Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • 20211029_152916

    Wandelen

    Met de koordames over de vuilnisbelt

    Midden in het Oude Land van Loon, de huidige provincie Limburg, ligt de voormalige abdij van Herkenrode. De rijke koordames van deze abdij bezaten uitgestrekte landerijen verspreid over de hele provincie. Eén van de mooiste gebieden die bewaard bleven, ligt op 3 km van de abdij. Een aaneengesloten gebied van bossen, velden en weides, rijk aan fauna en flora: de Herkenrodebossen.

    Lees meer
  • Ravel44aHockai

    Fietsen

    Via spoorpaden naar Stavelot en Malmedy Langs de grenzen van de Oostkantons Deel 4

    Na zijn rondrit langs de grenzen van het Groothertogdom, ging onze redacteur op zijn ‘grens’elan verder en begon in 2021 aan de verkenning van de vierde regio van ons land. De Oostkantons grenzen aan het Groothertogdom, Wallonië en Duitsland en dat levert een fietslus op van zowat 350 km. In de laatste aflevering betrekken we twee oude spoorwegen in een lus die loopt langs Stavelot, Malmedy en Waimes.

    Lees meer
  • hageland

    Wandelen

    Geel-rode streepjes in coronatijden, Deel 2: Vrieskou en kerstbomen langs de Streek-GR Hageland

    In 2021 strooide corona meer dan één keer roet in mijn eten. Tot twee keer toe plande ik een week vakantie, die door coronamaatregelen en lockdowns uitdraaide op een week thuisblijven. Die pech zette mij aan om GR-routes in mijn omgeving te ontdekken. Zo kwam het dat ik na de Streek-GR Dijleland in de late herfst ook mijn tanden zette in de Streek-GR Hageland.

    Lees meer
  • Kemmelberg

    Wandelen

    De laatste loodjes wegen het allerzwaarst

    Tussen Ieper en Poperinge is de herinnering aan het strijdtoneel van de Groote Oorlog alom aanwezig. Is dit dan wel de ideale omgeving voor een eenzame wandelaar, bij wie net vandaag diep vanbinnen ook op leven en dood wordt gestreden?

    Lees meer
  • Wandelen

    Over het uitstippelen van een GR-wandeling

    Ik krijg een tip van een kennis die weet dat we vaak gaan wandelen. Ze stuurt me foto’s door van een wandeling in de buurt van Mons, meer bepaald de ‘Marais d’Harchies’. Mijn interesse is meteen gewekt. Misschien kan ik in die streek een ‘coronawandeling’ voor GR-West-Vlaanderen uitstippelen. Ik ga aan de slag.

    Lees meer
  • Drakentanden

    Fietsen

    Het Hocheifel-natuurpark, Langs de grenzen van de Oostkantons, Deel 2

    Na zijn rondrit langs de grenzen van het Groothertogdom, ging onze redacteur op zijn ‘grens’elan verder en begon in 2021 aan de verkenning van de vierde regio van ons land. De Oostkantons grenzen aan het Groothertogdom, Wallonië en Duitsland en dat levert een fietslus op van zowat 350 km. Tijdens deze dagtocht word je volledig ondergedompeld in de rust van het grensoverschrijdende Natuurpark Hoge Venen-Eifel.

    Lees meer
  • 20210719_155456

    Fietsen

    Fietsen als een trein of een legioensoldaat, Op de trappers door fruitig Haspengouw

    Afgelopen zomer koos ik voor een vakantie dichtbij huis, wegens geen zin in coronatesten en ander ongemak bij grensverkeer. Ik boekte een vakantiehuis in een oude watermolen op de Herk en werd ’s morgens wakker met een prachtige zonsopgang over de vallei.

    Lees meer
  • Osthertogenwald

    Fietsen

    Door het Oosthertogenwoud, Langs de grenzen van de Oostkantons Deel 1

    Na zijn rondrit langs de grenzen van het Groothertogdom ging onze redacteur op zijn ‘grens’elan verder en begon in 2021 aan de verkenning van de vierde regio van ons land. De Oostkantons grenzen aan het Groothertogdom, Wallonië en Duitsland en dat levert een fietslus op van zowat 350 km. Op Weg krijgt opnieuw de primeur van enkele dagtochten.

