Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • Moezel

    Fietsen

    Alle wegen leiden naar de Moezel

    Fervente langeafstandsfietsers als we zijn kozen we al tweemaal voor een fietstocht vanuit de Kempen naar de Moezel. Een gps hoeft niet, voor ons is kaartlezen een onlosmakelijk deel van het avontuur. Bijgevolg ontdekten we een aantal prachtige routes door de Ardennen en de Eifel.

    Lees meer
  • Madagascar

    Grote Routepaden

    Een uniek eiland

    Madagaskar, het immense ‘rode’ eiland voor de oostkust van Afrika, kleurt opvallend groen aan het eind van het regenseizoen. Het land staat synoniem voor Nationale Parken en unieke diersoorten, maar ook de bergen en de etnische bevolkingsmix fascineren. Met de taxi brousse, te voet en per fiets gaan we op ontdekking door het zuidelijke deel van het eiland.

    Lees meer
  • Waal

    Wandelen

    Struinen langs de Waal

    In Nederland aangekomen begint de Rijn zich meteen te vertakken in een brede delta. De eerste zijrivier die zich afsplitst is de Waal. Aan weerszijden van deze rivier liggen uiterwaarden die bij extreem hoog water en in de winter onder water mogen lopen.

    Lees meer
  • Bunderbos

    Wandelen

    Op en neer in het Bunderbos

    Ten noorden van Maastricht ligt tussen Bunde en Elsloo op de oostelijke helling van de Maasvallei een langgerekt hellingbos. Door de grote hoogteverschillen is het nooit ontgonnen. Opvallend zijn de vele bronbeekjes. In de lente geuren hier daslook en bosanemoon, in de herfst paddenstoelen.

    Lees meer
  • Smokkelpaden

    Wandelen

    Op smokkelpaden door het Juragebergte

    Het Juramassief vormt de grens tussen Zwitserland en Frankrijk. Geen wonder dat dit oude gebergte met zijn vele kloven een paradijs was voor smokkelaars. Inmiddels hebben de ‘pungelaars’ met hun buidel plaats gemaakt voor wandelaars met rugzak en vormen de smokkelwegen de ruggengraat van een uitgebreid net van wandel- en fietspaden.

    Lees meer
  • Alpen

    Fietsen

    Van België naar de Alpen

    Twee eeuwen geleden ging alle vervoer per postkoets of boot. Later kwam de trein erbij. Vandaag hebben vele oude postwegen, jaagpaden en spoorwegbeddingen een tweede leven gekregen als ‘groene’ wegen. Veilig, rustig en relatief vlak, kortom een feest voor fietsers. Bijgevolg hoef je helemaal geen berggeit te zijn om tot aan de Alpen te fietsen.

    Lees meer
  • Amersfoort

    Wandelen

    Heide en zandverstuivingen

    De Nederlandse Spoorwegen en Wandelnet ontwikkelden een serie wandeltochten van station naar station, geënt op LAW-paden. De wandeling Lange Duinen voert vrijwel volledig onverhard door een schitterend landschap van landduinen, bossen en heidevelden.

    Lees meer
  • Kirgizië

    Fietsen

    Hemelse bergen, zilveren rivieren, groene weiden

    Hoe beschrijf je in hemelsnaam een fietstocht door Kirgizië? De slechtste wegen ter wereld doorkruisen de mooiste landschappen ter wereld. Groene valleien met her en der yurts en kuddes paarden, omringd door besneeuwde toppen en doorsneden door glinsterende rivieren. Voldoende als intro?

    Lees meer
  • Romantische Straat

    Fietsen

    Duitslands oudste vakantieroute: de Romantische straat

    Ik herinner mij nog goed onze eerste reis – een autotocht in 1983 over de ‘Romantische Strasse’. Dertig jaar later keren we terug naar Duitslands bekendste toeristische route. En opnieuw rijgen we middeleeuwse steden en barok- en rococokerken aan elkaar. Maar ditmaal met de fiets.

    Lees meer
  • Grens

    Wandelen

    Grenslandpad

    In 1830 werd België onafhankelijk, maar het duurde nog even voor de grens met Nederland vast lag. Op de conventie van Maastricht in 1839 werd afgesproken om naast 356 hardstenen ook 388 gietijzeren grenspalen te plaatsen. Elke paal draagt het jaartal 1843 plus een nummer en een Nederlandse en een Belgische leeuw. Hoewel sommige palen na grenscorrecties en inpolderingen zijn verplaatst, staat het merendeel nog op dezelfde plek en vormen zij de ‘grijze draad’ voor het vernieuwde 370 km lange Grenslandpad.

