Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • 1

    Wandelen

    Veel kleur onder de wolken

    Wisselvallig weer is de normaalste zaak van de wereld op de Lofoten, een eilandengroep voor de Noorse kust. Maar zelfs het vriendelijke oude dametje dat het enige winkeltje/cafeetje in Å openhoudt, klaagt steen en been: “Zoveel regende het nog nooit.”

    Lees meer
  • foto 1 openingsfoto

    Fietsen

    Bosbessentaart met bessenijs op het Pieterpad

    Jaarlijks wandelen duizenden mensen het Pieterpad, maar wij als enthousiaste fietsers zagen het anders. We boekten een trip van Sint-Niklaas naar Groningen, de meest noordelijke stad van Nederland, met de fiets op de trein. Vervolgens fietsten we in zeven dagen naar Maastricht, langs rustige binnenwegen, karakteristieke landschappen en gezellige stadjes. En elke avond genoten we van de uitstekende gastvrijheid bij ‘Vrienden op de fiets’.

    Lees meer
  • Andros © Barbara Dessein - 8b

    Wandelen

    Betoverd door Andros, Vijfdaagse trektocht vol ongerepte schoonheid en verbondenheid

    In de paasvakantie trokken we met ons gezin naar Andros, het meest noordelijke eiland van de Griekse Cycladenarchipel. Met een oppervlakte van 385 km² is het niet alleen een van de grootste, maar ook een van de meest groene eilanden. Het is moeilijk om niet in superlatieven te spreken over ons wandelavontuur. De prachtige paden, de ongerepte natuur, de indrukwekkende uitzichten over de kustlijn, de verborgen valleien, de vredige stilte, de verscheidenheid aan landschappen, de uitbundige vegetatie, de idyllische dorpjes, de gastvrije bevolking: het eiland maakt zijn belofte van ‘wandelparadijs’ helemaal waar.

    Lees meer
  • 8 zaligheden panorama2

    Fietsen

    Op 2 wielen langs 8 Zaligheden

    Waar komt de Brabantse gemoedelijkheid beter tot zijn recht dan in de ‘Acht Zaligheden’? Deze pittoreske dorpjes in het prachtige landschap van de Brabantse Kempen ademen de sfeer van Bourgondische gezelligheid en het goede leven uit.

    Lees meer
  • nijmegen 22

    Wandelen

    Heuvels, heide en historie in het Rijk van Nijmegen

    In 1929 publiceerde de ANWB – de Nederlandse toeristenbond – een boekje met een wandeling van Nijmegen naar het dorpje Plasmolen en terug. Bijna een eeuw later bracht ‘wandelboswachter’ Ellen Luijks deze route weer tot leven. Ondanks de toegenomen verstedelijking kon ze 85% van het traject reconstrueren. Dat levert een afwisselende, verrassend heuvelachtige tocht van 53 km op.

    Lees meer
  • grenslandpad-2-braakmanpolder

    Wandelen

    Effe Henrie bellen

    Op zoek naar blogs voor de rubriek Onderweg botste ik op ambulare.nl. Het Latijnse woord voor ‘wandelen’ miste zijn effect niet. “‘Effe Henrie bellen”, dacht ik. We ontmoetten elkaar net vóór de jaarwisseling in Hulst aan het busstation. Henrie wandelde het Grenslandpad, dat hier overlapt met de GR 122 die op mijn menu stond. We wandelden 10 km samen richting Koewacht. Op een grijze dag met motregen, maar dat kon de pret niet drukken.

    Lees meer
  • JL_ZV_2

    Fietsen

    Zeeuws-Vlaanderen, Weinig Vlaanderen, veel ‘Holland’

    Hoe ver kan je fietsen in Zeeuws-Vlaanderen? In het kielzog van een olietanker naar het andere eind van de wereld. Als je liever veilig op het land wil blijven, zal je moeten afrekenen met kasseien, grind en wind.

