Verfijn je route

LF 1 Noordzeeroute - Deel Vlaanderen

De LF 1 Noordzeeroute verbindt Boulogne-sur-Mer (F) met Den Helder (NL), over een afstand van ongeveer 470 km. De route maakt deel uit van de internationale North Sea Cycle Route en is als eerste der LF-routes sinds 1989 in twee richtingen bewegwijzerd. In Vlaanderen vormt de LF 1 Noordzeeroute tussen Diksmuide en Damme de westelijke arm van de Vlaanderen Fietsroute.

Het Vlaamse traject van de LF 1 Noordzeeroute is 150 km lang en loopt van de Frans-Belgische grens in Oost-Cappel tot aan de Belgisch-Nederlandse overgang bij Sluis. De route flirt met de kust en leidt je doorheen een netwerk van uitgestrekte polders en typische West-Vlaamse dorpjes.

Laat je meevoeren door de Noordzeewind en ontdek al fietsen dit vlakke, stille landschap.

Van zuid naar noord:

Na de witte krijtrotsen van Boulonnais, de heuvels van Artesië en het Franse houtland fiets je evenwijdig aan de IJzer landelijk Vlaanderen binnen. De rivier blijkt een betrouwbare gids doorheen de Westhoek. De route komt voorbij Diksmuide met zijn IJzertoren. Dit 84m hoge vredesmonument bied je naast een museum over Oorlog, Vrede en Vlaamse ontvoogding ook een prachtig zicht over de Westhoek. Net voorbij de boterstad maakt de route een wending richting de kust dwars door het gebied ten westen van de IJzer, 'Bachten de Kupe' genaamd. Door het open agrarische landschap leidt de route je verder via het provinciestadje Veurne en het duingebied van Koksijde richting badstad Nieuwpoort. Het ruiterstandbeeld van Koning Albert I dient als herinnering aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. De Noordzeeroute komt ook vlakbij Oostende, 'stad aan zee'. Na een trip doorheen de uitgestrekte natuur in de polders en de Zwinstreek bereik je het middeleeuwse stadje Damme. Dit kleine boekenstadje zal je zeker charmeren en misschien zelfs inspireren. Met de Damse Vaart als gids bereik je uiteindelijk de grens met Nederland. Van hieruit gaat de LF1 verder noordwaarts over kilometerslange dammen, langs langgerekte duinrepen en gezellige vissersdorpjes. In Den Helder sluit de route aan op de LF 10 Waddenzeeroute het volgende deeltraject van de internationale North Sea Cycle Route.

Gelinkte Routes

De Vlaanderen Fietsroute is een samenstelling van vier Vlaamse LF-routes: de LF 1, LF 5, LF 7 en LF 6. De LF 1 Noordzeeroute heeft in Vleteren aansluiting met de LF 6 en in Damme met de LF 5.

Ter hoogte van Sluis sluiten het Vlaamse en het Nederlandse deel van de LF 1 Noordzeeroute op elkaar aan.

Het traject van de LF 1 Noordzeeroute in Vlaanderen diende als inspiratie voor de Groene Valleien route met als resultaat dat beide routes hier grotendeels samenlopen.

Tussen Nieuwpoort en Stavele kent de LF 1 Noordzeeroute/Vlaanderen Fietsroute heel wat knooppunten en overlapping met de Frontlijnroute.

Afbeeldingen LF 1 Noordzeeroute - Deel Vlaanderen

info LF 1 Noordzeeroute - Deel Vlaanderen

 • afstandAfstand: 150 km
 • trajectTraject:
  • Oost-Cappel
  • Sluis
 • viaVia: Diksmuide
  Veurne
  Koksijde
  Nieuwpoort
  Oudenburg
  De Haan
  Blankenberge
  Lissewege
  Damme

Problemen onderweg?

Een probleem ondervonden op het traject? Een foutje in de topogids? Heb je suggesties of opmerkingen?
Meld het één van onderstaande knoppen. Geef voldoende informatie. Zo help je de kwaliteit van onze routes op peil te houden.
We behandelen je melding zo snel mogelijk. Alvast bedankt voor je hulp!

Meld uw probleem Suggestie