Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • Krijtland 005 - Valkenburg uit

    Wandelen

    Een stukje buitenland in Nederland, het Krijtlandpad

    Zuid-Limburg ziet er op de kaart uit als een appendix die aan de rest van Nederland bengelt. Qua volksaard en taal lijkt het niet echt bij het land te horen en ook het schitterende landschap is on-Nederlands. Wij trokken op ontdekking op het vernieuwde Krijtlandpad.

    Lees meer
  • P1030648

    Wandelen

    Microavontuur op de Königsfeldschleife

    Nadat Cynthia, Louis (7 jaar) en ik enkele luswandelingen in het Hunsrück middelgebergte verkenden, gaan we op pad voor een microavontuur. Het doel is overnachten op een uitkijktoren. Zo gezegd zo gedaan, maar eerst moet er natuurlijk gewandeld worden.

    Lees meer
  • Bij de Hanzeroute fiets je hoofzakelijk langs vrij liggende fietspaden en slingerende dijkjes

    Fietsen

    4 dagen, 4 LF’s, 4 steden, Fietslus rondom de Veluwe

    Door diverse LF-routes met klinkende namen als Zuiderzeeroute, Hanzeroute en Rijnfietsroute aan elkaar te rijgen, trappen we een lus rondom de Veluwe en doen we stedelijke parels als Utrecht, Amersfoort, Zwolle en Arnhem aan. Het wordt een sportieve vakantie met natuur, cultuur en gezellige rustplekjes.

    Lees meer
  • Moselsteig06

    Wandelen

    Moezelsteig in de herfst

    Herfst in de Moezelvallei. De druiven zijn geplukt, de wijngaarden kleuren geel en rood. Het toeristische seizoen zit er bijna op. Sommige horecazaken zijn al aan hun jaarlijkse verlof begonnen en in de meeste wijndorpjes is het heerlijk rustig. Om te wandelen is dit een ideale periode. Ik volgde enkele dagen de Moezelsteig van Ediger-Eller tot Treis-Karden, dal in, dal uit en genoot met volle teugen van de herfstkleuren en de vele vergezichten.

    Lees meer
  • wat kan een streepje zon deugd doen na een regenbuis in het bos

    Wandelen

    50 tinten herfst op de Goldsteig

    Regen tikt op het raam van mijn hotelkamer en sloom kruip ik mijn bed uit. Door het bloemetjesgordijn zie ik het fleurige stadhuis van Marktredwitz. De rode contouren van het historische gebouw slagen er niet in om het immense grijs op te vrolijken. Het nog warme dekbed probeert me te verleiden tot een passieve dag. Zou ik hier een dag niksen, lekker lui in dit hotel droger weer afwachten? Een hete douche, drie koeken en twee koffies later, steekt mijn wandelpassie op. Neen, voor geen duizend regenbuien stel ik mijn start uit! Gewapend met poncho en regenbroek gooi ik mijn rugzak om. Guten Morgen Goldsteig!

    Lees meer
  • Trekken aan het trekpontje

    Wandelen

    Wonderschone Walcherse Wandelingen

    Ik geef je alvast drie goede redenen om te wandelen op Walcheren: 1) het schiereiland ligt dichterbij dan je denkt, 2) de gids was genomineerd als Wandelroute van het Jaar 2019 en 3) er is zoveel meer te zien dan Hollandse windmolens. Ik wandelde door havens en oude steden, langs watergangen en op bolwerken. Ik was te gast in natuurgebieden en op kasteeldomeinen, beklom dijken en hoge duinen en liep met mijn blote voeten in het zand. En wie wil, kan in Zoutelande passeren.

    Lees meer
  • GR 561 022, Bosbeek bij Opoeter

    Wandelen

    Zes kanalen, tien rivieren, zes watermolens Van Maastricht naar Diest op de GR 561

    Het is een waagstuk om in volle coronacrisis een langeafstandsroute te wandelen, zeker als die grensoverschrijdend is. Geen openbaar vervoer, alleen essentiële autoverplaatsingen toegestaan, grens dicht, horeca dicht, parkings bij natuurgebieden afgesloten … We hebben het er toch op gewaagd met een officiële ‘opdracht’ van de hoofdredacteur op zak. Gelukkig zijn we nooit tegengehouden.

    Lees meer
  • Vulkaanlandschap Metzingen (2)

    Fietsen

    Wijn beleven op de Württembergse Wijnroute

    Een lange traditie van wijnbouw kenmerkt het Duitse bondsland Württemberg. Of het nu in de Neckarvallei, het Remsdal of het oude graafschap Hohenlohe is, wijngaarden zijn niet weg te denken uit het landschap. Nergens anders in Duitsland is de wijn zo belangrijk en nergens anders wordt hij zo gevierd.