    Lees meer
  • 21768419_991518980988409_425946467643507618_n

    Wandelen

    GR 5 Helpdesk

    Naar aanleiding van de fictiereeks GR 5 kregen we bij Grote Routepaden heel wat vragen binnen van geïnteresseerde trekkers. Om al die vragen te beantwoorden creëerden we een heuse ‘helpdesk’. Dat onze vrijwilligers, ervaren GR 5-stappers, er hun werk van maken, kan je hieronder lezen.

    Lees meer
  • Trekken aan het trekpontje

    Wandelen

    Wonderschone Walcherse Wandelingen

    Ik geef je alvast drie goede redenen om te wandelen op Walcheren: 1) het schiereiland ligt dichterbij dan je denkt, 2) de gids was genomineerd als Wandelroute van het Jaar 2019 en 3) er is zoveel meer te zien dan Hollandse windmolens. Ik wandelde door havens en oude steden, langs watergangen en op bolwerken. Ik was te gast in natuurgebieden en op kasteeldomeinen, beklom dijken en hoge duinen en liep met mijn blote voeten in het zand. En wie wil, kan in Zoutelande passeren.

    Lees meer
  • DSCF4556

    Fietsen

    Onze Odyssee door de Peloponnesos

    Gebaseerd op de fietsgids van Paul Benjaminse stippelden we een rondrit uit op de Griekse eilanden Korfoe, Lefkada en Kefalonia en door de Peloponnesos. We gaven er onze eigen draai aan door uit te wijken naar het schiereiland Mani en naar het vissersplaatsje Ermioni. Op die manier verkenden we alle ‘vingers’ van de Peloponnesos. De tocht staat met stip genoteerd in ons lijstje ‘mooiste fietsreizen ooit’.

    Lees meer
  • 4

    Wandelen

    GR 5 helpdesk

    Wie na het bekijken van de fictiereeks GR 5 zin heeft gekregen om zelf de wandelschoenen aan te binden, wordt op de website van de VRT doorverwezen naar de speciaal door Grote Routepaden opgerichte GR 5 helpdesk. Achter helpdeskgr5@groteroutepaden.be gaan enkele van onze meest gepassioneerde vrijwilligers schuil die hun GR5-avontuur al (deels) achter de rug hebben en je met plezier op weg zetten. Wij vroegen hoe zij zelf de reeks beleefd hebben.

    Lees meer
  • sp-d3-04

    Fietsen

    Een mini-Vuelta Deel 3 / Parlez-vous Alleman?

    Bij het strand aan de Av. de la Armada Espagnola in Benidorm mogen ze hun tenten niet opslaan, maar op een heuvel landinwaarts met zicht op de Middellandse Zee vinden ze hun mooiste kampplaats ooit. In Guadelest worden ze een illusie armer: in West-Europa leven geen mensen meer in spelonken. En Spaanse priesters zijn bijzonder vriendelijk en behulpzaam, zeker als je hen tegemoet treedt in de juiste outfit.

    Lees meer
  • Wadden07

    Fietsen

    Eilandhoppen op de wadden

    Een tijdelijk mindere fietsconditie na een medische ingreep dwong me op zoek te gaan naar een fietsregio die niet al te veel inspanning zou vergen, maar mij toch de gelegenheid zou bieden om het fietsen te combineren met het fotograferen van mooie landschappen. De Waddeneilanden leken mij ideaal: zo plat als wat, makkelijk te fietsen zonder lange ritten en een overdaad aan mooie landschappen en natuur. Het lint van de Waddeneilanden vormt een weergaloos natuurgebied dat niet voor niets in 2009 tot UNESCO-werelderfgoed werd uitgeroepen. De ingrediënten voor het immer veranderende landschap van de Wadden zijn stranden en duinen, de zee met eb en vloed, zandplaten en stroomgeulen, polders en kwelders, dijken, terpen en wierden, een rijke flora en fauna en de alomtegenwoordige wind die wolken, water en zand voortstuwt.

    Lees meer
  • sp31

    Fietsen

    Een mini-Vuelta Deel 2 / Waar is de burgemeester?

