Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • Drakensbergen

    Wandelen

    Op stap in de Drakensbergen

    De laatste dagen van onze rondreis door Zuid-Afrika wilden we graag een wandeltocht doen. Na wat zoeken vonden we de Melhoding trail, een trekking aan de voet van de Drakensbergen, haalbaar voor iedereen met een normale fysieke conditie. Tegen de bergflanken doorkruisten we heel wat kleine dorpjes, ver weg van elektriciteit en andere luxe…

    Lees meer
  • Droompaden Eifel

    Wandelen

    Droompaden in de Eifel

    In de Vordereifel kregen ze geen ‘steig’, maar kozen ze voor een ander concept.

    Lees meer
  • Roemenië

    Wandelen

    Op bezoek bij Dracula

    Christina Bloem ging in Transsylvanië op zoek naar sporen van Dracula en ontdekte een sprookjespaleis.

    Lees meer
  • Limes fietsroute

    Fietsen

    Langs de noordgrens van het Romeinse imperium

    Om de Germanen op afstand te houden bouwden de Romeinen langs de noordelijke grens van hun rijk een indrukwekkende verdedigingslinie. Deze Limes liep van de Noordzee tot aan de Zwarte Zee en is vandaag de perfecte gids voor een historische fietstocht.

    Lees meer
  • Bulgarije

    Fietsen

    Dwars door Bulgarije

    Onbekend maakt onbemind. Vaak ten onrechte, zoals in het geval van Bulgarije. Want met wat puzzelwerk op kaarten en gidsen kom je veel verder dan een fietstochtje langs de Donau.

    Lees meer
  • Italiaanse Alpen-min

    Wandelen

    Hoog in de Italiaanse Alpen

    Geen berg in de zuidwestelijke Italiaanse Alpen die meer tot de verbeelding spreekt dan de Monviso. De Romeinen hadden er al een naam voor – Mons Vesulus – en dachten dat het de hoogste berg van de Alpen was. Niet verwonderlijk, want met zijn 3841 meter steekt de Monviso hoog boven de omliggende bergen uit.

    Lees meer
  • Zuid Tirol-min

    Fietsen

    Fietsen in Zuid-Tirol

    Om al fietsend van het hooggebergte te kunnen genieten, hoef je geen Schleck of Contador te zijn. Je kan ook gewoon de rivierdalen volgen en af en toe een trein nemen om hoogtemeters te winnen. Met groot succes testten we deze tactiek uit tussen de Dolomietentoppen van Zuid-Tirol.

    Lees meer
  • Pyreneeën-min

    Wandelen

    Pyreneeën in de mist

    Juni 2010. Terwijl België zijn verkiezingskoorts uitzweet, teistert een lagedrukgebied een groot deel van Europa, waaronder Zuid-Frankrijk. De honger naar de bergen is echter te groot om de geplande huttentocht af te blazen. Relaas van zeven dagen genieten van bergen vol mist, regen en sneeuw.

    Lees meer
  • Bulgarije-min

    Wandelen

    Het Rilagebergte op sneeuwschoenen

    Het Rilamassief ligt in het grootste natuurpark van Bulgarije en is het dak van de Balkan. Er zijn tal van prachtige winterroutes, maar kennis van lawines is vereist en goed materiaal is onontbeerlijk.

    Lees meer
  • Namibië

    Wandelen

    Adembenemend Namibië

    In Namibië, een land bijna zo groot als Frankrijk en Italië samen, wonen amper twee miljoen mensen. Wandelaars die van ongerepte natuur en uitgestrekte woestijnen houden, kunnen er hun hart ophalen. Ook fotograferen is dankzij de doorgaans helder blauwe lucht een hemels plezier.

    Lees meer
  • Interview2

    Wandelen

    Door de Pyreneeën met een kleine passagier

    Pampers behoren doorgaans niet tot de standaarduitrusting van de doorsnee bergwandelaar. Voor Nick Meynen en Fany Crevecoeur was dat wél het geval. Amper drie maanden na de geboorte van hun dochtertje Flora, vatten zij de doorsteek van de Pyreneeën aan. Tijdens vier vakanties stapten zij zo’n 1.000 kilometer, van Hendaye in Frans Baskenland tot aan de Middellandse Zee. Nick verwerkte hun belevenissen in een bijwijlen tragikomisch boek, met enkele (wandel)filosofische zijpaadjes.

    Lees meer
  • Fietsen

    Hemelse Pyreneeën

    De hemel ligt in de Pyreneeën. Maar een voorbeeldig leven zal niet volstaan om er toegang te krijgen. De Porta del Cel of Poort van de Hemel ligt vol rotsblokken. Trek er liefst in groep naartoe, voorzie een flinke voorraad pleisters, steek een brace in je rugzak en hoed je voor een gescheurde broek.

    Lees meer
  • belledonne

    Wandelen

    Het Belledonne Massief - Een onbekende schone

    Op weg naar een zuiderse bestemming rijden vele vakantiegangers langs het Belledonne Massief. Ze zouden beter hier stoppen, want je vindt er ook in het hoogseizoen rust en eenzaamheid. De beste manier om deze onbekende schone te leren kennen is te voet via de ruige bergpaden van GR 549.

