatste 20 km van de rivier voor die zich oplost in de Schelde.

    Lees meer
  • Fietstip

    Fietsen

    De Maas als grens

    Tussen Maastricht en Kessenich toont de Grens-Maas zich als een slome, ondiepe rivier, onbevaarbaar voor vrachtschepen. Een gedroomd gebied voor de pleziervaart maar ook voor oeverfietsers.

    Lees meer
  • treignes

    Wandelen

    Buswandeltip: Een stukje Viroinval

    Met de Viroin als leidraad balanceren we op de rand van de Kalksteenribbel en de Ardennenbossen. We ontdekken één van de merkwaardigste natuurverschijnselen in ons landje, de Fondry des Chiens, en lopen door één van de mooiste dorpen van Wallonië.

    Lees meer
  • Van Gogh

    Fietsen

    Van Gogh en de Borinage

    Vincent Van Gogh kennen we allemaal als kunstenaar, maar weet je ook dat hij twee jaar als predikant in de Borinage heeft gewoond? Naar aanleiding van Mons 2015 en 125 jaar Van Gogh wordt dit vergeten stukje geschiedenis nieuw leven ingeblazen, ook met een fietsroute.

    Lees meer
  • zuidflank

    Wandelen

    De Zuidflank

    Een tijd geleden volgde half Vlaanderen op televisie de vete tussen twee families die al 90 jaar twistten over de Zuidflank, een vruchtbare helling op een Limburgs wijndomein. Het wijnkasteel van Genoels-Elderen speelde in deze serie een prominente rol. Deze wandeltip laat je het decor van de Zuidflank herontdekken.

    Lees meer
  • wandeltip

    Wandelen

    Buswandeltip: Nog een stukje fruit?

    Deze wandeling situeert zich helemaal in de fruitstreek. In de bloesemtijd levert dat gegarandeerd feeërieke en romantische beelden op, maar ook de rest van de lente en de zomer blijft dit stukje Haspengouw de ideale bestemming voor een altijd aangename staptocht.

    Lees meer
  • Hasselt

    Grote Routepaden

    H als uitvalsbasis

    Sinds april 2015 heeft ook Limburg een moderne stadsjeugdherberg: Hostel H in Hasselt. Voor onze redacteur de ideale uitvalsbasis om twee dagen lang GR- en LF-trajecten in de buurt te verkennen.

    Lees meer
  • Bois de la Fagne

    Fietsen

    Knooppunten in de Laars van Henegouwen

    In mei 2015 zijn de laatste wegwijzers van het fietsknooppuntennetwerk ‘La Botte du Hainaut’ op hun plaats gezet. In dit smalste stuk van Henegouwen vormen twee spoorwegpaden de ruggengraat van 350 km genummerde fietswegen. In twee dagtochten testten we het netwerk uit en zagen we dat het goed zit, ook omdat de hoogteverschillen meevallen.

    Lees meer
  • Westerlo

    Wandelen

    Westerlo op kindermaat

    Twee speeltuinen voor de deur én een heus sprookjesbos in de achtertuin: jeugdherberg Boswachtershuis weet zijn jongste logées te verwennen. Voeg daarbij enkele imposante kastelen, majestueuze abdijen en uitgestrekte natuurgebieden en je hebt de ideale ingrediënten voor een geslaagde wandeltweedaagse met het gezin.

    Lees meer
  • Heuvelland

    Wandelen

    Buswandeltip: Met zicht op de heuvels

    Nee, dit is geen bergtocht over de Westvlaamse heuvels, alhoewel hun silhouetten in de verte toch altijd duidelijk afgetekend de horizon bepalen. Nee, dit is ook geen oorlogsherdenking alhoewel de streek volledig verwoest werd in de Grooten Oorlog, en nee, het is evenmin een ongerepte natuurwandeling langs nauwelijks betreden paden. Dit is gewoon een ontspannen uitstap in een wat onopvallend, tussen de Franse grens, de taalgrens en Ieper ingesloten stukje Vlaanderen.

    Lees meer