    De eerste cols worden vlot overwonnen. Het is geen probleem om na de inspanningen van een goede nachtrust te genieten. De pastoor, de burgemeester en het schoolhoofd helpen altijd een slaapplaats zoeken. En met hoeveel man kan je eten aan een meloen van 9 kg? Als de Russen die niet komen opeisen welteverstaan.

    Lees meer
  • IMG_4701

    Wandelen

    Extramadura, een onbekend stukje Spanje

    Extremadura betekent letterlijk ‘het land van de extreme hardheid’. In de zomer lopen de temperaturen in het zuidwesten van Spanje, tegen de Portugese grens, hoog op, in de winter is het bitterkoud. Maar tijdens het zachte voorjaar staat de dehesa in bloei. Dit typische cultuurlandschap biedt, met zijn her en der verspreid staande kurkensteeneiken, schaduw aan mens en dier. De ondergrond is het ene jaar een met bloemen bezaaide weide, enkele jaren later omgeploegd tot akker, om vervolgens een tijdje braak te liggen. Wij maakten er heerlijke tochten, onderweg tussen het Romeinse Merida en de middeleeuwse steden Trujillo en Caceres. Eindigen deden we in het Europese vogelwalhalla, het nationaal park Monfragüe.

    Lees meer
  • Mergelland

    Wandelen

    Door het Mergelland

    Deze tocht door de heuvels van Nederlands Limburg voert door een landschap van akkers en velden, afgewisseld met mooie bossen. De huizen in de dorpjes zijn dikwijls gebouwd in typische vakwerkbouw.

    Lees meer
  • Monnikenpad

    Wandelen

    De erfenis van de monniken

    De invloed die de Benedictijner monniken hebben gehad op de ontwikkeling van de duinen en polders van het NoordHollandse Kennemerland is nog steeds in het landschap af te lezen.

    Lees meer
  • Berlijn-min

    Fietsen

    Van Zaltbommel naar Berlijn

    Wil je naar Berlijn fietsen, dan is de Hanzefietsroute de perfecte gids. De route verbindt de steden van het middeleeuwse handelsverbond ‘De Hanze’, van het Nederlandse Zaltbommel via Lübeck naar de Poolse grens om via Berlijn terug naar Nederland te keren.

    Lees meer
  • LF1Noordzee 02-min

    Fietsen

    LF 1 Noordzeeroute

    De LF 1 Noordzeeroute verbindt Boulogne-sur-Mer in Frankrijk met Den Helder in Nederland, goed voor 470 km prachtige fietspaden vlakbij de Noordzeekust. Ik pik het traject op in Nieuwpoort, op anderhalve kilometer van mijn deur. In Vlaanderen loopt de LF 1 vooral langs kanalen: eerst Nieuwpoort-Passendale, dan Oostende-Brugge en tenslotte de Damse Vaart tot in Sluis.

    Lees meer
  • Pieterpad monumentje

    Wandelen

    Het Pieterpadmonument

    Vlakbij Maastricht, net over de Belgisch-Nederlandse grens, ligt de Sint-Pietersberg. De top van de heuvel is een kruispunt van maar liefst vier (!) langeafstandsroutes.

    Lees meer
  • Maastricht-min

    Fietsen

    Wijnroute Maastricht

    Deze fietslus voert heuvel op en heuvel af, van wijngaard naar wijngaard door het unieke mergellandschap aan de andere kant van de Maas. Een pittige tocht voor fijnproevers.

    Lees meer
  • Pieterpad

    Wandelen

    Het Pieterpad

    5 september 2011. We trekken met de trein naar Pieterburen, helemaal in het noorden van Nederland. Hier vertrekt het Pieterpad, het langste wandelpad van Nederland. Eindpunt is het meest zuidelijke punt van Nederland, de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Aangezien we nog even tijd hebben, bezoeken we in Pieterburen de zeehondencreche. Leuke diertjes, die daar goed verzorgd worden wanneer ze aanspoelen of hun moeder verloren zijn.