    Lees meer
  • 5ma - vallei van de Molenbeek met de Paterberg links bis

    Wandelen

    Van winter naar lente op de Streek-GR Vlaamse Ardennen

    Nadat modder en sneeuw de eerste vier etappes van onze tocht door de Vlaamse Ardennen bemoeilijkten én opfleurden, voltooien we de lus door beekvalleien, bossen, weilanden en kouters in een landschap dat evolueert van spierwit naar frisgroen.

    Lees meer
  • de koeien zijn niet onder de indruk van walzin

    Wandelen

    Treinstappen langs de Lesse

    “Er valt nog zoveel te ontdekken richting de Semois”, zo eindigde het relaas van mijn solodriedaagse tussen Namen en Dinant (Op Weg, 2021 3). Zo gezegd zo gedaan, het vervolg kwam er in de vroege zomer: een volgende etappe op de GR 126, ditmaal tussen Dinant en Gendron, tevens een Waalse treinstapper.

    Lees meer
  • image008

    Fietsen

    Fietsen langs de taalgrens, Deel 1, Comines (Komen)

    Verwonderd over de tegenstrijdige tweetaligheid rond onze taalgrens verkende redacteur Ward Van Loock in de zomer van 2019 de grillige scheidingslijn tussen Vlaanderen en Wallonië, van Komen tot Voeren. In acht afleveringen kan je zijn fietservaringen meevolgen. Aflevering 1 brengt ons naar een verdwaalde Henegouwse grensgemeente.

    Lees meer
  • Stadswallen Hulst

    Wandelen

    Op visite in het land van Hulst

    Waar de mens al eeuwen vecht tegen water, waar kreken en geulen littekens zijn van oorlogsmanoeuvres, waar kerktorens boven het vlakke polderlandschap uitsteken en Reynaert de Vos de streek onveilig maakte, daar is het Land van Hulst. De dorpen zijn er een zakdoek groot en men spreekt een Zeeuws dialect met Vlaamse tongval. Welkom in het Land van de Grenslanders.

    Lees meer
  • IMG_20181122_144710

    Wandelen

    De Liniewegel

    Soms is er niet meer nodig dan een waterig herfstzonnetje, een gat in je agenda en een snelle zoektocht op de telefoon om een fijne namiddag te wandelen. Het overkwam ons onlangs in het Waasland, waar we zonder veel plannen en voorbereiding de Liniewegel wandelden, goed voor 10 km natuur.

    Lees meer
  • Schelde

    Wandelen

    De kracht van de Schelde

    GR 126 passeert mijn voordeur en ik heb zowel op de elektriciteitspaal links als rechts van mijn oprit een wit-rode markering aangebracht. Totaal overbodig, maar als ik ’s ochtends met de fiets naar het werk vertrek, krijg ik een knipoog van GR. Altijd een leuk begin van de werkdag…

    Lees meer
  • Land van meren

    Fietsen

    Fietsen in het Land van de Meren

    Zoals haar naam doet vermoeden was Eau d’Heure een riviertje dat na een regenbui van een uur buiten haar oevers trad. In de jaren 70 van vorige eeuw werd daarom een stuwdam gebouwd en ontstond het grootste merengebied van België.

    Lees meer
  • Scheldeland

    Wandelen

    Buswandeltip: Door het Waalse Scheldeland

    We bekijken de Schelde eens van Waalse kant. Na een ommetje langs een heuse ‘berg’, komen we aan in zo niet de oudste, dan toch een van de boeiendste kunststeden van het land: Doornik.

    Lees meer
  • Kronkelen

    Wandelen

    Buswandeltip: Kronkelen met de Leie

    De Leie bracht Oost-Vlaanderen goud en roem en bepaalt mee het unieke uitzicht en de sfeer van de Gentse binnenstad. We kronkelen mee met de laatste 20 km van de rivier voor die zich oplost in de Schelde.

    Lees meer
  • Fietstip

    Fietsen

    De Maas als grens

    Tussen Maastricht en Kessenich toont de Grens-Maas zich als een slome, ondiepe rivier, onbevaarbaar voor vrachtschepen. Een gedroomd gebied voor de pleziervaart maar ook voor oeverfietsers.

    Lees meer
  • treignes

    Wandelen

    Buswandeltip: Een stukje Viroinval

    Met de Viroin als leidraad balanceren we op de rand van de Kalksteenribbel en de Ardennenbossen. We ontdekken één van de merkwaardigste natuurverschijnselen in ons landje, de Fondry des Chiens, en lopen door één van de mooiste dorpen van Wallonië.