    Lees meer
  • 4

    Wandelen

    GR 5 helpdesk

    Wie na het bekijken van de fictiereeks GR 5 zin heeft gekregen om zelf de wandelschoenen aan te binden, wordt op de website van de VRT doorverwezen naar de speciaal door Grote Routepaden opgerichte GR 5 helpdesk. Achter helpdeskgr5@groteroutepaden.be gaan enkele van onze meest gepassioneerde vrijwilligers schuil die hun GR5-avontuur al (deels) achter de rug hebben en je met plezier op weg zetten. Wij vroegen hoe zij zelf de reeks beleefd hebben.

    Lees meer
  • Wandelen

    Grensgangers met een rugzak

    1378 kilometer lang was de voormalige Duits-Duitse grens. In 1989 werd het krankzinnige IJzeren Gordijn gesloopt en keken Oost en West elkaar terug in de ogen. Dertig jaar na de sloop wandelen wij de Werra Burgen Steig Hessen. De perfecte meerdaagse wandeltocht om te zoeken naar grenssporen van 30 jaar geleden.

    Lees meer
  • Mooie rustplek

    Fietsen

    Met 3 kinderen 3 dagen door 3 landen

    GR-wandelcoördinator Barbara Dessein ontdekte tijdens een familiereünie in de Oostkantons de populariteit van de Vennbahn en kreeg de kriebels om het spoorwegpad met haar gezin helemaal te fietsen, van Aken tot Troisvierges. Het zou voor deze wandelfamilie hun maidenfietstrip worden. Redenen genoeg om hen uit te vragen over hun ervaringen.

    Lees meer
  • Wadden07

    Fietsen

    Eilandhoppen op de wadden

    Een tijdelijk mindere fietsconditie na een medische ingreep dwong me op zoek te gaan naar een fietsregio die niet al te veel inspanning zou vergen, maar mij toch de gelegenheid zou bieden om het fietsen te combineren met het fotograferen van mooie landschappen. De Waddeneilanden leken mij ideaal: zo plat als wat, makkelijk te fietsen zonder lange ritten en een overdaad aan mooie landschappen en natuur. Het lint van de Waddeneilanden vormt een weergaloos natuurgebied dat niet voor niets in 2009 tot UNESCO-werelderfgoed werd uitgeroepen. De ingrediënten voor het immer veranderende landschap van de Wadden zijn stranden en duinen, de zee met eb en vloed, zandplaten en stroomgeulen, polders en kwelders, dijken, terpen en wierden, een rijke flora en fauna en de alomtegenwoordige wind die wolken, water en zand voortstuwt.

    Lees meer
  • 4-Nidderau

    Fietsen

    Spoorwegfietsen in Hessen

    Niets makkelijker dan fietsen op voormalige spoorwegtracés met een maximale stijging van 3%. In de Duitse deelstaat Hessen doorkruisen honderden kilometers van dit soort routes de heuvels van een oud gebergte en een vulkaanlandschap.

    Lees meer
  • Dagtocht vanuit Valbona

    Wandelen

    Trekkingdebuut in de Albanese Alpen

    Voor velen blijft Albanië een bestemming met een duister kantje. Armoede, criminele netwerken en een hardnekkige traditie van bloedwraak zijn zowat de meest gehoorde clichés over het land. GR-wandelcoördinator Barbara Dessein en haar gezin ontdekten de voorbije zomer een heel ander Albanië, met een bekoorlijke rust, gastvrije mensen en een ongeziene natuurpracht. Linde (6), Bes (10), Merlijn (12), Barbara en Jeroen stapten vijf dagen door de Albanese Alpen. Alleszins een origineel decor voor een eerste trekking als gezin!

    Lees meer
  • Grensroute NP 2019 Canon grenspaal 396 Zwin

    Fietsen

    De Grensroute, een grensverleggende ervaring

    Exact een jaar geleden lanceerde Grote Routepaden op de Fiets en Wandelbeurs de Grensroute, een gloednieuwe verkenning van het complete Belgisch-Nederlandse grensgebied. Met als extra pigment de talrijke reconstructies van de Dodendraad, een herinnering aan turbulente tijden tijdens WOI. Afgelopen zomer fietsten Nathalie en Hilde deze 540 km lange route en leerden zij hun eigen land beter kennen.