    Lees meer
  • Camino

    Wandelen

    Op stap langs de camino

    Er was natuurlijk Man bijt hond. Maar er is meer aan de hand. De weg naar Santiago de Compostela is populair, zoveel is duidelijk. Al zijn er net als vroeger pelgrims in alle soorten: van diep gelovige bedevaarders tot fiets- en wandeltoeristen met oog voor landschap en kunst. Van jongeren op zoek naar zingeving tot vijftigers op zoek naar rust. Allemaal met een motto: de weg is het doel.

    Lees meer
  • Achterhoek

    Fietsen

    Achterhoek en Rivierenland

    Op deze grensoverschrijdende tweedaagse fietstocht langs Nederlandse en Duitse knooppunten maak je kennis met twee totaal verschillende gebieden. Het Rivierenland en de Achterhoek grenzen aan elkaar, maar zijn qua landschap en natuur volledig anders.

    Lees meer
  • Den Bosch, Bossche Broek

    Wandelen

    Drie dagen door de bossen van de hertog

    Onze tocht begint met een stadswandeling door ’s-Hertogenbosch en die is beslist de moeite. De stad heeft een mooi bewaard historisch centrum. Hier weet men blijkbaar de projectontwikkelaars in toom te houden!

    Lees meer
  • Veerse meer-min

    Fietsen

    Rondje Veerse Meer

    Kaart en gps thuis vergeten? Geen reden tot paniek als je een dagtocht rond het Veerse Meer hebt gepland. Simpelweg het water aan dezelfde kant houden en volop genieten van eindeloze luchten en een ontspannend gevoel van ruimte.

    Lees meer
  • actief met peuters

    Fietsen

    Actief met peuters en kleuters

    Een huis, kleine kinderen en een job, het leven van jonge ouders kan soms druk zijn. De oude gewoonte om regelmatig op trektocht te gaan, lijkt verleden tijd. Of toch niet?

    Lees meer
  • Waal

    Wandelen

    Struinen langs de Waal

    In Nederland aangekomen begint de Rijn zich meteen te vertakken in een brede delta. De eerste zijrivier die zich afsplitst is de Waal. Aan weerszijden van deze rivier liggen uiterwaarden die bij extreem hoog water en in de winter onder water mogen lopen.

    Lees meer
  • Bunderbos

    Wandelen

    Op en neer in het Bunderbos

    Ten noorden van Maastricht ligt tussen Bunde en Elsloo op de oostelijke helling van de Maasvallei een langgerekt hellingbos. Door de grote hoogteverschillen is het nooit ontgonnen. Opvallend zijn de vele bronbeekjes. In de lente geuren hier daslook en bosanemoon, in de herfst paddenstoelen.

    Lees meer
  • Amersfoort

    Wandelen

    Heide en zandverstuivingen

    De Nederlandse Spoorwegen en Wandelnet ontwikkelden een serie wandeltochten van station naar station, geënt op LAW-paden. De wandeling Lange Duinen voert vrijwel volledig onverhard door een schitterend landschap van landduinen, bossen en heidevelden.

    Lees meer
  • Eiland

    Fietsen

    ‘t Gelders eiland

    Midden in de Gelderse Poort, omgeven door de Rijn en zijn rivierarmen, ligt de gemeente Rijnwaarden, in de volksmond ook wel ‘t Gelders Eiland genoemd. De uiterwaarden werden teruggegeven aan de natuur met als gevolg kilometers dijk, karakteristieke dijkhuizen, oeverzwaluwen, beverburchten en overal water. Kortom het ultieme fietsplezier.

    Lees meer
  • Fietstip

    Fietsen

    De Maas als grens

    Tussen Maastricht en Kessenich toont de Grens-Maas zich als een slome, ondiepe rivier, onbevaarbaar voor vrachtschepen. Een gedroomd gebied voor de pleziervaart maar ook voor oeverfietsers.

    Lees meer