    Lees meer
  • Zomerse drielandentrip

    Fietsen

    Een zomerse drielandentrip (Avontuur Duitsland, Polen, Tsjechië)

    Heb je een dochter die in Berlijn woont én zwanger is? Dan plan je toch gewoon je fietsvakantie in de buurt. In ons geval een sportieve, avontuurlijke drielandentrip, met een bezoek aan de Oost-Europese cultuursteden Poznan, Wroclaw, Praag en Dresden. Een aanrader, ook voor mensen zonder zwangere dochter!

    Lees meer
  • Karpaten

    Fietsen

    Over de Karpaten naar de Zwarte Zee

    Op hun fietstocht naar Jeruzalem volgen Marc en Marie-Josée de Limesroute langs de oude noordgrens van het Romeinse Rijk. We pikken hun verhaal op wanneer ze na 23 dagen fietsen Roemenië binnenrijden.

    Lees meer
  • Boheemse Woud

    Wandelen

    Sneeuwwandelen in het Boheemse Woud

    Veertig jaar lang behoorde het Boheemse Woud tot het spergebied tussen Oost en West. Dorpen werden ontruimd en afgebroken. Vandaag herleeft dit niemandsland als Nationaal Park Šumava. Het middelgebergte is in de winter een witte oase van rust, een ideale plek voor een sneeuwwandeltocht.

    Lees meer
  • ijzeren gordijn

    Fietsen

    1000 km langs het IJzeren Gordijn

    Al in 1945 sprak Winston Churchill van een ‘iron curtain’ dat Europa in twee machtsblokken zou verdelen. Het was het begin van de Koude Oorlog tussen Oost en West. In 2014 zal het 25 jaar geleden zijn dat het IJzeren Gordijn omvergelopen werd door Oost-Duitsers, Tsjechen, Slowaken, Hongaren, Roemenen en Bulgaren op weg naar de vrijheid en naar een Verenigd Europa.

    Lees meer
  • Eifelsteig

    Wandelen

    Je bent jong en je wil wat: de Eifelsteig

    Stel: je hebt een overvolle zomervakantie van drie maanden, maar in september is er nog een gaatje. Niet onbelangrijk: het moet (very) low budget zijn. Wat doe je? Je neemt de trein naar Eupen en lift naar Monschau. Vanaf daar volg je de pijlen van de Eifelsteig, in etappes naar Einruhr, Gemünd, Nettersheim en Gerolstein. Dwars door het Nationale Park van de Eifel. En als er nog te veel lawaaimakers op de camping zitten, zijn er voldoende boshutten of plekjes in het wild om de tent te zetten.

    Lees meer
  • Caryan Yolu

    Wandelen

    Caryan Yolu

    Het Carian Trail is een 820 km lang pad door Zuidwest-Turkije, genoemd naar de Carische beschaving uit de klassieke oudheid. Wij namen al wandelend een duik in de geschiedenis van deze regio en kozen voor het traject door het Bozburun schiereiland, goed voor zes stapdagen.

    Lees meer
  • Wandelen

    Pass’aran

    Auteur en bergfanaat Ton Joosten woont intussen vijf jaar in een klein dorp in de Pyreneeën, daarom polsten we hem naar een tochtvoorstel. Onze verwachtingen waren niet min: hoog in de bergen, uitdagend, basic en toch haalbaar. Het werd de Pass’aran. Een voltreffer!

    Lees meer
  • Kroatie

    Fietsen

    Dwars door Kroatië

    Na een lange treinrit stonden we eindelijk in Zagreb, klaar voor een fietstocht dwars door het land richting Dubrovnik. Het werd een onvergetelijke ervaring langs ongerepte natuurparken, azuurblauwe kuststroken, historische gebouwen en betoverende eilandjes. Wat opviel was het schrille contrast tussen de desolate dorpen in het binnenland en de toeristische kuststreken. Wat bijbleef was de Italiaanse, Oostenrijkse, Griekse en Hongaarse invloed op cultuur en gastronomie, de impact van de recente burgeroorlog en de mediterrane ziel van steden als Split, Dubrovnik en Zadar.

    Lees meer
  • Nederland

    Fietsen

    Het zal niet bij twee keer blijven...

    Nadat we twee jaar geleden voor het eerst in Marokko fietsten, wisten we al dat het niet bij één keer zou blijven.

    Lees meer
  • FranseAlpen

    Wandelen

    Geklauter en gelach in de Franse Alpen

    Met veel goesting willen we nog een keer de bergen in. Gepakt met tent, kookvuurtje en eten trekken we naar Chamrousse, een skidorp vlakbij Grenoble.

    Lees meer
  • Turkije

    Wandelen

    Sneeuwwandelen in Turkije

    Weinig mensen associëren Turkije met een winterslandschap. Toch zorgt het continentale klimaat van Centraal-Turkije niet alleen voor warme zomers, maar ook voor witte winters met dikke sneeuwtapijten. Onze tocht op sneeuwschoenen begint in het ongerepte Aladaglargebergte en eindigt in het sprookjesachtige, zachtglooiende Cappadocië.

    Lees meer