    Lees meer
  • Bierroute

    Fietsen

    Blond en bruin, dubbel en tripel

    Negen dagen fietsen in eigen land, hoe maken we daar een aangename zomertoer van? De oplossing kwam snel: een echte Ronde van België, met trappistenabdijen als etappe plaatsen. Want hoe kan je beter een zomerse fietsdag afsluiten dan met wat er binnen die abdijmuren wordt gebrouwen?

    Lees meer
  • Podagristenpad

    Wandelen

    Het Podagristenpad

    In 1843 reisden drie deftige Drentse heren per koets naar het Duitse kuuroord Bad Bentheim. Ze leden aan podagra, voetjicht, en hoopten dat het geneeskrachtige water hen zou genezen. Na drie maanden kuren waren ze van hun kwaal verlost en uit blijdschap liepen ze terug naar Coevorden.

    Lees meer
  • Grimmland

    Wandelen

    Sprookjes en sagen uit Grimmland

    Hans en Grietje, Roodkapje, Sneeuwwitje, ...De wereldberoemde sprookjes van de gebroeders Grimm bestaan precies tweehonderd jaar. Hun verjaardag wordt in Duitsland uitbundig gevierd. Hessen, de deelstaat waar de Grimms opgroeiden, verwent de wandelaars zelfs met een nieuwe wandelroute: de Grimmsteig. Welkom in de wereld van Vrouw Holle.

    Lees meer
  • Fietstip Pietersberg

    Fietsen

    Twee forten, twee rivieren, één kanaal

    Het kalkmassief van de Sint-Pietersberg ligt op de grens van Vlaanderen, Wallonië en Nederland. Het vormt een afwisselend fietsgebied met vlakke trajecten in de rivierdalen en pittige klimmetjes daartussen.

    Lees meer
  • HAnzesteden

    Fietsen

    3700 km langs de Hanzesteden

    In de middeleeuwen waren de Hanzesteden bloeiende handelscentra, met elkaar verbonden door waterwegen. Tegenwoordig hoef je niet meer aan boord van een schip te gaan om ze te bezoeken. Ook op de fiets kan je hun rijke geschiedenis herbeleven en genieten van het vele groen.

    Lees meer
  • buren

    Wandelen

    Het Noaberpad: op bezoek bij de buren

    We weten het allemaal: goede buren zijn beter dan verre vrienden. Op het Noaberpad bezoeken we de goede buren of‘noabers’ langs een groot stuk van de Nederlands-Duitse grens.

    Lees meer
  • Rijn

    Fietsen

    Fietsen langs de Rijn, deel 3

    Belofte maakt schuld, dus bezegel ik mijn verbond met de Rijn met een hangslot aan de spoorwegbrug in Keulen. Van kleine bergbeek en ijzige gletsjerrivier heb ik haar zien groeien tot een statige, fiere stroom. Benieuwd welke gedaantewisseling ze deze keer toont.

    Lees meer
  • Palts

    Wandelen

    Herfst in de Palts

    De Pfälzerhöhenweg is een pittig pad van 113 kilometer dwars door het Pfälzerbergland. Bovendien worden we een week lang verwend door een fel nazomerzonnetje dat ons elke dag een goudkleurig decor schenkt. Een ware streling voor het oog.

    Lees meer
  • Zomerse drielandentrip

    Fietsen

    Een zomerse drielandentrip (Avontuur Duitsland, Polen, Tsjechië)

    Heb je een dochter die in Berlijn woont én zwanger is? Dan plan je toch gewoon je fietsvakantie in de buurt. In ons geval een sportieve, avontuurlijke drielandentrip, met een bezoek aan de Oost-Europese cultuursteden Poznan, Wroclaw, Praag en Dresden. Een aanrader, ook voor mensen zonder zwangere dochter!

    Lees meer
  • Oostkantons

    Fietsen

    Rondje Oostkantons

    850 kilometer. Zo uitgebreid is het Fietsroutenetwerk VeloTour Hoge Venen - Eifel. Voor ons Vlamingen die vertrouwd zijn met knooppunten is dat gefundenes Fressen. Welkom in de Oostkantons!

    Lees meer
  • ijzeren gordijn

    Fietsen

    1000 km langs het IJzeren Gordijn

    Al in 1945 sprak Winston Churchill van een ‘iron curtain’ dat Europa in twee machtsblokken zou verdelen. Het was het begin van de Koude Oorlog tussen Oost en West. In 2014 zal het 25 jaar geleden zijn dat het IJzeren Gordijn omvergelopen werd door Oost-Duitsers, Tsjechen, Slowaken, Hongaren, Roemenen en Bulgaren op weg naar de vrijheid en naar een Verenigd Europa.

    Lees meer