    Lees meer
  • Moezelsteig

    Wandelen

    Gloednieuw: de Moezelsteig

    Toen we hoorden dat ook de Moezel een eigen Steig zou krijgen, begon het meteen te kriebelen. 11 april 2014, één dag voor de officiële opening van het langeafstandspad, stonden we aan het beginpunt in Perl, klaar voor vier etappes. Een mooi begin dat smaakt naar meer. Veel meer.

    Lees meer
  • Eiland

    Fietsen

    ‘t Gelders eiland

    Midden in de Gelderse Poort, omgeven door de Rijn en zijn rivierarmen, ligt de gemeente Rijnwaarden, in de volksmond ook wel ‘t Gelders Eiland genoemd. De uiterwaarden werden teruggegeven aan de natuur met als gevolg kilometers dijk, karakteristieke dijkhuizen, oeverzwaluwen, beverburchten en overal water. Kortom het ultieme fietsplezier.

    Lees meer
  • Schipper

    Grote Routepaden

    Schipper mag ik overfietsen (Close-up LF 5) Lees meer
  • Oostzeekust

    Fietsen

    Met vijf beaufort langs de Oostzeekust

    Heel wat voormalige Hanzesteden rond de Oostzee combineren werelderfgoed met strandpromenades, baksteen-gotiek met bad-architectuur. Daartussen fiets je door een schitterend landschap van duinen en binnenzeeën.

    Lees meer
  • Elfstedentocht02

    Fietsen

    Elf Friese steden

    In 1997 werd de legendarische Elfstedentocht voor het laatst geschaatst. Toch is de tocht overal in Friesland springlevend, en niet alleen bij schaatsers. De zomeropties zijn talrijk: met de fiets, te voet, met de step, op skeelers, met de kano, in een huifkar, op een boot of met de auto. Afhankelijk van het vervoermiddel bedraagt de afstand tussen 200 en 260 km.

    Lees meer
  • Main Donau

    Fietsen

    Tussen Main en Donau

    Vele Duitse fietsroutes volgen de loop van rivieren, waardoor het langeafstandsfietsen haast een nationale sport is geworden. Ik wil in twee weken een aantal routes met elkaar verbinden, langs het water maar ook ‘over land’. Mijn keuze valt op het zuiden, de streek tussen de Main en de Donau.

    Lees meer
  • Rotterdam

    Fietsen

    Fietsen naar Rotterdam

    Een intrigerende puzzel van vlakken en lijnen vult de hele horizon. In een uurtje zijn we vanuit de vlakke groene polders tot in deze canyon van 21ste-eeuwse architectuur gefietst. Een groter contrast bestaat niet.

    Lees meer
  • Fietseilanden

    Grote Routepaden

    Fietseilanden van stilte

    Het ‘doelpunt’ – zoals iemand het verwoordde – van onze fietstocht afgelopen zomer was Kopenhagen. Wij zochten uit hoe we op de meest fietsvriendelijke manier in de Deense hoofdstad konden geraken.

    Lees meer
  • Mooiigheid

    Fietsen

    Puur om de mooiigheid

    “We zijn weer mooi op tijd aangekomen”, roept de conducteur om als we het station van Arnhem binnenrijden. “En aan de Belgische fietser: welkom in Nederland!” De ideale start voor 1.300 km met Jan Wolkers en Piet Mondriaan, van Pishoek tot Moddergat, van Sexbierum naar Vrouwenpolder.

    Lees meer
  • Over de Alpen

    Fietsen

    Over de Alpen naar Venetië

    Een doorgang tussen twee heuvels is in Oostenrijk een ‘Gatter’, tussen twee bergtoppen een ‘Pass’. Op onze fietstocht van Tongeren naar Rome moeten we de Alpen over en dat doen we in de voetsporen van Romeinse legioenen, over één gatter en drie passen.

    Lees meer
  • Drielandentocht

    Wandelen

    Drielandentocht in de zuidelijke Eifel

    In het NatuurWandelPark delux, de jongste wandeltelg van de Eifel, proefden we drie dagen van de Duits-Luxemburgse grensstreek. Met een snuifje België.