    Lees meer
  • Van Gogh

    Fietsen

    Van Gogh en de Borinage

    Vincent Van Gogh kennen we allemaal als kunstenaar, maar weet je ook dat hij twee jaar als predikant in de Borinage heeft gewoond? Naar aanleiding van Mons 2015 en 125 jaar Van Gogh wordt dit vergeten stukje geschiedenis nieuw leven ingeblazen, ook met een fietsroute.

    Lees meer
  • zuidflank

    Wandelen

    De Zuidflank

    Een tijd geleden volgde half Vlaanderen op televisie de vete tussen twee families die al 90 jaar twistten over de Zuidflank, een vruchtbare helling op een Limburgs wijndomein. Het wijnkasteel van Genoels-Elderen speelde in deze serie een prominente rol. Deze wandeltip laat je het decor van de Zuidflank herontdekken.

    Lees meer
  • wandeltip

    Wandelen

    Buswandeltip: Nog een stukje fruit?

    Deze wandeling situeert zich helemaal in de fruitstreek. In de bloesemtijd levert dat gegarandeerd feeërieke en romantische beelden op, maar ook de rest van de lente en de zomer blijft dit stukje Haspengouw de ideale bestemming voor een altijd aangename staptocht.

    Lees meer
  • Hasselt

    Grote Routepaden

    H als uitvalsbasis

    Sinds april 2015 heeft ook Limburg een moderne stadsjeugdherberg: Hostel H in Hasselt. Voor onze redacteur de ideale uitvalsbasis om twee dagen lang GR- en LF-trajecten in de buurt te verkennen.

    Lees meer
  • Hiking

    Wandelen

    Wandelen is kinderspel

    Half juni verzamelden groepjes ouders met hun (soms erg kleine) kinderen aan een klein stationnetje bij het Meerdaalwoud. In sommige rugzakken zit een tent en buggy’s zijn uit den boze. Op een verantwoorde en aangename manier genieten van meerdaagse trektochten, dat is waar de organiserende vzw Hiking Advisor jonge ouders wil bij helpen. Wachten op een midlifecrisis om terug de bergen in te trekken is dus helemaal niet nodig!

    Lees meer
  • Westerlo

    Wandelen

    Westerlo op kindermaat

    Twee speeltuinen voor de deur én een heus sprookjesbos in de achtertuin: jeugdherberg Boswachtershuis weet zijn jongste logées te verwennen. Voeg daarbij enkele imposante kastelen, majestueuze abdijen en uitgestrekte natuurgebieden en je hebt de ideale ingrediënten voor een geslaagde wandeltweedaagse met het gezin.

    Lees meer
  • Wandeltip

    Wandelen

    Wandelen als remedie tegen de pijn

    Acht jaar geleden kreeg ik de fameuze ‘krak’ in mijn rug die mijn leven grondig zou veranderen. Na jaren van kinesitherapie, chiropraxie en pijnklinieken werd ik tweemaal geopereerd. Daar lag ik dan, als jonge dertiger met twee kinderen, telkens weken aan mijn bed gekluisterd. Vervolgens mocht ik opnieuw beginnen bewegen, zonder mijn rug teveel te belasten. Het is daar dat mijn wandelverhaal begint.

    Lees meer
  • Heuvelland

    Wandelen

    Buswandeltip: Met zicht op de heuvels

    Nee, dit is geen bergtocht over de Westvlaamse heuvels, alhoewel hun silhouetten in de verte toch altijd duidelijk afgetekend de horizon bepalen. Nee, dit is ook geen oorlogsherdenking alhoewel de streek volledig verwoest werd in de Grooten Oorlog, en nee, het is evenmin een ongerepte natuurwandeling langs nauwelijks betreden paden. Dit is gewoon een ontspannen uitstap in een wat onopvallend, tussen de Franse grens, de taalgrens en Ieper ingesloten stukje Vlaanderen.

    Lees meer
  • MEchelen

    Grote Routepaden

    Fietsen en cityhoppen vanuit Mechelen

    Tot aan de ontploffing van het kruitmagazijn in de Zandpoort in 1546 beleefde Mechelen twee eeuwen lang hoogdagen. 500 jaar later heeft De Zandpoort een nieuwe bestemming als jeugdherberg gekregen en is het onze uitvalsbasis voor twee dagen fietsen en cityhoppen.

    Lees meer