    Lees meer
  • Land van riet en water

    Wandelen

    WaterReijk: land van riet en water

    Meren, plassen, sloten, kanalen en moerassen: in de winter is WaterReijk een gedroomde plek voor heldhaftige schaatstochten, in de zomer een schitterend decor voor wandel- of fietstochten langs wuivend riet en schilderachtige waterdorpen.

    Lees meer
  • Mooiigheid

    Fietsen

    Puur om de mooiigheid (deel 2)

    Van het Zwanenwater over Groningse terpen tot Brabantse vennen, ik maak mijn rondje Nederland helemaal rond. Op en over dijken en duinen, bergen en heuvels. Langs bossen, heide en polders. Dwars door dorpen en steden met een heel eigen karakter.

    Lees meer
  • Steinbocktour

    Wandelen

    De Steinbocktour, pittig en mooi

    Helemaal in het zuiden van Duitsland, aan drie kanten omgeven door buurland Oostenrijk, liggen de Allgäuer Alpen. Pal op de grens op de kammen is de Steinbocktour uitgezet.

    Lees meer
  • Fietstip

    Fietsen

    De Maas als grens

    Tussen Maastricht en Kessenich toont de Grens-Maas zich als een slome, ondiepe rivier, onbevaarbaar voor vrachtschepen. Een gedroomd gebied voor de pleziervaart maar ook voor oeverfietsers.

    Lees meer
  • Nurtschweg

    Wandelen

    De vele grensverhalen van de Nurtschweg

    Grensgebieden herbergen vele verhalen. Dat geldt zeker voor de Duits-Tsjechische grens, waar de Nurtschweg 133 kilometer lang slingert langs het voormalige IJzeren Gordijn dat tot 1989 hermetisch was afgesloten.

    Lees meer
  • Veluwe

    Fietsen

    360 km trappen in naam van de kunst

    Op mijn verlanglijstje stond al lang een bezoek aan het Kröller-Müller Museum in de Hoge Veluwe. Ik trommel een vriendin op en samen zetten we volgend plan uit: op ons stalen ros in één dag 180 km naar het park, gevolgd door een dag kunst en op dag drie de hele route terug naar huis. Onze achterban lacht ons vierkant uit: dat lukt jullie nooit...

    Lees meer
  • Sauerland

    Fietsen

    Klauteren in Sauerland

    Een rustige en groene fietsregio, dat zocht ik. Niet te ver, want ik had maar drie dagen. Ook hoog op mijn lijstje desiderata: pittige heuvels en weldadige panorama’s. Ergens op het internet viel mijn oog op de omschrijving ‘Fietsmekka van Duitsland’. En dus werd het Sauerland.

    Lees meer
  • 100-Schlosser-Route-03

    Fietsen

    Ridderromantiek op de fiets

    Verspreid tussen de heuvels, velden, weilanden en stukjes bos van Münsterland liggen honderden burchten, kastelen, landhuizen en landgoederen. Zoals het mooiste halssnoer rond een slanke hals, zo slingert de 100 Kastelenroute door deze immer groene regio.

    Lees meer
  • groene valleien

    Fietsen

    Fietsen door groene valleien

    Maak je graag een lange fietsreis over rustige paden door het groen? In het buitenland, maar toch ook niet te ver weg, zodat je geen ingewikkelde constructies nodig hebt om je fiets aan de start te krijgen? Eén oplossing: de Groene Valleienroute. Een ‘klassieker’ die zijn waarde al vele malen bewezen heeft.

    Lees meer
  • Hessen

    Fietsen

    Fietsen in sprookjesland Hessen

    Noord-Hessen is een land van sagen, legenden en sprookjes. Wie kent niet de verhalen die de gebroeders Grimm hier optekenden? Op rivier- en spoorwegroutes maken we kennis met het decor van deze vertellingen.

    Lees meer
  • Malta

    Wandelen

    Merhba op Malta!

    Het dichtbevolkte Malta staat bekend als bestemming voor zonnekloppers. Toch biedt het net als zustereiland Gozo heel wat interessante wandelmogelijkheden. Liefhebbers van spectaculaire kliffen, heuvellandschappen en historische sites komen er ruimschoots aan hun trekken. Op het kruispunt van de christelijke en islamitische cultuur klinkt het Arabische ‘merhba’ hier als welkomstgroet.

    Lees meer